Hlavní obsah

Tip na výsadbu: Květinová miska

Novinky, L. Valničková, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste někdy zkusili sesadit několik pokojových květin do jedné nádoby? Pokud máte aspoň trochu smyslu pro kombinaci barev a tvarů, bez problémů to zvládnete.

Článek

Co budete potřebovat:

tři až pět rostlin

substrát pro pokojové rostliny

materiál na drenáž

Péče o výsadbu

Stanoviště: Mísu s květinami postavte na světlé místo, ale ne na slunce. V místnosti udržujte stálou teplotu.

Zálivka: Hned jak zjistíte, že substrát je suchý, musíte ho zalít.

Hnojení: Do substrátu k bramboříku zapíchněte jednu tyčinku hnojiva na kvetoucí rostliny. Ostatní hnojte hnojivem určeným pro zelené rostliny.

Ilustrační foto

Jak na to

Nejprve si zajistěte všechno potřebné. V zahradnickém centru nebo v hobby marketu se podívejte po dekorativní misce a vhodných rostlinách. Použijte odrůdy s pomalým růstem nebo trpasličí odrůdy. Důležité je, aby měly přibližně stejné požadavky na půdu, osvětlení, teplotu a závlahu. Zkombinujte je podle výšky a barvy.

Ilustrační foto

Ať miska má nebo nemá odtokový otvor, vždy je třeba na dno nasypat vrstvu drenážního materiálu - keramzitu nebo štěrku. Půda se při zalévání tak nepřemokří. Na drenážní vrstvu nasypte asi tři centimetry zeminy a důkladně přimáčkněte. Jsou-li kořenové baly rostlin suché, před výsadbou je zalijte a přebytečnou vodu nechte odtéci.

Ilustrační foto

Rostliny nejprve zkusmo postavte do mísy. Nejvyšší dozadu, nejnižší dopředu. V naší výsadbě je použit kroton, radermachera a brambořík. Protože brambořík potřebuje kyselou půdu, zasaďte ho i s květináčem. Do misky postupně doplňte substrát a kolem rostlin ho dobře upěchujte. Nakonec zalijte.

Reklama

Související články

Jak se pěstují bonsaje

Kouzlo bonsají je tak podmanivé, že má řadu obdivovatelů i u nás, kde je zcela jiná zahradnická tradice. Vypěstovat takovou miniaturu je ale veliká výzva. Je...

Výběr článků

Načítám