Hlavní obsah

V Egyptě, Tunisku, Maroku a Turecku začíná ramadán - postní měsíc

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětině lidstva začíná v pátek 20. července měsíční půst - ramadán. Devátý měsíc islámského kalendáře oslavují lidé po celém světě, jeho přísný denní režim se může odrazit i na letních dovolených v Egyptě, Tunisku, Maroku nebo Turecku.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Muž čtoucí korán v mešitě Al-Azhar v Egyptě

Článek

Během ramadánu věřící drží půst od ranní až do večerní modlitby, která většinou bývá po západu slunce. Lidé tak většinou během večera a noci dohání to, co ve dne nestihli. Přes den nesmí jíst, pít, kouřit, mít sexuální styk. Ačkoliv se hoteliéři snaží, aby vše fungovalo, turisté si mohou všimnout, že v tomto období probíhá více modliteb než je obvyklé a po západu slunce se většina lidí jde napít a najíst.

Vedle postních omezení, která se ovšem turistů netýkají, se naopak mohou návštěvníci během ramadánu těšit na slavnostní večerní atmosféru. Ulice měst jsou vyzdobené a místní vyrážejí na nákupy a slavnostní večeře. Myslí také na chudé, proto můžete narazit na speciální vyhrazená místa, kde se mohou chudí zadarmo najíst. Muslimové jsou nabádáni i k lepšímu chování. Jedná se také o čas k urovnání sporů a špatných vztahů.

Češi ramadán při výběru dovolené neřeší

"Pro turisty může být spíše zpestřením, pokud se vydají na procházku do města či vyrazí na výlet a potkají se s místními, kteří si toto období rádi užívají, a to zejména po setmění, kdy jim končí celodenní půst," řekl Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria.

"Služby ve všech letoviscích mají cestovní kanceláře předem objednány a budou na místě zajištěny. Jistá omezení kvůli praktikám ramadánu mohou po setmění pocítit návštěvníci center měst, kde může být například menší množství prodejců či omezené některé služby," vysvětlil Jan Osúch, tiskový mluvčí CK Fischer.

"Většina Čechů zná ramadán pouze z doslechu, tedy ho absolutně neřeší při výběru dovolené, tento měsíc tedy nemá žádný vliv," uzavřel situaci Petr Čermák, manažer Sdovolena.cz a Sletenky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám