Hlavní obsah

Vzhůru ke hvězdám míří mrakodrap inspirovaný návrhy lodí

Novinky, Jana Nesvadbová

Mrakodrap neobyčejného tvaru, který připomíná stavby ze sci-fi filmů, navrhl a představil v minulých dnech monacký architekt a vizionář George Lucian. Ten je známý především milovníkům moderních plavidel, protože jeho hlavní doménou jsou právě návrhy jachet. Mrakodrap navržený do ulic amerického New Yorku také nazval Vertikální jachta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku možná vyroste 450 metrů vysoký mrakodrap inspirovaný jachtouVideo: AP

 
Článek

Vizionářský návrh mrakodrapu neobyčejně ladných tvarů zasadil architekt do blízkosti 57. ulice a 6. avenue. Bylo-li by jeho dílo opravdu realizováno, nejenomže by výrazným způsobem změnilo vzhled New Yorku, ale také by nabídlo úžasný výhled na celé město, včetně Central Parku.

Stavba je navržena jako 450 metrů vysoká rezidenční budova, jejíž tvar může připomínat díla původem rumunského sochaře Constantina Brâncușiho, jimiž se architekt také nechal inspirovat.

Sám poznamenává, že moderní mrakodrapy jsou navržené jako výrazně štíhlé objekty. On však tento trend posunul ještě dále.

Šedesátipodlažní dům je postaven na kruhovém půdorysu a velice brzy se zužuje, takže vytváří jakousi stopku, z níž pak k nebi ční zašpičatělý lusk. To vše ve zlatavé barvě. Na opláštění mají být užity měď, bronz, terakota a další vzhledově podobné materiály.

Znečištěné a zaplavené území chtějí architekti proměnit v kvetoucí univerzitní areál

Tipy a trendy

Zatímco vnější podoba mrakodrapu je dílem monackého architekta, o návrh interiérů se postarala zkušená nizozemská designérka interiérů superjachet Hannah Hombergenová.

Její volba byla jenom logická, protože cílem architekta bylo vytvořit pro eventuální obyvatele domu super luxusní prostředí, jaké je možné nalézt právě v super luxusních jachtách. Stavba je míněna jako domov pro nejnáročnější, a tedy i nejmovitější klientelu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V případě, že by mrakodrap byl jednou skutečně postaven, stane se „jednou z nejikoničtějších staveb budoucnosti ve světě”, cituje architekta agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám