Hlavní obsah

Malta: Blankytné moře, megalitické památky a romanticky členité pobřeží

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem mrzutá, ve dne unavená - a večer pak stejně nemůžu usnout, vzpomínám na Maltu. Na ostrov uprostřed Středozemního moře, který se téměř nevejde na mapu Evropy. Vybavím si přívětivé Malťany, půvabné uličky ve Vallettě, znovu mě ovane teplý vítr z Afriky, ucítím vůni barevných květin a blankytného moře a je mi dobře.

BEZ KOMENTÁŘE: Kouzelná Malta

 
Článek

Malta je maličká a útulná. Spolu s ostrovy Gozo a Comino má rozlohu 316 km2 a žije na ní 414 tisíc obyvatel. Snad všichni se navzájem znají. Jsou bohatí, šetrní a 40 % z nich pracuje v turismu. V roce 2011 navštívilo maltské ostrovy rekordních 1,5 miliónu turistů, z nichž bylo 95 % z EU, nejvíc Britů (420 tisíc), dále Italů (215 tisíc) a Němců (130 tisíc). Jezdí tam také studenti do padesáti jazykových škol.

Foto: Vladimíra Jelínková

Na Maltě je krásně.

Foto: Dana Kaplanová, Právo

Kamenné domy vypadají jako filmové kulisy.

Za příliv návštěvníků mohou i laciné letecké společnosti a luxusní lodě Cruise, které zastavují ve Vallettě a pokaždé způsobí nával v katedrále svatého Jana, kde je originální obraz slavného Caravaggia - Stětí Jana Křtitele.

Skanzen, kde se žije

V téhle zemičce totiž najdete úplně všechno: slunce, moře, pláže, potápění, aquapark s delfíny, skvělé jídlo a pití, hudební festivaly se světovými jazzovými a operními hvězdami, slavnosti i 370 kostelů, na které jsou lidé pyšní. Ale nad tím vším stojí historické a kulturní bohatství. Maltézské ostrovy jsou veliký živý skanzen. Každé město, každá vesnice, každý kousek země dýchají dějinami. A ty tady začaly před sedmi tisíci lety, kdy k pustému území připluli lidé ze Sicílie. Překonali na plavidlech 90 km.

Foto: Vladimíra Jelínková

Po nich následovali Féničané, Řekové, Kartáginci, Římané, Arabové, Normani, Švábové, Aragonci. Od roku 1530 Karel V. postupuje ostrov členům řádu svatého Jana, kteří se ubrání velkému obléhání osmanských Turků. V roce 1798 se tam na své cestě do Egypta zastavuje Napoleon Bonaparte a o dva roky později až do roku 1964 se Malta stává britskou kolonií.

Foto: Vladimíra Jelínková

Maltézské rytíře potkáte na ulici jako turistickou atrakci.

Ti všichni na ostrovech zanechali stopy. Kdo však, jak a proč postavil megalitické chrámy, zůstává dodnes záhadou. Je to rozhodně ráj archeologů. Každý tam mluví anglicky a maltsky, což je z 80 % stará arabština a zbytek je směs italštiny, angličtiny a francouzštiny. Většina Malťanů ovládá také italštinu. Jezdí se vlevo. Rodiny mívají jedno až dvě děti. I tady populace stárne, do roku 2050 bude na Maltě více starých lidí než mladých. Ano, v tomto jsou Evropané jako řemen.

Foto: archiv Maltské centrály cestovního ruchu

Nikdo netuší, jak a proč tam kdosi posadil tyhle kameny. Jsou ale starší než egyptské pyramidy.

Foto: archiv Maltské centrály cestovního ruchu

Maltská bohyně plodnosti je rodná sestra Věstonické venuše.

Rybáři a kultura

Barokní hlavní město Valletta usiluje o titul Evropské město kultury v roce 2018. Kvůli tomu vznikla Nadace V 18, která kandidaturu podporuje. Valletta má specifickou polohu. Je to poloostrov obklopený přístavem a vytváří zvláštní vztah mezi lidmi a mořem. Jde o město rybářů, farmářů, stavitelů lodí a námořníků.

