Hlavní obsah

Eiffelovku loni navštívil rekordní počet návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Nejznámější symbol Paříže, Eiffelovu věž, navštívil loni rekordní počet lidí. Bylo jich 6 719 200. Dosavadní rekord z roku 2000 tak byl překonán o 200 000, napsal v pátek list Le Parisien. Od dokončení Eiffelovy věže v roce 1889 se už na ni vyšplhalo či na ni vyjelo víc než 230 miliónů lidí.

Článek

Stavitel věže Gustave Eiffel prý počítal nanejvýš s půlmilionem lidí ročně. Podle historických záznamů ale už v roce 1889 věž navštívily bezmála dva milióny lidí. Další dvoumiliónová hranice pak byla překročena až v roce 1963, tři milióny návštěvníků přišly v roce 1972.

Velká většina návštěvníků jsou cizinci. Pařížané se podílejí jen dvěma a Francouzi celkově jen 14 procenty.

Prezident společnosti Jean-Bernard Bros vidí ve zvyšující se návštěvnosti příznak dobrého zdraví pařížské turistiky. Do francouzské metropole se vrátili Američané, stále víc přijíždí asiatů, nové návštěvníky přitahují výstavy, nově otevřené muzeum původních národů na nábřeží Branly nedaleko Eiffelovky i akce, jako je pařížská "bílá noc".

Letošní novinkou Eiffelovky je převzetí všech jejích restauračních zařízení společností, v jejímž čele je jeden z nejpřednějších francouzských kuchařů Alain Ducasse. Společnost prý chce do jejich renovace vložit deset miliónů eur (280 milionů korun).

HISTORIE VĚŽE

Eiffelova věž byla navržena architektem Gustavem Eiffelem (mj. autorem Sochy svobody) na počest 100. výročí Velké francouzské revoluce a Světové výstavy v roce 1889. Tehdy byla nejvyšší stavbou světa. Původně byla postavena pouze na 20 let. Mezitím získala ale svůj význam jako meteorologická stanice, proto zůstala zachována. Později se stala věž také centrem letového provozu a rozhlasového a televizního vysílání.

Původně se stavba pařížanům nelíbila, byla považována za ošklivé mostrum. Architekti, spisovatelé a další umělci (například Maupassant, Dumas ml., Gounod) se spojili v akci "300" za odstranění monstra. Roku 1909 měla být věž zbourána z důvodu prošlé koncese. Počátkem 20. století se ale začala objevovat na obrazech Pissara, Utrilla, Seurata a dalších a začali ji oslavovat i básníci, například Cocteau nebo  Apollinaire.

V roce 1923 byla Antoinem Bourdellem pod Eiffelovu věž umístěna busta Eiffela, jako ocenění za jeho práci.

Vyšlápnout si na ni pěšky, což ale jde nanejvýš do druhého patra, teď stojí čtyři eura, výtah až nahoru stojí 11,50.

Reklama

Související články

Paříž: Co není vidět z Eiffelovy věže

Lidé, kteří navštíví poprvé Paříž, se většinou neubrání nadšenému obíhání proslulých památek jako je Eiffelova věž, kopec Montmartre s bělostnou bazilikou...

Trochu jiný pohled na Paříž

Z nejvyšší budovy ve městě, rovných 209 metrů vysoké věže Montparnasse, je tak úžasný výhled, že rázem máte pařížské monumenty jako na dlani. Od byzantské...

Výběr článků

Načítám