Hlavní obsah

Jdete si pro pilu? Vybírejte pečlivě

Novinky, Kamil Kaplan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále víc domácností topí dřevem. Je snadno dostupné a v porovnání s plynem či elektřinou i levnější. Ale tomu, než si do kamen přiložíte, je potřeba dřevo z lesa nařezat na polínka. A to nejde bez pořádné pily. Poradíme vám, jak si ji správně vybrat.

Foto: Archiv, .

Článek

Řetězová pila není ledajaký stroj. Určitě je moudré zamířit pro ni tam, kde víte, že mají kvalifikované prodavače, kteří vám s výběrem poradí. Před cestou do obchodu byste si však měli ujasnit několik věcí.

„Především je potřeba si říci, jak velké množství dřeva, jak často a kde budete řezat,“ říká odborník na lesní techniku František Pytlák.

Na drobné práce jsou vhodné pily elektrické

Pokud potřebujete občas nařezat nějaké polínko na přitopení a nevadí nám, že budete připoutáni kabelem k elektrické zásuvce, postačí pila elektrická. Tyto pily se často používají k prořezávání stromů nebo na drobné kutilské, truhlářské a tesařské práce v dílně či v blízkosti domu.

Foto: Oleo-Mac, .

S elektrickými pilami je možné pracovat jen u domu nebo v dílně.

Na hromady dřeva s vůní benzínu

„Tomu, kdo má jasno, že bude zpravidla řezat větší množství dřeva, bych rozhodně doporučil pilu benzinovou,“ říká Pytlák.

Podle odborníka Tomáše Maryšky se benzinovky dělí do tří uživatelských skupin. „Kategorie hobby je určena pro drobnější práce, podobně jako pily elektrické. Je tu ovšem rozdíl. Benzinové pily jsou výkonnější a člověk při práci není omezen přívodním elektrickým kabelem. V kategorii farmářských benzinovek pak najdeme ještě robustnější a silnější stroje s objemem motoru až 57 ccm. Jsou určeny k pravidelnému řezání většího množství dřeva, ale i na občasnou samovýrobu v lese. A pak tu máme profi stroje. Svým výkonem, objemem motoru až 80 ccm, speciální konstrukcí a výbavou jsou určeny pro dlouhodobou a náročnou práci v lese,“ vysvětluje Maryška.

Na kvalitě záleží

Jedním z hlavních poznávacích znamení dobré kvality řetězových pil je délka záruky. Pro běžného laika mohou být významným pomocníkem při výběru také odborné testy, které lze najít na internetu.

A ještě jedna podstatná věc. „Nejvýhodněji se dá pila pořídit v některé posezónní výprodejové akci. Za zlomek ceny si tak můžete dopřát stroj o řád vyšší, výkonnější a s vyšší výbavou,“ upozorňuje František Pytlák.

Reklama

Související články

Příběh zahradního nábytku

Každý kus zahradního nábytku vnáší do zahrady trochu své historie. Některé nábytkové prvky k nám připlouvají po moři, jiné se rodí na evropském kontinentu....

Grilování křížem krážem

Hamburgery, hotdogy, klobásy, k tomu pivo a cola – to je známý obrázek amerického grilování. K tomu dvorek, stačí malý, veranda nebo zahrada, šéfkuchař se...

Kamna – teď je ten správný čas

Oheň provází lidskou společnost už od pravěku. Nejenže je zdrojem světla a tepla, ale má také pozitivní vliv na lidskou psychiku. U krbů se už od dávných dob...

Výběr článků

Načítám