Hlavní obsah

Společnost pro ochranu životního prostředí si nechá v Šanghaji postavit nejzelenější budovu

Novinky, Jana Nesvadbová

Sídlo pro svou centrálu v čínské Šanghaji si hodlá postavit čínská Skupina pro úspory energie a ochranu životního prostředí CECEP. Nikdo by snad ani nečekal nic jiného, než že nový objekt bude postaven v duchu hodnot, které společnost prosazuje. Z mezinárodního výběrového řízení, které společnost vypsala, vzešli vítězně architekti z ateliéru Zaha Hadid Architects. Jejich návrh, jenž je zatím znám v podobě jediné vizualizace, se hlásí o titul nejzelenější budovy ve městě.

Foto: Negativ

První vizualizace nového sídla společnosti CECEP v Šanghaji. Budova má být nejohleduplnější k životnímu prostředí ve městě.

Článek

Společnost CECEP je vedoucí silou v Číně podporující a iniciující projekty zaměřené na technologie spjaté s obnovitelnou energií, tj. například solární systémy a hydroenergetické systémy, větrné turbíny, iniciativy zaměřené na zadržování vody v krajině a recyklaci anebo na inovativní technologie snižující spotřebu energií a množství emisí ve stavebním průmyslu.

Není proto divu, že společnost od návrhu svého nového ústředí očekávala, že budou principy trvalé udržitelnosti pečlivě dodrženy v každičkém aspektu, aby se tak budova stala ztělesněním toho, co se snaží společnost v zemi sama prosazovat.

Pro posuzování „zelenosti budov” v Číně slouží tzv. Tříhvězdičkový systém hodnocení pro zelené budovy. Návrh stavby, která má v Šanghaji vyrůst, pak získala v tomto hodnocení 90 kreditů, což je nejvíce ze všech budov ve městě.

Stavba umístěná na nábřeží řeky Chuang-pchu-ťiang, nedaleko mostu Jang-pchu, nabídne firmě 218 tisíc čtverečních metrů plochy. Ve skutečnosti ji budou tvořit tři vzájemně se na vrchu proplétající budovy, v nichž budou kromě kancelářských prostor také obchody, restaurace a zábavní podniky. Na úrovni ulice pak vznikne park, jímž bude nový objekt s okolím provázán.

Zelené aspekty stavby

Kampus bude schopný zadržovat dešťovou vodu a využívat ji k zavlažování spousty zeleně, jíž bude budova obklopena. Nezvyklý vzhled fasády, jenž je patrný už z první vizualizace, bude nejenom snadným rozpoznávacím znakem, ale zároveň má za úkol stavbu přirozeně stínit a snižovat tím nároky na energii pro její klimatizaci.

Zároveň je v každé budově integrovaný prvek, který bude sloužit jako akumulační stěna. Ta pak bude pomáhat udržovat přijatelnou teplotu v objektu jak během horkých dní, tak během citelně chladnějších nocí, jimiž je Šanghaj známá.

Architekti kompletně rekonstruovali mrakodrap za plného provozu firmy, jež v něm sídlí

Tipy a trendy

Kromě vysoce účinného vytápění a větrání s rekuperací odpadního tepla, spolu s chladicími systémy využívajícími nepitnou vodu, bude nové ředitelství využívat také chlazení prostřednictvím ledu. Ten vyprodukovaný chladiči v noci pomocí mimošpičkové elektřiny bude uložen v termálních nádržích a použit během dne.

I samotná výstavba budovy má být maximálně šetrná. Společnost chce na stavbu ve velké míře využívat materiál lokální produkce, prefabrikované komponenty a recykláty. To vše pomůže snížit uhlíkovou stopu stavby a také podpoří místní ekonomiku.

Znečištěné a zaplavené území chtějí architekti proměnit v kvetoucí univerzitní areál

Tipy a trendy

Na střeše a na fasádách jsou pak naplánované fotovoltaické panely, které mají dohromady snížit spotřebu energie o 25 procent.

Anketa

Máte v domě rekuperační systém?
Ano, máme.
14,3 %
Ne, ale plánujeme ho v dalším domě.
11 %
Mohli jsme ho mít, ale odmítli jsme ho.
2,2 %
Ne a ani ho nechceme.
31,9 %
Nebydlíme v rodinném domě.
40,6 %
Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám