Hlavní obsah

Jak si vypěstovat domácí česnek

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci této prastaré cibulové zeleniny nedají na její chuť dopustit. Kdo by odolal topinkám, česnekovým bramborám nebo čerstvému domácímu pestu s vůní Středomoří? Stojí za to si česnek vypěstovat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Aby česnek při skladování dlouho vydržel, musí důkladně vyschnout.

Článek

Kuchyňský česnek (Allium sativum) je blízký příbuzný cibuli, pažitce a póru. Pod zemí vytváří zásobní orgány, kde shromažďuje vodu a živiny. Česneková cibule se skládá přibližně z deseti stroužků obalených slupkou, tzv. suknicí.

Cibuli proti vysychání a poškození chrání také suknice, jejíž barva není vždy jen čistě bílá, ale má fialové, růžové, červené a hnědé odstíny.

Výběr ze dvou typů

Paličák má velké, symetrické cibule a nad listy se koncem jara objevují duté, hladké květní lodyhy se špičatým toulcem. Když toulec praskne, odhalí kulovité květenství, tzv. palici, složenou z kvítků a pacibulek, někdy jen z pacibulek. Stonek prochází středem cibule a po seschnutí je tvrdý.

Foto: Adéla Taitlová

Paličák, na rozdíl od nepaličáku, vyhání do květu. Pakliže nemáme zájem o pacibulky, květní stvol odštípneme, úroda bude bohatší.

Nepaličák nekvete. Při rozkrojení cibule chybí tuhý středový stonek. Stroužky jsou zpravidla menší. Nepaličák někdy překvapí shlukem drobných stroužků, které se objevují kousek nad cibulí - uplatní se jak v kuchyni, tak v sadbě.

Foto: Adéla Taitlová

I u nepaličáku se někdy objeví drobné stroužky. Ničemu to nevadí. Použít je lze v kuchyni i k sadbě.

3 kroky výsadby

1) Česnek sázíme do půdy zchladlé pod 10 °C, ideálně koncem října. K dostání jsou i odrůdy vhodné pro jarní výsadbu. Stanoviště má být slunné s živnou, propustnou zeminou, kterou zkypříme a obohatíme vyzrálým kompostem (nikoli čerstvým hnojem!). Je-li půda těžká, podmáčená, pěstujeme na vyvýšeném záhoně či v nádobě.

Foto: Adéla Taitlová

Cibule před výsadbou šetrně prsty rozdělíme na stroužky. Suknice úmyslně nestrháváme.

2) Česnekové cibule šetrně prsty rozdělíme na stroužky. Stroužky vložíme do připravené rýhy nebo zapícháme do hloubky okolo 5 až 7 cm ve sponu asi 20x10 cm, a to vždy bází (podpučím) směřující dolů. Pěstitelé, kteří se setkali s onemocněním česneku, cibule před výsadbou rozdělí a stroužky namoří.

3) Půdu po výsadbě utužíme válcem nebo sešlápnutím a zavlažíme.

Foto: Adéla Taitlová

Jednotlivé dílky vysazujeme do kypré, živné půdy do hloubky okolo pěti, sedmi centimetrů. Použít lze stroužky malé i bez suknice.

Následná péče

Okolo vysokého, štíhlého česneku se snadno šíří plevel. Odstraňujeme ho nejlépe tažnou motyčkou, která zlepšuje proudění kyslíku a příjem vody.

Je-li jarní a letní počasí chudé na srážky, rostliny zavlažujeme. V posledních několika týdnech před sklizní zálivku přerušíme, snížíme tak riziko zahnívání cibulí.

Jakmile u paličáku vykouknou květní lodyhy, odštípneme je, jestliže nechceme pacibulky k množení.

Připraveno ke sklizni

Rostliny nám samy sdělí, kdy je čas sklizně. U nepaličáků nadzemní část zeslábne a svalí se k zemi. U paličáků zase zežloutnou vnější listy. Se sklizní neotálíme, jinak se cibule rozpadnou nebo začnou hnít. Česnek z půdy netaháme, použijeme vidle.

Správné skladování

Když z natě zmizí poslední stopy zeleně a suknice chrastí, lze česnek uskladnit. Cibule s natí buď rozvěsíme ve svazcích (kuchyni zdobívají spletené do copu), anebo nať zkrátíme asi na 5 cm a uložíme do bedýnky. Na suchém a chladném místě vydrží celou zimu.

Pozor na sadbu!

Z vlastního zájmu používáme pouze sadbu zakoupenou u ověřených dodavatelů, nejlépe přímo od spolehlivého pěstitele, který dbá na zdravotní stav cibulí! Konzumní česnek ze supermarketu může být infikovaný či nevyhovující pro naše klima.

Česnek nikdy neskladujeme v lednici!

Reklama

Související témata:

Související články

Dlouhověké trvalky pro každou zahradu

Krátce žijící trvalky, jako jsou krásnoočka, kokardy nebo vlčí boby, ze zahrádky tiše zmizí klidně už po třech letech. S dlouhověkými trvalkami se ale na...

Pergola plná fuchsií

Když před lety manželé Vernerovi plánovali stavbu pergoly, dostali nápad. Vestavěli do ní stěnu pro velkou sbírku fuchsií, které během let nashromáždili. Dnes...

Když se řekne drtič a štěpkovač

Demolovat, přemáhat (nepřítele) nebo ničit – i taková jsou synonyma pro slovo „drtit“. A takhle nekompromisně si se zahradním odpadem umí rázně poradit...

Výběr článků

Načítám