Hlavní obsah

Zpestřete zahradu obytnou stavbou

Právo, Karolina Černá

Altán, pergola či zahradní domek poskytují od jara do podzimu nejen úkryt před nepřízní počasí, ale také soukromí při ranním cvičení, v čase oběda i siesty nebo při večerní party. Svébytný prostor si tak zaslouží citlivé řešení zohledňující styl celého pozemku.

Foto: Bauhaus

Pergola Kréta značky Sunfun (3,33 x 4,2 m) je hliníková s práškovým lakováním. Polyesterovou střechu snadno zatahujeme šňůrou. Cena 17 990 Kč.

Článek

Pergola zdobná i střídmá

Minimalistické pergoly mají nejčastěji hliníkovou konstrukci, která tvoří přechod mezi domem a zahradou. Mohou ale stát kdekoli volně v prostoru zahrady. Chrání před nepřízní počasí i horkým sluncem.

Sofistikované typy nabízejí přirozenou ventilaci zatahovacími stěnami a střechou z jednotlivých lamel, které lze natáčet v úhlu až 135°. V zavřené poloze jimi nepronikne ani kapka vody. V nosných nohách bývá propracovaný systém odvodu dešťové vody.

Hliníkovou konstrukci lze doplnit látkovou markýzou, svislými bočními fasádními clonami, které ustojí silný vítr.

Foto: Climax

Moderní pergola s konstrukcí z hliníkových profilů čistých linií může stát volně v zahradě, nebo být částečně kotvená na zeď domu.

Pergoly v podobě lehkého dřevěného či kovového loubí plní dekorativní funkci, zároveň jsou oporou pro popínavé rostliny, jako jsou např. přísavník, plamének, vistárie, zimolez či podražec velkolistý.

Samostatně stojící varianta se stává bránou do zahrady nebo tvoří předěl mezi její užitnou a klidovou zónou.

Zahradní domek ze dřeva

V menších domcích se čtvercovým či obdélníkovým půdorysem a sedlovou či plochou střechou uskladňujeme přes zimu venkovní nábytek, bazénovou techniku, někdy v nich máme dílnu, kola a motorky.

Zahradní domky, chaty a přístřešky však mohou být i pohodlným obydlím, pracovnou či dětskou hernou.

Vyrábějí se nejčastěji z odolného severského smrku či borovice. Střechu kryjí např. asfaltové šindele, lepenka. Prostor pod střešním přesahem využijeme jako zastřešenou verandu, krytou odstavnou plochu třeba pro jízdní kola či krbové dřevo.

Foto: Bauhaus

Zahradní domek Eco-Lounge ze dřeva skandinávských jehličnanů nabízí dvoukřídlé dveře. Rozměr je 4,32 × 2,10 m, tl. stěn 19 mm. Cena 26 990 Kč.

Kvalitními výplněmi otvorů jsou izolační dvojskla, jednokřídlé i dvoukřídlové prosklené dveře mají zámek. Obvyklá tloušťka stěny se pohybuje kolem 20 mm a samozřejmě platí, že se silou stěny roste schopnost izolovat teplo i hluk.

Altán pro party a siestu

Altán býval okrasným prvkem u vyhlídek v parcích a v zámeckých zahradách, sloužil k různým dostaveníčkům.

Jeho nejběžnějším tvarem je čtyř a osmihran, výjimkou není ani kruhový půdorys. Stěny mohou být plné v celé výšce stavby, nebo jen do její části. Někdy jsou opatřeny laťkovým mřížovím ve výšce obvodového zábradlí, může se ale opticky spouštět podobně jako závoj z okrajů střechy a být propleteno popínavou flórou.

Foto: Hornbach

Smrkovou konstrukci altánu BPP (3 x 3 m) dotváří stanová střecha krytá lepenkou. Cena 18 450 Kč.

Tradiční altán je ze dřeva, někdy s podezdívkou. Střechu pokrývají šindele, ale třeba i rákos. Ne vždy však musí jít o stavbu.

Odlehčené moderní verze mají hliníkovou či ocelovou konstrukci a stanovou stříšku z umělé látky, která chrání před UV zářením a odpuzuje vodu. Vyztužené rohy a špice zodpovídají za stabilitu konstrukce, kterou doplníme podle svého vkusu závěsy, plachtovinou, sluneční clonou.

Je dobré vědět
Nejlevnější obytné zahradní stavby prodávají ve formě stavebnice hobby markety a firmy se zahradním nábytkem, domky a chatkami.
Výhodou stavebnic je možnost vyměnit díl za díl, když dojde k poškození či opotřebení materiálu.
Odolné jsou hliníkové konstrukce ošetřené práškovým lakováním a tlakově impregnované dřevo.
Stavby ze dřeva aspoň jednou za pět let ošetříme oleji, barvou, protiplísňovým přípravkem. Hliníkové konstrukce stačí omýt vodou.
Dražší variantou je výroba stavby na míru po zpracování 3D návrhu společně s výrobcem.

Anketa

Plánujete letos stavbu pergoly?
Ano, letos bychom se do ní měli pustit.
28,6 %
Možná, ještě se uvidí.
8,7 %
Asi spíš ne.
3,9 %
Ne, už ji máme.
45,9 %
Ne, neplánujeme.
12,9 %
Celkem hlasovalo 1911 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší čas naplánovat stavbu bazénu

Vzpomínáte s nostalgií na svoji poslední dovolenou u moře? Rozpálená písečná pláž, osvěžující drink a hlavně – koupání! Vloni se ovšem moc cestovat nedalo....

Výběr článků

Načítám