Foto: Vladimíra Jelínková

Uklidit sítě a dnes už padla…

Foto: Vladimíra Jelínková

Oko boha Osira, patrona námořníků

Nadace V 18, která chce spolupracovat i s dalšími středomořskými státy, věří, že právě tato atmosféra může přilákat lidi s uměleckým nadáním, filmaře (točil se tady velkofilm Troja s Bradem Pittem), malíře i milovníky historie.

Foto: Dana Kaplanová, Právo

Ostrovy byly útočištěm námořníků, obchodním centrem a především nedobytnou pevností.

Gozo a Comino

K Maltě patří ještě ostrovy Gozo a Comino. Ten první je vzdálený jen šest kilometrů, je čistší a zelenější a nemá letiště. Z přístavu Cirkewa se plavíte lodí 20 minut. Také ze Sicílie sem jezdí trajekt.

Gozo má 30 tisíc obyvatel, kteří si vybudovali vesnice na vrcholech kopců, kde jsou roviny. Hlavnímu městu říkají místní stále Rabat, ale oficiálně se od roku 1887 jmenuje Victoria, a to na počest výročí korunovace britské královny Victorie. Žije v něm šest tisíc obyvatel v klidném tempu a turistům nezbývá než se přizpůsobit. Mohou zajít do divadla Astra nebo do baziliky Panny Marie, což je významné poutní místo. Muži posedávají v kavárničkách přímo na ulici. Živí se rybolovem nebo chovem závodních koní.

Foto: Vladimíra Jelínková

Ryby a plody moře si dávají hlavně turisté. Typické jídlo Malťanů je králík s omáčkou a špagetami.

Na západním pobřeží ostrova příboj ve skále vytvořil impozantní bránu, kterou místní láskyplně nazývají oknem modré oblohy. Tímto skalnatým tunelem lodě vyplouvají na otevřené moře.

Foto: Vladimíra Jelínková

Tuhle přírodní architekturu domorodci nazývají oknem modré oblohy.

Mezi ostrovy Malta a Gozo leží jejich malý bráška Comino se čtyřmi stálými obyvateli, z nichž jeden je voják a druhý kněz. Je tu malý hotel a kostel. Místo je určeno těm, kteří se chtějí zcela odtrhnout od světa, koupat se v průzračné vodě a kromě ryb nikoho nevidět.

Nechat jednou vše jednoduše za sebou není tak těžké. A let z Prahy trvá dvě a půl hodiny.

Foto: Vladimíra Jelínková

Na ostrovech jsou dvě politické strany, které mají sídla na jednom náměstí - nacionalisté chodí do zeleného domu, labouristé do vedlejšího s hnědými okny.

Co se v průvodcích nedočtete

  • V letech 1966 až 1974 na Maltě žila česká herečka Adina Mandlová.
  • Kriminalita je téměř nulová, jde o jedno z nejbezpečnějších míst na světě.
  • Na ostrovech jsou zakázané potraty, a tak ženy hledají pomoc na Sicílii nebo v Británii.
  • V Gziře na okraji Sliemy se nabízejí lehké ženy za 20 eur za půl hodiny.
  • Maltézští rytíři vyznávali pravidlo chudoby, poslušnosti a čistoty. Milenky a děti se jim ovšem tolerovaly.
  • Domy a byty sice mají čísla, ale Malťané se orientují podle názvů. Každý dům má své jméno, které si majitelé vymyslí. Chudák pošťák.
  • Malťané dovážejí naftu z Libye, a proto s velkými obavami sledovali nedávnou válku v této zemi.
  • Během druhé světové války dopadlo na Maltu na šest tisíc bomb a každý občan dostal válečné vyznamenání - Kříž krále Jiřího - za hrdinství.
  • Na ostrově je jedna elektrárna na uhlí. Bude se stavět nová, na naftu.
  • Jediné golfové hřiště je v Marse.
  • Domorodci nemají chaty, ale lodě upevněné u pobřeží, kde s dětmi tráví celé léto.
  • Školní docházka je povinná od 6 do 16 let, nosí se uniformy a doprava do školy je zdarma.
  • Vyučuje se od 8.30 do 14.30, a to bez oběda a bez družin. Od října se děti nesmějí koupat v moři, aby nenastydly a kvůli nemoci nezanedbaly vzdělání.
  • Na Maltě se narodil operní pěvec Joseph Calleja, nový Pavarotti. Každé prázdniny zpívá ve Vallettě v překrásném Divadle Manoel Opera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám