Hlavní obsah

Vilová čtvrť v karlovarské Křižíkově ulici si uchovává své půvaby dodnes

Novinky, Text: Lubomír Zeman, editace: Kristýna Křížová

Jedním z nejpůsobivějších architektonických celků v oblíbených Karlových Varech jsou stavby v Křižíkově ulici. Majestátní a elegantní stavby patří k tomu nejkrásnějšímu, co lze v této lokalitě vidět. Půvab si tyto elegantní stavby zachovávají dodnes.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Působivé vily Hess a Mimosa jsou elegantními stavbami s lehce podobným tvarem.

Článek

Jednou z vil patřících do tohoto celku je vila Schmidt. Stavební plány k ní vytvořil ve třicátých letech 20. století architekt Anton Breinl. Dvoupatrová stavba se zvýšeným přízemím a obytným podkrovím byla vzhledem k požadovanému odstupu od hranic pozemku pročleněna jen mělkými výstupky, zato v zadním zahradním průčelí byly navrženy dva velké trojboké prvky svírající mezi sebou balkony.

Jako druhá vila vyrostla naproti stavba s názvem Mimosa, kterou si nechal postavit Leopold Zaschke, obchodník z Karlových Varů. Zpracováním projektu byl pověřen architekt Karl Ernstberger, který předložil návrh ve své typické podobě se členěním fasády pouhými pásovitými rámci a výrazným středním štítem se spirálovitými motivy. Tento návrh ale nebyl přijat.

Ve snaze o co největší navýšení podlahové plochy byl Ernstberger nucen připojit na obě nároží směrem do ulice válcové arkýře vyrůstající do dominantních věžic.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila Mánes číslo 1 je velkolepou a prostornou stavbou.

Projekt vily Hess pak navrhl karlovarský stavitel Paul Schaufuss. Z hmoty dvoupatrové vily vystupuje v nároží uličního průčelí věž a ve střední ose hranolový stavební prvek ukončený zalamovaným štítem a propojený s nárožní věží balkony.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila Mánes číslo 2 byla doplněna o řadu balkonů.

Západně od vily Hess se pak rozhodl vybudovat lázeňský lékař Isidor Müller své sanatorium nazvané Vila Dr. Müller, dnes Eden I. Vypracování projektu svěřil již osvědčenému staviteli Paulu Schaufussovi.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Dobový snímek zachycuje vilu Schmidt.

Müller pak naproti přes ulici postavil i další vilu s názvem Depandance Dr. Müller II, dnešní Mánes I. Projektantem byl opět stavitel Paul Schaufuss, který hmotu třípatrového objektu pročlenil v uličním průčelí vystupujícími nárožními výstupky, které mezi sebou svíraly původně plně otevřené lodžie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám