Hlavní obsah

Tvar a velikost schodiště vznikají s návrhem domu

Schody mají být bezpečné při výstupu i sestupu, snadno dostupné z různých místností, odolné, hlukově tlumené a samozřejmě elegantní na pohled. Důležité je i jejich správné osvětlení, výběr materiálu, tvaru a velikosti, která odpovídá možnostem v domě. Musí být komfortní, ale nesmí zabírat zbytečně mnoho místa. Tedy měly by být prostorově úsporné.

Foto: Rako

Série Stones, lapovaný povrch vhodný na chodbu i schodiště. Dlaždice mají originální kresbu kamene včetně žilkování a prodávají se ve formátech 60 x 60, 30 x 60 cm. Lapovaný lesklý povrch působí luxusně, součástí kolekce jsou i schodovky.

Článek

Jaký typ schodiště zvolíme, to se odvíjí od jeho funkce. Něco jiného vyžaduje hlavní schodiště, které vede do frekventovaných místností. Široké má být optimálně 90 cm a umožnit má i pohodlné stěhování nábytku.

Malá schodiště jsou vhodná na půdu, do pracovny, ateliéru či ložnice. Nároky na schody vymezují i jeho tvar a velikost.

Nejpraktičtější, bezpečné a komfortní je rovné schodiště, kdy stupně jsou rovné, se stálou šířkou stupnice.

Turistka během dovolené narazila na schodiště totožné jako v seriálu Hra na oliheň

Tipy a trendy

Zalomená schodiště neumožňují při velkém zkosení využívat celou šířku schodišťového ramene, ale zabírají menší prostor.

Točitá schodiště jsou vhodná do malých prostor.

Schody mají parametry

Šířka centrálního schodiště má být 90 cm, výška zábradlí minimálně 90 cm a pochozí výška schodiště minimálně 190 cm.

Výška schodišťového stupně je v rozmezí 18 až 24 cm, šířka schodišťového stupně od 20 do 26 cm. Rameno schodiště má mít maximálně 18 stupňů. Schody jsou obvykle dřevěné, určitě je slaďte i se stejnou dřevinou na podlahové krytině. Oblíbená je kombinace materiálů: kov, sklo a dřevo.

Foto: Hornbach

Točité schodiště Irini, průměr 120 cm, 13 stupňů, provedení černé. Výška patra 110 cm až 309 cm, tloušťka stupně 3,5 cm.

Nezbytnou součástí schodiště je zábradlí, které zabraňuje nechtěnému pádu, ale také dotváří celkový vzhled. Důležitá je jeho výška (90 až 110 cm), stabilita, pevnost.

Tvar a materiál samotného madla musí být do ruky příjemné, musí lehce klouzat a myslet musíme na odstup mezi madlem a zdí, alespoň 4 cm. Výplň může být plná, sklo, kov, nebo dělená, ale pak nesmějí vznikat mezery širší než 12 cm.

Osvětlené schodiště je bezpečné

Osvětlit schodiště lze několika způsoby. Oblíbenou variantou jsou drobná bodová svítidla zapuštěná ve stěně po celé jeho délce. Nikde nevyčnívají, jsou minimalistická, praktická a elegantní.

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Jak na to

Vestavná svítidla je důležité rozmístit rovnoměrně v určité výšce nad úrovní jednotlivých nášlapů.

Před vyvedením elektřiny je ale nezbytné mít v ruce od výrobce schodiště projekt, zejména boční pohled schodiště.

Foto: Robert Virt

Centrální schodiště musí být bezpečné a komfortní. Optimální šířka schodiště je 90 cm.

Další variantou jsou zabudované LED pásky přímo do jednotlivých schodišťových stupňů. Ale i tady je nutné počítat s jistou elektropřípravou. LED pásky potřebují zdroj, který sníží napětí 230 V, jež je ve standardní elektrické síti, na potřebných 12 nebo 24 V, a navíc změní proud ze střídavého na jednosměrný.

Ve vztahu k umístění LED pásků musíme dopředu rozmyslet umístění tohoto zdroje, který je dobré schovat, aby nebyl viditelný. Zdroj by měl navíc být umístěný v odvětrávaném místě, jelikož produkuje teplo.

Pro schody jiné vypínače

Z pohledu funkce a řazení vypínačů u schodišť se používají tzv. schodišťáky. Jde o střídavé spínače s řazením 6, které se nacházejí na obou koncích schodiště, aby bylo možné na jedné straně rozsvítit a na druhé straně zhasnout.

Venkovní schody volte odolné a bezpečné

Tipy a trendy

U delších schodišť s mezipatrem je třeba dopředu počítat s ovládáním osvětlení schodiště z více míst.

S tím pomůže třeba křížkový přepínač řazení 7, který stačí vložit mezi dva přepínače řazení 6, a pak je možné ovládat osvětlení ze tří míst zároveň.

Anketa

Jaký tvar schodiště se vám do interiéru líbí nejvíce?
Rovné
34,9 %
Zalomené
56,4 %
Točité
8,7 %
Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Krásná schodiště a jejich úskalí

V mnohých rodinných, ale i bytových domech je možné objevit zajímavá schodiště. Moderní, vzdušná, často s použitím skla a nerezové oceli. Ne vždy však splňují...

Výběr článků

Načítám