Hlavní obsah

Nejvyšší čas naplánovat stavbu bazénu

Právo, Dana Jakešová

Vzpomínáte s nostalgií na svoji poslední dovolenou u moře? Rozpálená písečná pláž, osvěžující drink a hlavně – koupání! Vloni se ovšem moc cestovat nedalo. A lepší to nejspíš nebude ani letos. Pokud ale máte to štěstí a bydlíte v rodinném domě se zahradou, můžete si zařídit náhradu. Stačí si pořídit bazén.

Foto: Mountfield

Oválný bazén patří mezi nejoblíbenější z řady Azuro Vario. Poskytuje dostatečnou délku vodní plochy, ale při tom na stranách bazénu zůstává dostatek místa. Bazén může být jako nadzemní, částečně nebo téměř úplně zapuštěný do země.

Článek

Pro výběr je přitom nyní nejvyšší čas, ať už zvolíte jednodušší nadzemní variantu, nebo nějaký luxusnější zapuštěný bazén.

Ty první mohou být vzhledem k situaci rychle vyprodané, u těch druhých je zase nutné počítat s delší dobou dodání (výroba trvá až dva měsíce) a rovněž s náročnější stavbou.

Bazén, který postavíte za den

„Nadzemní bazén je ideální pro případ, kdy nechceme řešit velké terénní úpravy v zahradě,” říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Pro tento typ bazénů stačí jakýkoliv rovný podklad.

„Nedoporučuji ale podklad z písku, bazén na něm nebude pevně stát a mohl by se poškodit. Pro vyrovnání použijte raději kompaktní zeminu,” radí David Benda. Mezi bazén a zeminu je potřeba vložit ještě plachtu, aby se jeho spodní část nepoškodila.

Nejlevnější a nejkratší cestu ke koupání představují nadzemní samonosné nafukovací bazény. Ty totiž nevyžadují žádnou složitou instalaci. Při jejich stavbě stačí jen nafouknout horní límec a stoupající vodní sloupec bazén postaví. Určitou nevýhodou může být fakt, že nafukovací bazény jsou náchylné k mechanickému poškození, přestože jsou boční stěny z odolného, třívrstvého PVC a polyesteru. Na zimu je nezbytné bazén vypustit, vyčistit a uložit.

Foto: Hornbach

Nafukovací bazén nemusí být nutně jen modrý. Fólie může imitovat třeba i ratan.

Podobně fungují rámové bazény. Ty sestavíte pomocí rychlospojek, napustíte vodou a také si hned můžete užívat koupací sezonu.

Zlatá střední cesta

Další alternativou rodinných bazénů jsou fóliové bazény se stěnou z hlubokotažného ocelového plechu. I jejich zprovoznění lze zvládnout během jednoho jediného dne. Výhodou je, že se dají buď částečně, nebo úplně zapustit do země, a to i do svahu.

K dostání jsou v různých objemech, velikostech, v kruhovém či oválném provedení. Finální podobu bazénu si můžete dotvořit podle svého např. díky možnosti výběru vnitřních fólií s různým designem. A cenově jde stále o přijatelné řešení.

Typy filtrací
Písková filtraceTento typ filtrace čistí vodu přes křemičitý písek, který zachytává většinu nečistot. Zároveň pomáhá udržet správnou hodnotu pH. Čištění pískové filtrace závisí na vytížení bazénu. Doporučuje se proplach a výplach filtrace zhruba 1x za týden. Záleží na velikosti pískové filtrace. Bez problémů zvládne udržet čistou vodu i v bazénech větších, než je 16 m3.
Kartušová filtraceTato filtrace obsahuje papírovou kartušovou vložku, složenou do tvaru připomínajícího harmoniku. Filtrační vložka se točí a zachycuje nečistoty. „Podle vytížení bazénu je nutné filtrační vložku po několika dnech vypláchnout čistou vodou a několikrát za sezonu vyměnit,“ říká Daniel Brychta z Hornbachu. Hodí se do menších bazénů (s objemem do 5000 l).

Možnosti pro náročnější

Jestliže od bazénu očekáváte více, stojí před vámi docela náročný úkol. Zvolit správný zapuštěný bazén není tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Každý pozemek je totiž jiný a s ohledem na to je někdy nezbytné volit určitý typ bazénu,“ vysvětluje Bohdan Bláha, vedoucí oboru kopaných bazénů ve společnosti Mountfield. Roli nehraje jen velikost zahrady, ale do značné míry i geologické podloží, členitost nebo svahování pozemku či výskyt spodní vody.

Vyplatí se proto oslovit některou z renomovaných firem, která nabízí komplexní služby: od výběru přes instalaci a zprovoznění bazénu až po další servis, např. odborné zazimování a odzimování bazénu.

Zapuštěné bazény na míru

Mezi nejoblíbenější zapuštěné bazény patří stavebnicové (ze silnostěnných ocelových panelů se speciálním žárovým zinkováním) a design-kompozitní (speciální panely z vysokopevnostního kompozitního materiálu), které se skládají z rozměrově variabilních modulů. Jejich největší výhodou je, že umožňují realizaci bazénu doslova na míru.

Foto: Mountfield

Prémiová řada bazénů Métropole inspirovaná stylem francouzského Azurového pobřeží. Tyto modely okouzlují čistými liniemi a konstrukční systém umožňuje tvarovou i rozměrovou variabilitu. Můžete si volit délku, šířku, hloubku i víceúrovňový profil dna.

Mohou mít libovolnou velikost nebo třeba víceúrovňové dno. „To znamená, že na jedné straně může mít mělčinu pro bezpečné hrátky dětí a na straně druhé hloubku pro skoky do vody,” popisuje Bohdan Bláha.

Jeden kus v celku

Dalším typem jsou skeletové sklokompozitní bazény, které jsou vyrobeny jako jeden kus – jedno těleso.

„Tyto moderní bazény mají mimořádně pevnou konstrukci ze sklokompozitu složeného z několika speciálních vrstev,” říká Bohdan Bláha. Bazény mají tuhou a odolnou skořepinu zpevněnou skelnými vlákny. Mají také integrované schodiště.

Foto: Hornbach

Moderní keramický bazén Compact je k dostání v pěti barevných variantách v nadčasovém designu a s komfortním integrovaným schodištěm. Má vyztužené jádro se zpevňující keramickou složkou, která zároveň disponuje mimořádnými termoizolačními vlastnostmi.

Rovněž keramické bazény jsou vyrobeny z materiálu, který neoxiduje, nekřehne, je tepelně a tvarově stálý a velmi odolný proti mechanickému poškození. Jejich stěny tvoří několik vrstev. Jednou z nich je také vrstva keramická.

„Jsou tvarově propracované a v exkluzivních 3D barvách,” dodává Bláha. Jejich obrovskou výhodou je mj. velice rychlá, jednoduchá a levná stavební příprava.

Kam s ním?

Hlavně na sluníčko! Na vodní hladinu by měly co nejdéle dopadat sluneční paprsky.
Při umístění počítejte nejen s potřebnou plochou pod bazénem, ale i s dostatkem místa okolo, pro snadný přístup k němu a údržbu.
Myslete na vzdálenost rostlin a stromů v okolí bazénu. Padající květy, plody a listí přidělají víc práce.
Nad bazénem i pod ním by nemělo vést žádné elektrické vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak mít v bazénu křišťálovou vodu

Během léta je bazén v plné permanenci. Do vody se však dostává i spousta nečistot, jako jsou třeba zbytky opalovacích krémů, listy či utonulý hmyz. Aby při tom...

Výběr článků

Načítám