Eduard Sacher byl dítětem panského kuchaře Franze Sachera a Rózi Veiningerové. V záznamu je uvedeno jméno římskokatolického kněze, který chlapce křtil i jména kmotrů. O Eduardu Sacherovi se v souvislosti se Slovenskem zmiňuje také kniha Der Onkel aus Pressburg (Strýc z Bratislavy) rakouského autora Dietmara Griesera.

Základ slavného dortu vymyslel Eduardův otec Franz v roce 1832 u dvora knížete Metternicha. Kníže přikázal šéfkuchaři, aby připravil něco speciálního pro jeho významné hosty. Šéfkuchař byl nemocný a zaskočil za něj tehdy šestnáctiletý Franz Sacher, který vymyslel dort. Jeho syn Eduard ho následně vylepšil typickou čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou.

Eduard Sacher založil ve Vídni restauraci a hotel Sacher, kde se tato specialita podává. Dort je připravovaný podle originální a přísně tajné receptury. Sacherův dort se stal jednou nejznámějších kulinářských specialit Vídně.