Hlavní obsah

Při radovánkách v zahradním bazénu nezapomeňte na bezpečnost

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny vypukly ve vší kráse a pro mnohé především radosti, což může někdy vést k neopatrnosti a v krajním případě i tragickým následkům. Není proto od věci připomenout si zásady bezpečného chování při používání zahradního bazénu.

Foto: Profimedia.cz

Základním pravidlem bezpečného pobytu dětí u bazénu je nenechávat je tam bez dozoru o samotě.

Článek

Mnoho rodin si pořizuje bazén hlavně kvůli dětem, a to často hodně malým dětem. Bazén ale může být zdrojem radovánek, stejně jako místem nebezpečí. Obzvláště, pokud se malé děti pohybují po zahradě bez dozoru.

Je-li bazén zapuštěný do země, je velice potřebné zamezit malým dětem v přístupu k němu. K tomu je možné využít nejrůznějších druhů oplocení či jiných překážek. Velice elegantně působí zábradlí tvořené panely z čirého skla. Značnou eleganci v sobě skrývají i minimalistická kovová zábradlí.

„Základním bezpečnostním prvkem pro bazén je krycí plachta. Pokud vám ale po zahradě pobíhají děti, buďte i tak obezřetní. Stát se může cokoliv. Ještě větší jistotu můžete mít s bazénovým alarmem, který reaguje na nečekaný pohyb vody,” radí David Benda ze společnosti Hornbach.

Samozřejmostí je pak vhodná úprava bezprostředního okolí bazénu. Velice oblíbená je dlažba, pozor, ta ovšem nesmí být kluzká. Do okolí bazénu, ale i všude tam, kde je často vlhko, volíme dlažbu s protiskluzovým povrchem.

Zastřešení bazénu

Jinou možností, a navíc velice praktickou, je pak zastřešení bazénu. Nejenomže v době, kdy bazén nepotřebujeme, je zabezpečený proti pádu dítěte - případně i dalších všetečných tvorů - do vody, ale navíc je jeho voda takto chráněna proti spadávání nečistot. Zároveň je možné se v krytém bazénu díky vzniklému mikroklimatu koupat už mnohem dříve než v otevřeném. Proto se vyplatí jej k bazénu pořídit.

Máte rádi neotřelý luxus? Pak je tu něco pro vás - kostel s vlastním bazénem a vířivkou

Tipy a trendy

Zastřešení k bazénu je ovšem potřeba správně vybrat. Zastřešení bývá tvořeno několika moduly. Jedním z důležitých prvků je systém jejich aretace a počet aretačních prvků. Ty by měly být minimálně dva na každém modulu, ideálně uzamykatelné.

„Často se setkáváme s bazény, které jsou zcela zapuštěné do terénu a nikde kolem není ohrádka, zastřešení ani bezpečnostní zábradlí. Přehlédnout bazén v přítmí není vůbec problém. Proto by měl být vždy vybaven alespoň bezpečnostní plachtou nebo lamelovým zakrytím hladiny,“ radí Jan Puchmeltr, specialista společnosti Albixon.

Bezpečně i s bazénovou chemií

Udržovat vodu v bazénu po celou sezonu, nebo dokonce i několik sezon, bez bazénové chemie, není v našich podmínkách myslitelné. Všechny přípravky, které pro péči o bazén a jeho vodu používáme, skladujeme na zabezpečeném místě a ideálně v původních obalech tak, aby na ně nenarazily malé děti, ani abychom je v budoucnu my sami nezaměnili za cokoli jiného.

Basketbalista LeBron James si koupil sídlo, jehož pýchou je ohniště v nekonečném bazénu

Jak bydlí VIP

Samozřejmostí je pak používání při práci s nimi ochranných pomůcek podle potřeby.

Slaná úprava vody

Pro alergiky, jichž je mezi dětmi i dospělými spousta, může být ovšem bazénová voda někdy poněkud dráždivá. Úlevu pro ně může znamenat změna systému ošetření vody, na tzv. slanou úpravu. Společnost Hayward přišla se stylem úpravy nazvaným Oxilife. Ta spočívá v kombinaci elektrolýzy s hydrolýzou. Voda v bazénu je tak dezinfikovaná nejen pomocí reakce slané vody, ale také aktivním kyslíkem.

Anketa

Je váš bazén na zahradě bezpečný?
Ano, jistě.
38,4 %
Myslím, že ano.
12,6 %
Nemám ponětí.
2,2 %
No... Možná, že by se něco dalo vylepšit...
3,4 %
Ne, musíme na tom ještě popracovat.
5,1 %
Nemáme bazén.
38,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1388 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zabydlete se na zahradě a relaxujte

Zahradu můžeme zařídit prakticky a zároveň útulně. Klíčem je výběr vhodného posezení, vytvoření míst pro osvěžení, čtení i vaření!

Výběr článků

Načítám