Hlavní obsah

Lidé při letošní ptačí hodince pozorovali přes půl milionu ptáků. To je nový rekord

Letošní Ptačí hodinka, během níž dobrovolníci z celé země měli už potřetí možnost pozorovat a zaznamenávat počty ptačích druhů na svých krmítkách, přinesla nový rekord. Do akce pořádané Českou společností ornitologickou (ČSO) se zapojilo 27 tisíc lidí a dohromady pozorovali 538 tisíc ptáků.

BEZ KOMENTÁŘE: Letošním skokanem roku je čížek lesní, prohlédněte si jejVideo: Česká společnost ornitologická

 
Článek

Letošní třetí ročník Ptačí hodinky proběhl od 8. do 10. ledna. Podle metodiky museli pozorovatelé u vyhlédnutého krmítka setrvat hodinu a zaznamenat vždy nejvyšší počet současně pozorovaných jedinců každého druhu.

„Stejně jako loni viděla polovina účastníků na svém krmítku 6 a více druhů ptáků. Nejvíce ptačích druhů (45) během své Ptačí hodinky zaznamenal účastník z Opatovce na Svitavsku. V průměru během jedné hodiny přiletělo téměř 29 opeřenců,“ říká koordinátorka akce Alena Skálová.

Cílem tohoto dlouhodobého projektu je díky spolupráci ornitologů s velkým množstvím dobrovolníků zjistit, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají.

Koňadry upevnily pozici

Ptákem, jejž už třetím rokem lidé v Česku pozorují nejčastěji, je sýkora koňadra. Výrazný pták se žlutou hrudí a černou hlavičkou si tak letos jen upevnil pomyslnou první příčku a znovu usedl na trůn vítěze.

„Žádný jiný pták nelétal na krmítko častěji než sýkora koňadra. Zaznamenalo ji 85 % sčitatelů. Na druhém místě, s výskytem na 66 % krmítek, byla sýkora modřinka,“ uvedla Alena Skálová.

Čížek lesní je letošním skokanem roku

Pokud bychom se měli držet jazyka nejrůznějších anket, pak za „skokana roku” lze letos považovat rozhodně čížka lesního, který se v četnosti pozorování vyhoupl z loňského 24. místa na deváté.

„Letošní zima je na čížky opravdu bohatá, a to nejenom u nás. Více čížků pozorovali také účastníci sčítání v Rakousku a Bavorsku, které probíhalo ve stejný termín jako česká Ptačí hodinka. Během ní čížci přilétli na 14 % krmítek, loni to byla necelá 3 %. Důvod je ten, že velká hejna čížků ze severu zaletují zimovat do střední Evropy v nepravidelných intervalech,“ vysvětluje koordinátorka akce.

V porovnání s loňským rokem se na českých krmítkách objevil častěji také kos černý. Podle statistik českých ornitologů loni přiletěl na polovinu krmítek (tedy 50 procent), letos na 57 procent.

Více než půl milionu ptáků

Třetího ročníku sčítání ptáků na krmítkách se zúčastnilo 27 tisíc lidí z celé republiky, kteří pozorovali 538 tisíc ptáků. Ptačí hodinka tak poprvé překonala hranici půl milionu spatřených opeřenců.

„Díky velkému množství dat od dobrovolníků zjistíme v horizontu několika let, jací ptáci ubývají a přibývají. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v příštím roce. Každopádně na příkladu čížků i kosů vidíme, proč je důležité sčítat několik let po sobě – jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy, nebo skutečně dochází k dlouhodobým změnám,“ vysvětluje Skálová.

Na méně než tři procenta krmítek nepřilétli během 60 minut žádní ptáci. Jak vysvětlují ornitologové, i takové pozorování má velikou hodnotu. Ukazuje totiž, kde ptáci naopak chybí.

Další hodinka zase za rok

Milovníci ptáků i nadšenci z řad laické veřejnosti, kteří by se rádi do společného pozorování ptáků rádi zapojili příště, se mohou těšit zase za rok. Další Ptačí hodinka proběhne v termínu 7. až 9. ledna 2022.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám