Hlavní obsah

Kroky ke krásnější zahradě je nejlepší promyslet na počátku roku

Právo, Adéla Mclintock

Se začátkem roku přichází chuť na změnu a spolu s ní šance dostat zahradu zase o krůček blíž k dokonalosti. Nechte se inspirovat!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stromky s holým kmínkem dávají záhonu výšku a nám možnost vměstnat do něj ještě více rostlin.

Článek

Leden je pro plánování změn v zahradě ideální. Mráz ji obnažil až na dřeň a proměnil v pouhý náčrtek, do kterého snáze zakreslíme naše představy.

Aby se ze skici stal krásný obraz, dáme volnou ruku fantazii, občas také naší pohodlnosti, jednoduchým nápadům a osvědčeným zahradnickým fintám hraničícím s magií.

Obývák pod širákem

Pohodlný nábytek a měkký textil oceníme nejen doma v obýváku, ale i na oblíbeném místě v zahradě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V obývacím pokoji máme rádi pohodlí, tak proč si ho nedopřát také na oblíbeném místě v zahradě?

Houpací síť je učebnicovým příkladem, jak vzít svoji mysl na exotickou dovolenou. V chlácholivém stínu obyčejné lísky nebo jabloně nám v ní bude stejně dobře jako pod palmami.

Kafíčko naservírované na stylovém stolku se nejlíp usrkává na pohodlných křeslech a s chodidly měkce uloženými na odolném venkovním koberci, který maskuje surovost betonové dlažby a koutu pod širákem dává hřejivost útulného pokojíku.

Květináče, kam se podíváš

Nádoby nám dávají moc vnést barvy, tvary, vůně a chutě rostlin i tam, kde není možné založit tradiční záhon.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pomocí květináčů propašujeme barvy, vůně a v případě bylinek také chutě i do míst obklopených betonem.

Prostor u dveří či altánu, zídky, schodiště, dlážděné plochy i partie pod stromy, všude tam můžeme vyměnit prázdnotu za vzrušující mikrosvět tvořený zelení v nádobách. Ty nemusejí být drahé ani přehnaně zdobné, aby nekonkurovaly rostlinám uvnitř.

Pokud se nám podaří ulovit výjimečně pěknou, dostatečně velkou nádobu typu břichaté amfory nebo žardiniéry, pasujeme ji klidně do role sochy, která místo oživí i bez osázení.

Dřeviny na kamínku

Stromky, které tvarem kopírují bubnové paličky, nám dovolují pěstovat na záhonu větší množství rostlin.

Nejsou v tom čáry, ale mazané využití stromků zapěstovaných na kmínku, které svou kulovitou korunu nerozkládají těsně u země, ale vynášejí ji do vyšších sfér. Tím se zasluhují o důležitý třetí rozměr, a navíc u báze nechávají místo pro další rostliny.

Korunky udržujeme kompaktní. Zvlášť na malometrážních záhonech a před okny je to důležité, nechceme-li přijít o výhled nebo se omezovat pouze na druhy vyhledávající stín.

Pohádkové zrcadlení

Klidná vodní hladina je mistryní optických klamů. Násobí krásu okolí a malá zahrada zdá se díky ní větší.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vodní zrcadlo otevírá vzrušující dimenzi. Odráží prvky z okolí a světlo, což zahradu vizuálně zvětšuje.

Z jednoho keře jsou rázem dva, střecha zahradního domku míří střemhlav do hlubin a modré z nebe si plave mezi břehy s rákosím. To není divotvorná pohádka, ale zahrada, kde se zabydlel tekutý živel.

Nehybná voda rybníčku zrcadlí prvky z okolí do nejmenších detailů a světlo, které odráží, vyvolává iluzi většího prostoru v zahradě. Jako by přesvědčovala žáby, vážky a jiné své přívržence, že je tu pro všechny místa habaděj.

Bylinkoviště nejen pro požitkáře

Chvilka strávená v zátiší věnovaném čistě jen bylinkám je ryzím požitkem pro všechny naše smysly i pro hmyz.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Voňavé bylinkoviště s formálně uspořádanými záhony je skutečným smyslovým požitkem.

V bylinkovišti si dávají rande léčivky s bylinkami na koření a občas se k nim přidávají i jiné užitkové rostliny, jako jsou růže s jedlými květními plátky, drobné bobuloviny či zelenina.

Může mít podobu bylinkové spirály, která šetří místo, nebo formálně uspořádaných záhonů s cihlovou obrubou a štěrkovými cestičkami, jak bývá zvykem na anglickém venkově. Včelkám, čmelákům a motýlům udělají radost obě varianty.

Divočina na patiu

Pohodlnost nemusí být vždy jen na škodu. Tam, kde zvítězí nad puntičkářstvím, se mohou dít divy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Na patiu ovládaném přírodou, spíš než rukou zahradníka, je dobře lidem i užitečným živočichům.

Koho nebaví vytrhávat plevel ze spár na patiu, obrátí se na přírodu. Nepotrvá dlouho a mezi dlaždicemi se ukážou pomněnky s orlíčky, máky, kontryhel i jiné soběstačné rostliny, které z okolí přivál vítr, splavil déšť a zaseli opeřenci.

Sami můžeme přispět výsevem druhů odolných suchu. Čím větší exploze rostlinstva, tím snáze se jinak fádní patio včlení do zbytku zahrady a stane se magnetem pro užitečné tvory. A pak že bez práce nejsou koláče.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Hravá nostalgie venkovského dvora

Pojďte s námi na toulku líbezným jihomoravským dvorem, který si výtvarnice Hana Sedláková společně s maminkou Jarmilkou vykreslila podle svého srdce.

Dvě tváře kosa černého

Není zahrádky na vsi ani ve městě, není sadu nebo parku, aby se tam neukázal kos. Má kvality nóbl chlapíka a pěveckého génia, nebo je to bezostyšný drzoun...

Zahrada jako křišťálový palác

Mráz vládne drsnou rukou, prstíky má však jemné a zručné jako klenotník. Neohání se zlatem ani drahým kamením, k tvorbě křehkých detailů mu stačí voda z nebe.

Výběr článků

Načítám