Hlavní obsah

Tomi Tour údajně inkasovala peníze ještě pár minut před úpadkem

Cestovní kancelář Tomi Tour zřejmě přijímala platby od klientů a inkasovala peníze od partnerských agentur ještě pár minut před ohlášením vlastního konce. Zástupci "cestovky" přitom už údajně věděli, že se zájezdy neuskuteční. Informovala o tom televize Z1.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pobočka cestovní kanceláře Tomi Tour ve Zlatnické ulici v Praze

Článek

Tomi Tour oznámila ukončení činnosti v pátek v 17:00. "Ještě v pátek jsme na základě smlouvy s cestovní kanceláří Tomi Tour poukázali na její účet peníze našich klientů. Deset minut po platbě jsme se dozvěděli o ukončení její činnosti. Snažili jsme se platby zastavit, ale ty už bohužel proběhly," řekl televizi ředitel strakonické cestovní kanceláře CIAO Ladislav Havel.

Někteří lidé v internetových diskusích také tvrdí, že zaplatili zájezd těsně před ukončením činnosti "cestovky" a nemají tak ani cestovní smlouvu. Ta je přitom nutná k vyplacení náhrady od pojišťovny. Podle Beránka by se podobné situace nestaly, pokud by kancelář měla zaveden systém managementu kvality podle norem ISO.

Cestovní kancelář je podle svého prohlášení pojištěna na částku 234 600 000 korun. Není však jasné, jak velká část peněz se lidem vrátí za zaplacené zájezdy. Tomi Tour totiž dosud nezveřejnila počet prodaných zájezdů na další období a tedy počet poškozených klientů.

Číslo nezná ani slovenská pojišťovna Union, která kancelář pojistila. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura mluví o 10 000 lidech, obchodní ředitel Tomi Tour Václav Fischer sdělil, že seznam bude hotový ve středu.

Fischer odmítá, že by spáchal trestný čin

Okolnostmi krachu CK se zabývá policie. Fischer odmítl možnost, že by on či někdo další z firmy spáchal trestný čin. Fischer dnes odmítl možnost, že by on či někdo další z firmy spáchal trestný čin. Ohradil se také proti informacím deníku Blesk, že by se on a majitel společnosti Lubomír Popelář kvůli krachu kanceláře skrývali.

"Informace o tom, že bychom se skrývali, je nepravdivá a jsme české policii kdykoliv k dispozici k podání vysvětlení. Nikdo nás však zatím nekontaktoval," uvedl v prohlášení Fischer. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká potvrdila, že vyšetřovatelé zástupce CK zatím nekontaktovali. Kriminalisté prý zatím shromažďují dostupné informace a materiály.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám