Hlavní obsah

V malém bytě se musí šetřit místem i zbytečnými předměty

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý byt má jisté přednosti: nižší provozní náklady, snadno a rychle se uklidí. Nesmíme ho ale zahltit neskladným nábytkem, zbytečnými předměty. Při jeho zařizování se vyplatí každou investici dobře promyslet a hlavně chodit s metrem v kapse. Pak si budeme stoprocentně jistí, že nábytek nebude překážkou.

Článek

Realitní odborníci radí: právě nyní je nejlepší čas na nákup nemovitostí. Ceny jsou nízko, předpokládá se, že během roku budou stagnovat, a poté pomalu, ale jistě stoupat nahoru. Kdo čeká na ještě nižší nabídku, nemusí se dočkat. Na trhu s nemovitostmi je i další celkem logická novinka: největší poptávka je po malých bytech, které jsou v menších domech.

Developerské firmy už omezují výstavbu obřích projektů, protože velké množství bytů, zvláště velkometrážních, je problém prodat. Raději se specializují na malé objekty a byty s menší plochou: více se tedy staví byty 1+kk o velikosti 30 m2, 2+kk do 45 m2 a 3+kk o velikosti zhruba 65 m2. Takové byty se rovněž v případě potřeby výborně prodávají.

Zájem o byty s menší metráží mají všechny věkové kategorie. Mladí lidé, kteří vstupují do samostatného života a snaží se postavit na vlastní nohy preferují podle průzkumů malé byty v cihlových domech v centru a nechtějí investovat do většího panelákového bytu 3+1 na sídlišti.

Malý byt je vhodný i pro lidi středního věku, kteří žijí singl, dělají kariéru, hodně cestují a nepotřebují více prostoru. Stejně tak se po malometrážních bytech ptají lidé v důchodu. Rádi prodají starší rodinný dům, který je náročný na údržbu a provoz, nutí je pohybovat se po schodech do patra. Malý byt v novostavbě jim oproti tomu nabízí pohodlí, komfort s výtahem a příznivé náklady na bydlení.

Promýšlet do detailu

Zásadní otázkou je, jak dlouho chci v malém bytě bydlet.

  • Jestliže přemýšlím v horizontu třeba pěti let a pak si chci založit rodinu, určitě zbytečně neinvestuji do věcí, které si nemohu odnést s sebou. Také myslím na budoucí prodejnost bytu.
  • Jestliže se zhlédnu jako mladý kreativec v extravagantních obkladačkách, může mě to za pár let mrzet. Až budu byt prodávat, může právě koupelna rozhodnout o tom, že to nepůjde tak snadno.

Když tedy musím provést rekonstrukci, volím neutrální odstíny, stejně tak i klasickou kuchyňskou linku. Projevit svůj styl můžu ve výmalbě stěn, dekoracích, textiliích.

V případě, že je malý byt mojí cílovou stanicí, mohu jej zařídit čistě podle svého vkusu a zainvestovat i do rekonstrukce. Panelový byt se může proměnit k nepoznání. Bolavým místem je zejména bytové jádro: je nevzhledné a nepraktické zároveň.

Podívejme se, jak vlastně vypadá. Hned vedle sebe má dvoje otočné dveře (do koupelny a na toaletu), které se otevírají do prostoru a berou drahocenné centimetry. Mnohem praktičtější jsou posuvné dveře, které se zasouvají do zdi. V případě panelákového jádra potřebujeme zasunout dvoje dveře vedle sebe.

A to chytře řeší „kapsa“ Unibox (určena pro užší zděnou příčku, pouzdro má tloušťku 82 mm), která schová do zdi hned dvě dveřní křídla zároveň. Díky tomu je v úzké panelákové chodbě větší prostor, který je nutný. Chodba totiž slouží nejen jako předsíň, ale rovněž jako hlavní „dopravní tepna“ domácnosti pro vstup do ostatních místností.

Na co myslet při zařizování
Světlé odstíny na velkých plochách. Bílé nebo lehce tónované stěny, světlejší odstíny podlahových dřevin, dřevěného nábytku. Opticky zvětšují prostor, cítíme se vzdušně, volně.
Velká zrcadla (udělají hloubku prostoru). V předsíni od podlahy až téměř ke stropu, po celé ploše vestavěných skříní, v koupelně na jednu zeď od pasu nahoru.
Volíme vestavěné úložné prostory, využijeme niky, police až ke stropu. Důležité je mít v bytě hodně světla. Ne jen jedno centrální svítidlo u stropu, ale více alternativních zdrojů (stojací lampy, svítidla nástěnná, lampičky na nábytku). Zapnutím určitého svítidla lze vymezit funkční část bytu: relaxační, pracovní.
Nábytek volíme multifunkční, skládací do sebe (různé odkládací stolky), rozkládací (menší sedačka, která slouží i na přespání pro hosty), nábytek na kolečkách (konferenční stolek lze rychle přesunout a využít jako noční, do předsíně atd.).
Do garsonky je možná patrová postel, pod níž nebude druhé lůžko, ale pracovní kout se stolem a kolečkovou židlí, úložné prostory.
Využijeme všechny pomocníky: paravány na rychlé a dekorativní oddělení prostoru, háčky, věšáky, tyče na zavěšení oblečení, posuvné stěny, zasouvací dveře do stavebního pouzdra.
Zaměříme se na specializovaný nábytek: kuchyňská studia nabízejí sestavy se spotřebiči malých rozměrů – sporáky, vestavné trouby, mikrovlnky.

MINIMUM ERGONOMIE

  • Minimální rozměr dvoulůžka pro dvě osoby: šíře 160 cm, 140 cm je v kategorii velmi malá. Ideální délka postele se počítá podle vzorce: výška osoby + min. 20 cm navíc. Standard je 200 cm.
  • Minimální průchod kolem jídelního stolu (na straně bez židle) a pevné stěny je 60 cm. Kulatý jídelní stůl vyžaduje více prostoru. Pro dvě osoby je potřebný průměr kulatého stolu alespoň 80 cm, pro tři je to průměr 95 cm a pro čtyři osoby je průměr kulatého stolu 105 cm.
  • Minimální vzdálenost jídelního stolu na straně bez židle a kuchyňské linky je 120 cm (musí projít dvě osoby současně).
  • Minimální průchod mezi nižšími předměty (konferenční stolek a sedačka) v komunikační frekventované zóně je 55 cm. Minimální průchod vedle vysokého nábytku (vestavěná skříň a stěny) je v komunikační zóně 90 cm.
  • Při vchodu do místnosti není vhodné umisťovat jakékoliv předměty, které navodí pocit překážky (stůl, židli, sedačku) a zabrzdí osobu hned při vstupu.
  • Dveře, které se otevírají směrem do místnosti, potřebují hodně prostoru. Nábytek se doporučuje postavit alespoň 150 cm od stěny s otočnými dveřmi. Proto volíme dveře posuvné po stěně, nebo ještě lépe zajíždějící do pouzdra.

Reklama

Související témata:

Související články

Rekonstrukce koupelny v panelovém bytě

Koupelny v panelových bytech jsou navzdory svým minimálním rozměrům nejuniverzálnějšími hygienickými místnostmi vůbec. Slouží jako pohotovostní koupelna při...

Totální rekonstrukce panelákového bytu

Mladí manželé šli podobnou cestou, jako nespočet jiných začínajících párů. Při hledání bytu a posouzení finančních možností se rozhodli pro koupi staršího...

Výběr článků

Načítám