Hlavní obsah

Znáte jostu? Lysý kříženec černého rybízu a angreštu vás překvapí svou skromností

Novinky, nes

Máte-li rádi rybíz a angrešt, pak by josta neměla chybět na vaší zahradě. Jako pravý kříženec má totiž od každého z původních druhů něco. Po černém rybízu má především barvu a takřka lysé kuličky. Po angreštu má plody větší než rybíz. A jako bonus - rostlina nemá ostny. Na rozdíl od angreštu. Josta má prostě spoustu předností, ale tou nejdůležitější pro zahradnické začátečníky je její nenáročnost.

Foto: Profimedia.cz

Josta je kříženec černého rybízu a angreštu. Má jemnější chuť než rybíz, mírně nakyslou.

Článek

Historie křížení rybízu a angreštu se táhne minimálně do 30. let minulého století. První tehdejší vyšlechtěné odrůdy se ale nesetkaly s valným zájmem a brzy vymizely. Široká zahradnická veřejnost si oblíbila až křížence vyšlechtěného ve druhé polovině 70. let minulého století v tehdejší NDR. Nový ovocný druh dostal jméno josta, latinsky Ribes nidigrolaria.

Jostu je v současnosti možné získat v několika odrůdách, především ale ve dvou variantách, tj. v keříkové a stromkové formě, kdy jako podnož slouží nejčastěji meruzalka zlatá.

Zahradníci začátečníci na ní ocení značnou nenáročnost, co se týká péče a ošetřování. Nejlépe se jí daří v nížinách a středních nadmořských výškách, kde má také největší úrodu. Ve vyšších polohách ale přežije také, jen svého majitele obdaří chudší úrodou.

Libovat si bude v hluboké humózní půdě, jež nemá sklony vysychat. Stromky a zejména keře jsou v dospělosti dosti rozložité, proto je kolem stromků třeba počítat s metrem a půl volného místa, u keřů pak se dvěma metry.

Jedna ze zázračných léčivých rostlin si u nás moc nelibuje, přesto ji lze úspěšně pěstovat

Zahrada

Josta k velké radosti zahrádkářů neláká pozornost živočichů, tj. ani škůdců, jen zcela výjimečně v letech přemnožení se do ní mohou pustit mšice, ale i ptáků, jako jsou špačci či kosi. Není třeba se rovněž obávat parazitických onemocnění, například padlí.

Úroda je v prvních letech slabší

Jostu lze sázet jak na jaře, tak na podzim, druhá varianta je lepší, protože stihne do zimy ještě důkladně zakořenit a na jaře už může vykvést. Sklizeň plodů s charakteristikou načernalou barvou, která je ale lehce průsvitná, začíná zhruba v polovině července, ve vyšších polohách až v polovině prázdnin.

Plody, jež jsou na rozdíl od angreštu lysé, ale mají jejich zbytky okvětních lístků, které je dobré před zpracováním odstranit, dozrávají postupně, zobat je lze tedy až do konce prázdnin.

Foto: Profimedia.cz

Kuličky josty jsou větší než rybízové, rostou v hroznech po třech až pěti. Podobně jako angreštu jim zůstávají na konci zbytky okvětních lístků, které je dobré před zpracováním ovoce odstranit.

Z jednoho keříku či stromku je možné sklidit 3 až 5 kilogramů bobulí, množství záleží na místě pěstování, ale také na věku rostliny. Nejlepší úrodu mívá až ve čtvrtém roce. V prvních třech letech bývá úroda menší a je třeba se tím nenechat odradit.

Dobrota plná vitamínů

Důvodem, proč ji na zahradě zkusit pěstovat, jsou především její chuťové vlastnosti a obsah vitamínů. V těchto ohledech si od obou „rodičů“ vzala josta totiž to nejlepší.

Černý rybíz je známý vysokým obsahem vitamínu C a bioflavonoidů (tzv. vitamínu P), které v organismu působí jako antioxidanty. Mnoho lidí ovšem odrazuje od konzumace tohoto ovoce jeho výrazná chuť, která jim není příjemná.

Josta má mírnou chuť blížící se spíše chuti angreštu, někdo v ní může nalézt i stopu chuti po kiwi. Přesto má rovněž velký obsah vitamínu C i P.

Anketa

Znáte jostu?
Ovšem, máme ji na zahradě.
78,8 %
Ano, už jsem o ní slyšel/a.
11 %
Nejsem si jistý/á.
1,1 %
Asi ne, nic mi to neříkalo.
1,3 %
Ne. Dnes o ní čtu poprvé.
7,8 %
Celkem hlasovalo 3687 čtenářů.

Víte, co znamená josta?

Ač může název ovoce svádět k domněnce, že jde o křestní jméno manželky či dcery pěstitele, jenž jostu první vyšlechtil, nic nemůže být vzdálenějšího realitě.

Josta je jednoduše složenina dvou prvních slabik mateřských rostlin v němčině. Tedy die Johannisbeere (rybíz) a die Stachelbeere (angrešt).

Reklama

Související články

Živý plot je ozdobou zahrad

Na jaře je čas na výsadbu živého plotu, protože do léta musí stihnout zakořenit. Pořiďte si buď sazenice, nebo rostliny v kontejneru. Ty mají tu výhodu, že je...

Pryšce - trvalky mnoha tváří

Jsou jedovaté a mají omezenou paletu barev. Tím výčet záporů končí. Ve všem ostatním pryšce neboli euforbie (Euphorbia) oslňují, překvapují a vůbec dělají...

Výběr článků

Načítám