Hlavní obsah

Pomalu bude čas na řez ovocných stromů. Co ale s ostříhanými větvemi?

Novinky, Mountfield

Komerční článek - Právě teď by měl každý majitel zahrady ještě před koncem období vegetačního klidu myslet na opravné a zmlazovací řezy ovocných stromů, keřů a okrasných dřevin.

Článek

Ideálním pomocníkem pro takovou práci jsou zahradní nůžky nebo pilky. Pro svou vysokou kvalitu, vynikající ergonomii a dlouhou životnost jsou tím nejlepším na trhu už řadu let výrobky značek Fiskars nebo Gardena. Zaručí přesný řez i velmi silných větví a minimální zátěž pro rostliny.

Jenže po prostřihu je třeba řešit, kam se vzniklým odpadem. Řada lidí si ještě neví rady a zbavuje se ho různými způsoby. Často například obecními úřady zakázaným pálením. Přitom je mnohem jednoduší zpracovat ho ve výkonném drtiči nebo štěpkovači. Tyto stroje mají jednoduchou obsluhu a starostí se zahradním odpadem vás zbaví jednou provždy.

Zahradní drtiče mohou mít elektrický nebo benzínový motor a systémem rotujících nožů zpracují větve o průměru až 8 cm na jemnou drť. Ta se hodí jako mulčovací materiál ke stromům a keřům nebo jako základ kompostu.

Štěpkovače mají systém ozubené frézy, která větve nařeže na drobné štěpky. Ty je možné využít nejen jako posyp na pěšiny, mezi záhony nebo do skalky, ale především se dobře hodí jako otop pro krbová kamna.

Kdo by si takový stroj rád pořídil výhodně, může využít některou z předsezónních akcí.

Reklama

Související články

Vybíráte zahradní nůžky?

Do ruky je vezmete nejméně stokrát ročně. Před nákupem si proto promyslete, co s nimi budete nejčastěji stříhat a dobře si je vyzkoušejte.

Zahradní odpad ukliďte do drtiče

Zima už je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas začít myslet na to, jak zahradu uložit k zimnímu spánku. Ze všeho nejdřív je ji ovšem třeba zbavit větví, větviček...

Výběr článků

Načítám