Hlavní obsah

Vaření a pečení urychlí kvalitní spotřebiče

Sylva Svobodová, Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už chceme v kuchyni uvařit za dvacet minut, nebo předvést kulinářské zázraky, všichni oceníme sofistikované spotřebiče. Celý proces urychlí, fungují spolehlivě, precizně a hlavně nabídnou nadstandardní programy.

Foto: Gorenje

Indukční sklokeramická deska se snadno udržuje, ale musíme o ni přesto pečovat. Dbejte na to, aby nezůstaly na povrchu nečistoty, které se mohou připéct a desku poškodit.

Článek

Základem všeho je výběr varné desky. Oblíbené jsou indukční, protože pracují rychle. Jsou vybaveny i funkcí extra rychlé vaření a myslí za nás.

Mají totiž spoustu užitečných programů: pro grilování se čtyřmi úrovněmi propečení, pro pozvolné vaření, pro rozpouštění a pro udržení pokrmu v teple.

Hospodyňky ocení i funkci pro přípravu jídel s velkým množstvím vody, kterou rychle přivede k varu a udržuje ji vřelou, aniž by přetékala z hrnce.

Praktická je i možnost spojit dvě vertikální varné zóny do jedné velké a vařit ve velkých nádobách jakéhokoliv tvaru.

Jak pečovat o desku?

Indukční desky s černým sklokeramickým povrchem se snadno udržují. Přesto se před každým vařením vyplatí otřít prach a nečistoty, které mohou povrch poškrábat. A to na desce, ale i dnech pánví, hrnců.

Ve chvíli, kdy něco na desku přeteče či ukápne, ihned ji utřete. K odstranění i malých skvrn použijte vlhkou houbu nebo mokrý hadřík namočený v teplé mýdlové vodě.

Kuchyňské desky padnou vám i kuchyni

Tipy a trendy

U tvrdších, zapečených či spálených skvrn použijte škrabku, kterou držte v úhlu 45° až 60° a jemně přitlačte na sklo. Nikdy ji nepoužívejte kolmo, protože sklo jinak poškrábete špičkou či ostřím. Nikdy nepoužívejte hrubé čisticí houbičky a abrazivní prášky! Mohou povrch poškrábat a trvale ho zničit.

Vodní skvrny, šmouhy nebo tzv. duhový efekt spolehlivě odstraní měkký hadřík a jemný roztok octa.

Trouba jako multifunkční šikulka
Dopřejte si parní troubu a pokrmy budou zdravější, šťavnatější a chutnější. Objevíte teplotní sondu a spoustu užitečných funkcí: třeba krokové pečení, pomalé pečení, pečení se třemi intenzitami páry bez kapek i přípravu pokrmů metodou sous-vide. Oceníte i automatickou čisticí funkci AquaClean pomocí páry bez použití chemie, nebo dokonce automatické odvápnění.

Bez digestoře to nejde

Kuchyň a indukční deska budou čisté, když do procesu vaření zapojíte výkonnou digestoř. Kromě výparů totiž zachytí i velké množství drobných malých částeček, které ulpívají na nábytku, stěnách i pracovní desce. Aby vše fungovalo podle představ, je důležité zvolit vhodný typ odsávání.

Digestoře buď umožňují odtah nežádoucí páry mimo obytný prostor, nebo je možná recirkulace s čištěním vzduchu přes speciální vyměnitelný uhlíkový filtr.

Remosky a pekáče nové generace

Tipy a trendy

Při výběru odsavače dbejte na ergonomii, protože možná máte tu zkušenost, že digestoře spíše překážejí.

Vhodný může být komínový odsavač se zkosenou hranou. Je na pohled elegantní, praktické zkosení dovolí bezpečnou manipulaci s nádobím nad varnou deskou a pohodlné vaření s volným prostorem nad hlavou.

Sledujte samozřejmě i výkon digestoře

Platí pravidlo: čím větší máte kuchyň, tím vyšší by měl být výkon odsavače par. Přístroj má zvládnout během hodiny vyměnit vzduch v místnosti 5- až 10krát.

Odsavače par se zkosenou hranou mají konstrukci s velmi účinným štěrbinovým, tzv. perimetrickým odsáváním. Výpary jsou tak odsávány k zadní části digestoře. Je to úsporné, vzduch se čistí efektivně i při nižším výkonu motoru a bez zbytečného hluku.

Anketa

Který kuchyňský spotřebič používáte nejraději?
Lednici
52,4 %
Sporák
5,7 %
Troubu
9,9 %
Mikrovlnnou troubu
2,8 %
Rychlovarnou konvici
10,8 %
Kávovar
15,1 %
Topinkovač, sendvičovač
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 212 čtenářů.

Tepelný štít chrání

Dlouhodobé působení vysokých teplot od vestavné trouby na hrany foliovaných nábytkových dvířek způsobuje jejich odchlípnutí, nebo dokonce lokální seškvaření. Vše obvykle zjistíme až ve fázi degradace fólie, ale lze tomu účinně předcházet.

Pro ochranu hran nábytkových dvířek stačí použít kovový tepelný štít. Jde o dva ocelové profily ve tvaru Z, které se připevní z obou vnitřních stran korpusu určeného pro instalaci vestavné trouby.

Reklama

Související články

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení

Srdcem kuchyně je varné centrum, to je nejvíce vytížené. Zde trávíme skutečně hodně času. Není proto divu, že nejčastěji skloňovaným pojmem při navrhování...

Volbu digestoře ovlivní nejen velikost kuchyně

Jestliže jste vlastníky menší kuchyně, postačí vám logicky digestoř s menším výkonem motoru. Výkonnější zařízení hledejte v případě, že je kuchyň propojena...

Jak mít přehled v kuchyňských zásuvkách

Moderní kuchyně nabízejí praktické a pohodlné využití všech zásuvek, skříní a úložných prostor. Pomohou nám rozmanité výsuvné systémy, chytrá kování,...

Výběr článků

Načítám