Hlavní obsah

Co trápí pokojové rostliny? Osm pravidel zimní péče

Novinky, L. Valničková, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná vám právě teď během topné sezony dávají vaše pokojovky svým vzhledem najevo, že s nimi není něco v pořádku. Nevíte-li, jak jim pomoci, nabízíme několik dobrých rad.

Článek

Osm pravidel zimní péče:

Když se rostlinám nedaří, nejčastěji je to způsobené závažnými pěstitelskými chybami. Jak se jim vyhnout?

1. Pozor na topení

Pěstujete pokojové rostliny na okenním parapetu a stává se vám, že substrát v nádobách rychle vyschne? Na svědomí to mají topná tělesa umístěná pod oknem. Intenzivním sálajícím teplem se voda ze zeminy velmi rychle vypaří. Předejít tomu můžete například širší deskou, kterou položíte pod květináč. Měla by přečnívat tak, aby teplý vzduch proudil ve větší vzdálenosti od rostliny. Pro ty, kteří často zapomínají na zálivku, máme také radu: V zahradnických centrech a v hobby marketech nabízejí dekorační skleněné koule na zálivku, takzvané zaléváky. Voda z nich se do zeminy dostává postupně a v menších dávkách a dostatečně dlouho. Můžete použít i láhev s vodou, ale ta není tak dekorativní.

2. Méně světla, méně vody

U pokojových rostlin ve vegetačním klidu platí zásada, že čím méně světla mají, tím méně vody potřebují. Péče o ně proto závisí na druhu či stavu rostliny, kterou pěstujete. Kvetoucím fialkám, azalkám či bramboříkům pochopitelně vodu dopřát musíte.

Ilustrační foto

Ilustrační foto3. Upravte vlhkost vzduchu

Vyšší vlhkost vzduchu potřebují zejména druhy pocházející z tropů. Hlavně v topné sezoně jim dopřejte pravidelné rosení, protože čím je větší teplota v místnosti, tím vyšší vlhkost by měly mít. Používejte měkkou odstátou vodu, tvrdou vodu převařte, předejdete tak bílým skvrnám na listech. Rostlinám však neprospívá ani příliš vysoká vlhkost, protože se prach pevněji přichytává na listy a tím jim ztěžuje dýchání. Jednoduchý zvlhčovat získáte, když postavíte květináče do mělké nádoby na vrstvu keramzitu, který zalijete vodou.

4. Sledujte výskyt škůdců

Suchý vzduch, teplo a nedostatek světla - tyto podmínky rostliny oslabují, takže je snáze napadnou škůdci. Proto rostliny pravidelně kontrolujte a při prvních příznacích zakročte podle druhu škůdce.

5. Dopřejte jim světlo

Většině pokojových rostlin se nejlépe daří na světlém stanovišti nebo v polostínu. V zimním období mohou nedostatkem světla velmi trpět. Přesuňte je co nejblíže blíže k oknu a protože listy přirozeně rostou za světlem, pravidelně je otáčejte, abyste zajistili rovnoměrný růst.

Ilustrační foto

6. Dbejte, aby neprochladly

6. Dbejte, aby neprochladlyKromě rovnoměrné teploty v místnost potřebují pokojové rostliny k dobrému růstu i čerstvý vzduch. Dopřejte jim ho pravidelným větráním, ale buďte opatrní, protože teploty pod nulou jim mohou ublížit. Pozor také na průvan. Jsou-li noční teploty velmi nízké, přeneste večer rostliny dál od okna nebo je chraňte před studeným vzduchem kusem kartonu.

6. Dbejte, aby neprochladlyKromě rovnoměrné teploty v místnost potřebují pokojové rostliny k dobrému růstu i čerstvý vzduch. Dopřejte jim ho pravidelným větráním, ale buďte opatrní, protože teploty pod nulou jim mohou ublížit. Pozor také na průvan. Jsou-li noční teploty velmi nízké, přeneste večer rostliny dál od okna nebo je chraňte před studeným vzduchem kusem kartonu.

6. Dbejte, aby neprochladlyKromě rovnoměrné teploty v místnost potřebují pokojové rostliny k dobrému růstu i čerstvý vzduch. Dopřejte jim ho pravidelným větráním, ale buďte opatrní, protože teploty pod nulou jim mohou ublížit. Pozor také na průvan. Jsou-li noční teploty velmi nízké, přeneste večer rostliny dál od okna nebo je chraňte před studeným vzduchem kusem kartonu.7. Zamezte odpařování vody

Pozornost věnujte i substrátu. Častá zálivka způsobí, že substrát slehne a voda se pak odpařuje rychleji. Vrchní část substrátu proto provzdušněte třeba starou vidličkou. Aby se voda tak rychle nevypařovala, můžete na povrch nasypat keramzit, různé kamínky či sklíčka, které povrch současně ozdobí.

8. Nechte je odpočinout

Pokojové rostliny vlastně připravujete na zimní odpočinek během celého vegetačního období pravidelným přísunem živin. Jsou-li v dobré kondici, budou odolnější vůči škůdcům a jiným nepříznivým faktorům. V zimě je však nehnojte, dopřejte jim odpočinek. Pokud jsou zdravé a přesto jim žloutnou listy, může jít i o projev stárnutí. Netrapte se tím, je to přirozené. Stačí, když budete tyto listy pravidelně odstraňovat.

Kosmetické úpravy

Kvetoucím rostlinám pravidelně odstraňujte zvadlé květy a odumřelé listy.

Rostliny s okrasnými listy také zbavujte poškozených listů. Některým prospěje i hluboký řez, který nastartuje jejich nový růst.

Z listů pravidelně odstraňujte prach. Menší rostliny můžete osprchovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám