Hlavní obsah
Jednoduché, ovšem kvalitní interiérové vybavení podtrhuje atmosféru klidného domova. Foto: Irina Boersmaová

Vysloužilá vodárna dostala druhou šanci na život

Vdechnout nový život budově, která už dávno dosloužila, je mnohem zábavnější, smysluplnější, ale také statečnější než ji srovnat se zemí a postavit něco zbrusu nového. Proč tedy neproměnit starou vodárnu v elegantní mezonet?

Jednoduché, ovšem kvalitní interiérové vybavení podtrhuje atmosféru klidného domova. Foto: Irina Boersmaová
Vysloužilá vodárna dostala druhou šanci na život

Dánská společnost Vipp takové věci dělá: vyhledá slibný prostor, zrekonstruuje ho, interiér vybaví svými produkty a nabízí ke krátkodobým pronájmům. Vy si tak můžete užít pobyt v netradiční hotelové rezidenci, připomínající uspořádáním, komfortem i estetikou spíš domov, a navíc si vyzkoušet jejich výrobky v praxi.

„Inspirovali jsme se automobilovým průmyslem, kde před výběrem konečného modelu automobilu vždy provedete zkušební jízdu,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Vipp Kasper Egelund.

Budova bývalé přečerpávací stanice vody postavená v roce 1902 se nachází v blízkosti přístavu v severní Kodani a má pozoruhodný 35 metrů vysoký komín, připomínající minaret, který byl ovšem přistavěn až o 26 let později.

Rekonstrukce se ujalo architektonické studio Davida Thulstrupa, aby ho proměnilo v moderní obytný prostor o rozloze 200 m2 čítající dvě koupelny, dvě ložnice a velkorysý polyfunkční prostor s kuchyní, jídelnou a obytnou zónou.

Rekonstrukce s respektem

Přízemní průmyslové stavbě zachoval David Thulstrup původní architektonickou skořápku, kterou navýšil o moderní vrstvu v podobě dalšího podlaží. Všechny odvážné architektonické zásahy, které tu byly provedeny, s pokorou ctí charakter bývalé vodárny, ale dávají mu nový rozměr.

Skvělým příkladem jsou původní klenutá okna, která byla při rekonstrukci protažena na úroveň terénu a přeměněna na skleněné dveře v ocelovém rámu.

Geometricky dokonalé ocelové schodiště dominující celému prostoru má boky z profilovaného hliníku.

Foto: Irina Boersmaová

Přízemí je shora osvětlené velkým světlíkem s výhledem do krku komína. Veškeré nové úpravy byly do detailu promyšleny, prakticky vše zde bylo speciálně navrženo – od vybudování prvního patra přes dramatické ocelové schodiště až po kliky u dveří.

Ostatně nové, zvenčí kovem opláštěné podlaží, které kopíruje sedlovou střechu původní cihlové budovy a působí jako moderní kontrapunkt, je nejzásadnější konstrukční změnou původní stavby.

Velkorysý interiér

Schodiště ve tvaru písmene U protíná přízemí a v otevřeném multifunkčním prostoru odděluje jednotlivé obytné zóny. Je vyrobeno z oceli, v černé barvě a z boku obložené profilovaným hliníkem.

Nově vytvořené mezipatro ve tvaru písmene L má dvě ložnice. Každá má příčku do atria vytvořenou z vysokých skleněných panelů, aby docházelo k přirozenému proudění světla z místnosti do místnosti.

Šikmá střecha v patře je ponechána odkrytá. Její velkorysou výšku zvýrazňují tři pětimetrové závěsné lampy vyrobené z naskládaných perspexových disků, končící přímo nad jídelním stolem v přízemí.

Všechny přízemní prostory včetně terasy za velkými posuvnými skleněnými dveřmi vizuálně propojuje podlaha z litého hrubozrnného terrazza, stejný dekor mají i velkoformátové obklady v koupelně. Barevnost jeho zrn je klíčem k základní paletě barev užitých v interiéru.

Použité barvy, materiály, nábytek i doplňky vedou nepřetržitý kultivovaný dialog, typický pro elegantní společnost.

Autor: Lucie Spoustová, www.modernibyt.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků