Hlavní obsah

V Chile probíhá sčítání populace ohrožených tučňáků Humboldtových

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci přírody v Chile provádějí sčítání ohrožených obyvatel této jihoamerické země – tučňáků Humboldtových. Doufají, že jejich bližší zkoumání vrhne nové světlo na vzorce chování těchto živočichů, aby jejich populace na různých místech v Jižní Americe mohli lépe chránit. Upozornila na to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chile probíhá sčítání ohrožených tučňáků HumboldtovýchVideo: Reuters

 
Článek

V přírodní rezervaci na ostrůvku Cachagua vzdáleném asi 160 kilometrů severozápadně od hlavního města Santiaga, který je důležitým stanovištěm tučňáka Humboldtova, strážci daného parku z chilské neziskové organizace CONAF (Corporación Nacional Forestal, angl. National Forest Corporation) pomalu počítají kusy ohrožených volně žijících zvířat.

Tučňák Humboldtův (Spheniscus humboldti) je nelétavý pták z čeledi tučňákovitých (Spheniscidae), pojmenovaný po německém přírodovědci Alexanderu von Humboldtovi (1769–1859). Vyskytuje se v Jižní Americe na pobřežích Peru a Chile. Jde o středně velkého tučňáka, dosahuje výšky 56–73 cm a váhy 3,6–5,9 kg.

„Provádíme sčítání tučňáků Humboldtových, protože potřebujeme porozumět chování tohoto druhu. Máme zde, na ostrově Cachagua, přírodní památku – jednu z nejstabilnějších reprodukčních kolonií v zemi,” cituje Reuters vedoucí záchranných programů v CONAF Javieru Mezaovou.

Podle ní tamní populace těchto tučňáků kolísá mezi tisícovkou a 1500 exempláři.

Homosexuální tučňáci ukradli vejce lesbickým samicím

Koktejl

„Proto je pro nás nezbytné vědět, jak se jejich chování v průběhu let mění. Sem na ostrůvek docházíme již více než 20 let a monitorujeme populace druhu. Víme také, že se neustále rozmnožuje, což je velmi důležité pro ostatní oblasti, kde je tento druh mnohem více omezen,” dodala.

Na světě jich je jen pár tisíc

Tučňáci Humboldtovi jsou považováni za zranitelný druh a prošli extrémními výkyvy velikosti populace. Vyskytují se ve volné přírodě v pobřežních oblastech Chile a Peru, průměrně se dožívají 15 až 20 let.

Podle odhadů vědců v divoké přírodě zbývá 2500 až 9999 jedinců tučňáka Humboldtova.

Vědci počítají africké slony díky družicovým snímkům. Má to zabránit jejich vymírání

Věda a školy

Prostřednictvím zmíněné organizace CONAF chilský stát přispívá k rozvoji a udržitelnému hospodaření s lesními zdroji v zemi. Na CONAF dohlíží chilské ministerstvo zemědělství, které zejména lesnickou službu rovněž financuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám