Hlavní obsah

V Kataru má vyrůst ekologický plovoucí hotel. Bude se i otáčet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katar se může pyšnit několika architektonicky unikátními budovami. A brzy by se k nim mohla připojit další. Na pobřeží by měl totiž vzniknout ekologický plovoucí hotel, jenž by se dokázal pomalu otáčet kolem své osy. Spoléhal by přitom zejména na solární, větrnou a vodní energii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Luxusní hotel v Kataru si vyrábí energii rotací v oceánuVideo: AP

 
Článek

Za návrhem Eco-Floating Hotelu, jak se projekt jmenuje, stojí turecká architektonická společnost Hayri Atak Architectural Design Studio, která relativně nedávno představila i odvážný návrh mrakodrapu pro newyorskou čtvrť Manhattan.

Plovoucí hotel v Kataru by zabíral celkovou plochu 35 tisíc čtverečních metrů a dohromady by disponoval 152 pokoji. Nechyběly by v něm samozřejmě bary, plavecké bazény, wellness zóna, posilovna nebo i vnitřní vodopád, uvádí server New Atlas. Kromě klasické příjezdové cesty bude součástí budovy také heliport.

Foto: Profimedia.cz

Zajímavým prvkem je střecha připomínající vodní vír. Má mít však i praktický účel.

Zdaleka nejzajímavější je však samotný kruhový tvar budovy s prosklenou střechou a dírou uprostřed připomínající vodní vír. Kolem své osy má budova rotovat, ale velmi pozvolna — celé otočení by trvalo rovných 24 hodin.

Hotovo snad do roku 2025

Právě specifický tvar má být jednou z předností stavby. Střecha by totiž přispěla k hromadění dešťové vody, jenž se má používat k zalévání rozsáhlých zelených ploch na balkonech a přilehlých terasách. Nemají chybět ani solární panely či turbíny, které by hotelu vyráběly energii. Stejně tak by architektonická společnost ráda využila i přílivu a vyráběla elektřinu z moře. K tomu by měl dopomoci mimo jiné onen otáčivý mechanismus.

Hotel se má nacházet někde u pobřeží, přesná lokalita však není zatím určena. Architektonické studio by však návrh rádo přetavilo v realitu do roku 2025.

První vesmírný hotel plánuje otevřít už v roce 2027. Levný nebude

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám