Hlavní obsah

Tipy na vylepšení domácí pracovny, které se vám vyplatí i po karanténě

Novinky, nes

Mnoho lidí, zahnaných karanténou z práce domů, si pozvolna zvyklo na nový denní režim a na to, že do práce chodí nikoli do kanceláře, ale do jiné části bytu. Postupně také začali zjišťovat, že na domácí kanceláři je možné neustále něco vylepšovat a zdokonalovat. Schválně, jestli máte doma i tyto užitečné pomocníky, které uvítáte i po karanténě.

Foto: Trachea

Příjemnou pracovní plochu lze mít z nanomateriálu Softixx. Je mnohem teplejší na pohmat a mechanicky odolnější než tradiční materiály, z nichž se stolní desky vyrábějí.

Článek

Většina z domova pracujících lidí využívá ke své práci počítač a případně další elektronická či elektrická zařízení.

Hladký průběh práce na nich je ovšem podmíněn nepřetržitým přísunem elektrické energie, bez výpadků. V takovém okamžiku totiž může jinak přijít třeba již téměř hotový úkol vniveč.

Nastavte si světlo na správnou teplotu

Kvalita osvětlení je stále poněkud podceňovaným prvkem v domácnostech. Jednoduché pravidlo říká, že zatímco teplé nažloutlé světlo je vhodné pro chvíle odpočinku a relaxace, bílé, studené světlo je naopak vhodné používat tam, kde je třeba zůstat bdělý a soustředit se.

Tam, kde je ale pracovní kout - byť jen provizorní - součástí například obývacího pokoje, by se proto hodilo mít dvě stolní lampy. Jednu s klasickým nažloutlým světlem, druhou s bílým.

Foto: Ikea

Set inteligentní zářivky Trådfri s možností nastavení teploty světla v bílém spektru, dálkovým ovládáním a paticí E27 umožňuje nastavit si takovou barvu světla, která odpovídá aktuální činnosti v domácnosti. Cena: 599 korun.

Řešením může být pořízení chytrého setu, jenž v základní verzi obsahuje žárovku a dálkový ovladač, který umožňuje tón jejího světla na dálku bezdotykově měnit podle potřeby. Tento systém lez mít buď samostatně, případně jej postupně rozšířit třeba až na několik dalších takto synchronně ovládaných zdrojů, anebo jej lze pak propojit s celým systémem chytrého ovládání domácnosti.

V každém případě, základní set umožňuje ponechat si svou původní stolní lampu a vyměnit v ní pouze žárovku.

Čistší vzduch, lepší soustředění

K tomu, aby se člověk důkladně soustředil na práci, je potřeba být v prostředí, kde je čistý vzduch. Toho je ale v domě nebo dokonce bytě plném lidí složité dosáhnout jen prostým větráním okny. Ideálním řešením je proto čistička vzduchu.

Moderní čističky vzduchu jsou schopné samostatně monitorovat kvalitu ovzduší v celé místnosti a čistit je tak vždy, kdykoli se zhorší. Důležitou vlastností čističek je schopnost odstraňovat nejenom mechanické nečistoty, ale také bakterie a viry.

Čistička rovněž reaguje na nejrůznější plyny a pachy, které doma vznikají například při vaření a rovněž tak mohou nepříjemně rozptylovat od práce.

Foto: Electrolux

Čistička vzduchu Electrolux Pure A9 s technologií AirSurround vytváří příjemný pohyb vzduchu, který nesměřuje jen z jednoho místa na druhé. Cena: 10 999 Kč.

Moderně navržené čističky se mohou chlubit nejenom elegantním designem, který z nich činí elegantní doplněk domácnosti, ale zároveň i zcela novým stylem vanutí vzduchu, které je rovnoměrné a nevytváří tak jednosměrný, po chvíli obvykle i poněkud nepříjemný proud.

Výhodou je pak možnost připojení čističky k mobilní aplikaci, s jejíž pomocí ji lze pohodlně ovládat nejenom z kteréhokoli místa v domácnosti, ale i mimo domov a nastavit si ji tak, aby vyčistila vzduch před příchodem rodiny domů.

Nabíjení telefonu s elegancí

Pokud také neustále hledáte a rozplétáte nabíječky od telefonů a tabletů, nepochybně uvítáte elegantní možnost, jak nabíjet tato zařízení rovnou „ze zdi”. Slouží k tomu speciální komunikační zásuvky s USB vstupem a implementovanou nabíječkou.

Foto: Obzor

Zásuvky určené k nabíjení telefonů a tabletů je možné mít v jakémkoli vizuálním provedení, stejně jako ty klasické, a tak je doma hezky sladit. Cena: od 349 Kč

Jejich instalace není nijak složitá. Stačí odšroubovat kryt stávající klasické elektrické zásuvky a vnitřní elektrostrojek nahradit USB blokem, který změní střídavé napětí 230 V na stejnosměrné 5 V a 1000 mA. (Není jistě třeba dodávat, že před jakýmkoli zásahem do původní zásuvky je nutné nejprve vypnout příslušný obvod.)

V posledním kroku potom jenom přiklopíte a přišroubujete pohledový kryt s USB zakončením.

Nanodeska stolu láká k práci v pohodlí

Do domácí pracovny je možné zapojit i nejmodernější materiály, jako jsou pracovní plochy a stolní desky s povrchem z nanolaminátu, který je díky nanočásticím na svém povrchu sametově hebký.

Na rozdíl od většiny ostatních materiálů používaných na desky pracovních stolů je pocitově teplý, takže zónu domácí kanceláře snadno zútulní. Tyto povrchy jsou navíc extrémně odolné vůči škrábancům, nárazům, vodě či otiskům prstů, z jeho povrchu lze odstranit popsání fixou či tužkou, a použít ho lze i na další nábytkové plochy.

Není přitom nutné kupovat celý pracovní stůl znovu. Jeho desku lze obvykle odšroubovat a nahradit objednaným novým kusem. Stačí oslovit výrobce a zaslat mu rozměry požadovaného formátu nové desky. Ten ji po zhotovení klientovi doručí až domů.

Pro trénink soustředění i relaxaci

Před pěti lety vzbudila zájem veřejnosti švédská společnost designérů s nápadem na levitující žárovku. Poté, co projekt zaujal dostatečný počet podporovatelů na startupovém serveru, mohli se pustit do výroby a nyní se jejich magickým svítidlem pyšní nejeden obchod s designovými produkty.

Švédové ovšem nesložili ruce do klína a stejnou metodou nyní shánějí podporu pro svůj další nápad, který opakuje stejný mechanismus. Nyní je to ale méně sofistikovaný produkt. Jde o celkem jednoduše vyhlížející „hračku” - levitující kovovou kuličku zvanou Buda Ball. I ona má malou, dřevěnou základnu, z níž vede kablík pro připojení do sítě. Přesně nastavený elektromagnet ukrytý v destičce udržuje kovou kuličku v přesné pozici.

Foto: Flyte

Levitující kovová kulička procvičí soustředění a zručnost majitele a stane se tichým druhem při jeho meditacích a relaxačních cvičeních.

Trik spočívá v tom, že je potřeba si nacvičit, jak tuto kuličku do té správné pozice dostat. Designéři doporučují uchopit ji oběma rukama a svrchu pomalu přibližovat k základně až do okamžiku, dokud kulička nezačne klást odpor.

Kulička se tak může stát nejenom zábavným pomocníkem pro trénink soustředění, ale i tichým společníkem při meditacích, nebo třeba jen při relaxaci. V každém případě se bude levitující kulička vyjímat jako zajímavý detail v každé jen trochu designově laděné domácnosti.

Anketa

Který tip vás nejvíce zaujal?
Zářivka s nastavitelnou teplotou světla
5,9 %
Čistička vzduchu
5,7 %
Komunikační zásuvka
5,3 %
Pracovní deska z nanomateriálu
20,3 %
Kulička! Jedině kulička!
62,8 %
Celkem hlasovalo 488 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Fakta o sádrokartonu, která možná neznáte

Zimní období neumožňuje obvykle výstavbu venku. Zato suché výstavbě v interiéru nijak nebrání. Čím dál populárnějším materiálem pro ni je sádrokarton. Mnoho...

Výběr článků

Načítám