Hlavní obsah

Cestovní kanceláře se přou kvůli etice

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červencový krach CK Tomi Tour vyostřil nevraživost, které k sobě pociťují šéfové dvou největších asociací, sdružující cestovní kanceláře a cestovní agentury. Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK), která sdružuje 172 subjektů, obvinila minulý týden v prohlášení vedení Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), sdružující 240 členů, z neetického a protiprávního jednání.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Letitá nevraživost, která panuje mezi dvěma asociacemi cestovek, je podle většiny odborníků ke škodě celému odvětví cestovního ruchu. Ilustrační foto

Článek

Podle ACK mají mediální vystoupení zástupců konkurenční asociace takový charakter, že mohou přivodit materiální i nemateriální újmy jiným cestovkám. Vytvářejí dojem, jako by členství v AČCKA bylo garantem solidnosti cestovky.

Ve skutečnosti „některé agentury, které jsou členy AČCKA, prodávaly, bez ohledu na jakýkoli etický kodex, ke kterému se zavázaly, zájezdy CK Tomi Tour do poslední chvíle“, píše se v prohlášení ACK a text pokračuje tvrzením, že “postupy tiskového mluvčího a viceprezidenta AČCKA T. Okamury jsou zjevně v rozporu se zákonem.“

Výroky, které poškozují a zastrašují klienty

Jedním z posledních sporů bylo vyjádření Okamury na Aktualne.cz, kde v chatu čtenářce na dotaz: „Co znamená, když na stránkách asociace nemůžu najít ck shenkos?“ odpověděl: „Pakliže není CK členem naší Asociace ( AČCKA) , tak to znamená, že se nezavázala dodržovat náš etický kodex chování vůči zákazníkovi a obchodním partnerům. Závěr si z toho už musíte udělat sama.....“

Proti tomu se zmíněná cestovní kancelář ohradila s tím, že ji takový výrok poškozuje a zastrašuje klienty. Za cestovní kancelář se následně postavila i asociace ACK.

„Nemám přílišnou potřebu se k tomu vyjadřovat. Pokud vědí o páchání trestné činnosti, měli by podat trestní oznámení a ne rozesílat pomlouvačné pamflety,“ řekl Právu Tomio Okamura.

Nevraživost škodí celému cestovnímu ruchu

„Jen abych uvedl věci na pravou míru. Agentura Invia, která je naším členem a největším internetovým prodejcem zájezdů, přerušila spolupráci s CK Tomi Tour už před půldruhým rokem. Prodejcem, jemuž Tomi Tour dluží nejvíce peněz a který prodával jejich zájezdy do poslední chvíle, je jeden ze členů ACK,“ dodal Okamura.

Letitá nevraživost, která panuje mezi dvěma asociacemi cestovek, je podle většiny odborníků ke škodě celému odvětví cestovního ruchu. Státní ani jiné zainteresované instituce nemají proti sobě jednoho silného a sebevědomého partnera, který by s nimi za celé odvětví cestovního ruchu kompetentně jednal.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud odmítl vyhlásit insolvenci Tomi Tour

Pražský městský soud v pátek odmítl návrh na vyhlášení insolvence cestovní kanceláře Tomi Tour, která ukončila činnost před týdnem. Navrhovatel podle soudu...

Výběr článků

Načítám