Hlavní obsah

Velký závazek. Mladík zdědil po předcích více než stoletý dům

Třiadvacetiletý Shaho Salih z iráckého města Kirkúk zdědil po předcích více než sto let starý dům. V jeho interiéru je možné dodnes obdivovat nádherně uchované reliéfy s osmanskými vzory. Jak říká, dům rozhodně nehodlá prodávat, naopak stejně jako generace jeho rodiny před ním jej chce uchovávat v co nejlepším stavu dál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčan žije ve 109 let starém domě v KirkúkuVideo: AP

 
Článek

Nejenom velká starost, ale především obrovská zodpovědnost přešla na mladého Kurda Shaha Saliha. Zdědil totiž po předcích dům, který si v roce 1912 nechal postavit jeho pradědeček.

V té době bylo město součástí Osmanské říše a právě prvky této kultury a umění jsou dobře zachované i v Shahově domě. Jinými slovy, mladík zdědil dům, který je součástí místního kulturního dědictví.

Dům stojí ve starobylé čtvrti Imam Qassim a v jeho okolí je možné objevit několik jemu podobných.

„Můj pradědeček býval bohatý, vlastnil farmy, a tak mohl postavit tento dům na velké ploše. Dům navrhl Ali Naqash a stavba mu trvala devět měsíců. Ali Naqash se naučil své profesi od Osmanů a v této čtvrti postavil několik dalších domů,” říká v rozhovoru pro agenturu AP Shaho Salih.

Jak je pro architekturu Blízkého východu typické, místnosti v domě mají vysoké klenuté stropy, které interiéru dodávají nejenom dojem veliké vzdušnosti, ale mají především praktický význam – v horkých dnech pomáhají ochlazovat interiér. Teplý vzduch, který přirozeně stoupá vzhůru, je u stropu, tam kde se nikdo nepohybuje, zatímco u země, ve výši, kde se pohybují obyvatelé domu, zůstává vzduch chladnější.

Jedna z nejtenčích obytných budov světa vznikla kvůli sváru dvou bratrů

Tipy a trendy

V interiéru, jenž má plochu 320 m², je tak dodnes možné obdivovat nádherné historické reliéfy vytvořené starými řemeslníky. Rostlinné ornamenty i po desetiletích zaujmou svou spletitostí a řemeslnou precizností.

„Pečujeme o tento dům, protože je to dědictví po našich předcích. Uchováváme jej co nejvíce v původní podobě a není naším záměrem ho prodat,” je přesvědčený Shaho Salih.

Zajímavost
Jak připomíná agentura AP, Kirkúk je kosmopolitním městem, kde vedle sebe žije několik etnických skupin. Jsou to zejména Kurdové, Arabové a Turkmeni. Zatímco většina obyvatel jsou muslimové, náboženské menšiny představují katolíci a jarsanisté (náboženství založené ve 14. století v západním Íránu sultánem Sahakem).

Anketa

Chtěli byste zdědit sto let starý dům?
Ano, rád/a bych se o něco, co patřilo rodině po generace, staral/a.
61,4 %
Možná že ano. Kdyby to bylo v dobrém stavu...
10,5 %
To si vůbec neumím představit.
5 %
Raději asi ne. S tím by byly určitě jenom starosti.
6,5 %
Jenom to ne! Takové dědictví je spíš prokletí!
16,6 %
Celkem hlasovalo 5883 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám