Hlavní obsah

Clinton versus Kennedy aneb Lepší pivo než kobliha

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo neví přesně, zda za tím byl promyšlený záměr, nebo jen pouhopouhá neobratnost. Buď jak buď, když americký prezident Bill Clinton v červnu 1999 na summitu G8, sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska, v Kolíně nad Rýnem pronášel svůj projev, ukončil ho větou v němčině: „Ich bin ein Kölsch.“

Foto: Profimedia.cz

Nejrůznější pivovary vyrábějí podle nařízení z roku 1516 až třicet značek, a to výlučně z chmelu, sladu a vody.

Článek

Místo, aby vyřkl „Ich bin Kölner – Jsem Kolíňan“, dal překvapenému posluchačstvu na vědomí, že je kolínské pivo.

Nejrůznější pivovary vyrábějí podle nařízení z roku 1516 až třicet značek, a to výlučně z chmelu, sladu a vody. Musí se vařit výhradně ve městě a nanejvýš v jeho nejbližším okolí.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

„Hospodští Kölsch čepují do tenkých dvoudecilitrových sklenic a číšníci ho v nich roznášejí, protože je řídké a poměrně rychle ztrácí pěnu,“ vysvětluje průvodkyně Monika Brieskomová.

To, že Clinton obdivuje svého předchůdce v úřadě Kennedyho, není žádné tajemství. Fotografie, na níž si s ním jako školák potřásá rukou při návštěvě v Bílém domě, stála na čestném místě Clintonova psacího stolu, když se v lednu 1993 do prezidentského sídla přestěhoval.

Puritáni se ozvali

Také Kennedy v němčině neperlil a rovněž posunul význam. V červnu 1963, takřka dva roky poté, co Berlín zmrzačilo betonové monstrum – zeď, ujišťoval při legendárním projevu před radnicí v západoberlínském Schönebergu, že je Berlíňan: Ich bin ein Berliner.

Někteří jazykoví puritáni tvrdili, že se dopustil gramatické chyby, protože spisovná němčina nepoužívá pro označení obyvatele měst či zemí neurčitý člen „ein“. Věta tudíž měla znít správně: Ich bin Berliner.

A protože (der) Berliner je v hlavním městě i označení pro jeden druh koblihy, Kennedyho větu prý lze chápat také tak, že se považuje za tuto sladkost.

Monika Brieskomová si vybavuje, jak jednou vyprávěla o Clintonovi v Kolíně skupině amerických turistů. „Fandíme mu. A mimochodem, to pivo je lepší než kobliha,“ smáli se.

Reklama

Související články

Bavoři nedají na své pivní zahrady dopustit

Možnost přinést si do zahrady pro hosty u bavorských pivnic vlastní jídlo není žádnou novinkou. Hospodští tuto skutečnost tolerují více než dvě století. Navíc...

Výběr článků

Načítám