Hlavní obsah

Při rekonstrukci vily mysleli majitelé i na svého jezevčíka. Neuvěříte, co mu nechali vybudovat

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malý jezevčík Ollie si musí připadat u svých majitelů jako v ráji. Jeho život s dlouhým tělem na krátkých nožkách mu totiž ulehčují, jak jen to jde. Když rekonstruovali svůj rodinný dům v Praze, nechali mu vybudovat vedle schodiště psí chodníček. Namísto pracného hopkání schod po schodu tak běhá z patra do patra jako o závod.

BEZ KOMENTÁŘE: Jezevčík Ollie a jeho rampaVideo: Archiv čtenářky

 
Článek

Když se paní Míša při promýšlení nového schodiště v jejich vile poprvé před manželem a architekty zmínila o tom, že by vedle něj měla být malá rampa pro jejich jezevčíka, dívali se na ni, jako kdyby se zbláznila. Samozřejmě, nic nebylo vzdálenějšího pravdě.

Míša má totiž s jezevčíky bohatou zkušenost. Ollie je už třetím pejskem této rasy, co má. A tak velice dobře ví, jaký problém s přibývajícím věkem pro ně schody představují.

„Oni ani nechodí po schodech normálně kupředu. Oni musí chodit tak trochu na bok,“ popisuje odkoukané zvyklosti těchto malých psíků.

Svého manžela pro rampu přemluvila snadno: „Takže ho budeš pokaždé do schodů a ze schodů nosit v ruce?“ A na domácí půdě bylo jasno. Společně pak přesvědčili i architekty, kteří vypracovali návrh schodiště, vedle nějž je malá úzká rampa se zvýšeným okrajem tak akorát velká pro Ollieho.

Foto: Archiv čtenářky

Ollie a jeho rampa.

Rampa, stejně jako schodiště, je dřevěná. Aby psí nožky po hladkém povrchu neklouzaly, pokrývá jej tartan. Psí chodníček spojuje přízemí s patrem. Do sklepa nevede, protože tam majitelé sami příliš často nechodí a není tedy ani důvod, aby tam běhal Ollie.

„Rampu nám v rámci rekonstrukce domu navrhla paní architektka Kateřina Součková společně s projektovou kanceláří ATPS, stavební přípravu dělala firma Termitan. Zhotovili ji pak truhláři z dřevoateliéru Buday Původní odhad rozpočtu se pohyboval někde kolem padesáti tisíc. Ale to se nám nelíbilo, a tak jsme se dostali na částku okolo dvaceti tisíc,“ říká naše čtenářka Míša.

Foto: Archiv čtenářky

Schody? Co to je? Já mám přece svůj chodníček!

I panelákový byt je možné zařídit podle potřeb 21. století, je přesvědčená naše čtenářka

Tipy a trendy

O tom, že Olliemu nechybí nic z pověstné srdnatosti jeho rodu, svědčí i způsob, jakým rampu přijal.

„Nejprve si ji pomalu prošel nahoru a dolů a od té chvíle už po ní jenom lítá. Že by šel po schodech, to ho ani nenapadne! Rampa nevede do sklepa, a tak vždycky seběhne do přízemí a pak už jen čeká nahoře nad schody. Dolů zásadně nechodí,“ směje se jeho majitelka.

Foto: Archiv čtenářky

Povrch rampy kryje tartan. Díky tomu malému závodníkovi na šikmé cestě nekloužou nohy.

Rampa zavdává majitelům ještě jeden důvod k pobavenému úsměvu. Ačkoli jejich dům prošel kompletní rekonstrukcí, všechny návštěvy, které do něj přijdou, nakonec stejně nejvíc obdivují právě psí rampu.

Anketa

Nechali byste doma udělat svému psovi/kočce také vlastní cestu?
Ano, rozhodně!
44,6 %
Už ji má.
2,2 %
Proč ne, kdybychom na to měli dost peněz.
47,5 %
Asi ne.
1,5 %
Ne, je to zbytečnost.
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11704 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám