Hlavní obsah
Kompletní rekonstrukce malého řadového domu na Spořilově mu dala zcela nový charakter. Foto: Juliana Vlčková a časopis Bydlení mezi panely

Klasická řadová zástavba pražského Spořilova ze třicátých let je všeobecně vnímána jako velmi kvalitní bydlení v příjemné rezidenční čtvrti. Na druhou stranu stavební kvalita domů ze třicátých let není příliš velká a stejně tak hustota zástavby řadových domů nedává architektovi příliš velký prostor pro realizaci.

Kompletní rekonstrukce malého řadového domu na Spořilově mu dala zcela nový charakter. Foto: Juliana Vlčková a časopis Bydlení mezi panely
Rekonstrukce dodala rodinnému domu zcela nový charakter

Kompletní rekonstrukce malého řadového domu na Spořilově od architektky Barbory Kopečné z ateliéru Baraak dala domu zcela nový charakter, rozšířila podlahovou plochu o obývací pokoj a také venkovní posezení do zahrady.

„Obě funkce jsou sjednoceny pod jeden jednopodlažní rámový celek z pohledového betonu. Obytná část je po rekonstrukci lépe propojená se zahradou, a to jak výškově, tak okny,“ říká architektka o nejvýraznějším zásahu směrem do vnitřní zahrady.

Architektce se kompletní rekonstrukcí domu podařilo nejen zcela proměnit interiéry, dát jim novou kvalitu, ale především dům rozšířit a smysluplně propojit s exteriérem.

Okna všechna nová

Vstupní část domu byla nově postavená, protože ta původní se odtrhávala a stavebně byla nevyhovující. Během rekonstrukce byly ve všech ohledech dodržené výšky venkovních říms, stejně jako charakter oken a tvar střechy. Okna jsou v domě osazena všechna nová, střecha s nadkrokevní izolací, což je technicky lepší řešení.

Tím se navíc v interiéru vytvořilo více místa pod krovem, jeho konstrukce byla odkrytá a vznikl zde nový prostor pro dočasné přespání vnoučat majitelů domů. Dříve to byla jen malá, špatně využitelná půda. Největším oříškem při rekonstrukci domu bylo jeho rozšíření v jeho střední části. To architektka vyřešila právě monolitickým blokem obývacího pokoje se vstupem plynule přecházejícím do zahrady.

Když navrhujete pro svoje nejbližší, soustředíte se na to podstatné. A neděláte kompromisy.
architektka Barbora Kopečná

V interiéru, který byl kompletně nově navržen, vznikla plnohodnotná kuchyně, jež nahradila původní kuchyňský kout.

Přibyla také prostorná jídelna a obývací pokoj, oba prostory s minimalistickým vybavením několika solitérními kusy nábytku s nadčasovým designem. Podlahy v přízemí architektka barevně sjednotila a použila tradiční materiály marmoleum a klasickou dlažbu.

V obytném prostoru přibyla také prostorná jídelna.

Foto: Juliana Vlčková a časopis Bydlení mezi panely

V horním patře vzniklo nové WC a šatny. „Chtěla jsem nevelký prostor využít doslova do posledního centimetru. Protože každý, kdo zná spořilovskou zástavbu, ví, že tohle opravdu není žádná velkorysá vila, ale řadovka původně určená pro úředníky Spořitelny,“ komentuje limity prostoru architektka.

Z toho také vyplynula nutnost navrhnout a vyrobit všechen nábytek a dveře na míru danému prostoru. K domu také patří malá zahrada, kterou investor v nejbližší době dokončí podle návrhu ateliéru Partero.

Barbora Kopečná se soustředí na navrhování rodinných domů a vil. Studovala architekturu v německém Aachenu a na pražské Fakultě architektury ČVUT.

Technické údaje

Rekonstrukce rodinného domu v Praze na Spořilově

Autorka: architektka Barbora Kopečná / Baraak Architekti

Zahradní úpravy: Ateliér Partero

Užitná plocha nově: 103,7 m2

1. PP: sklep 14,5 m2

1. NP: obytná část včetně příslušenství 60,8 m2, terasa s pergolou 18,1 m2

2. NP: obytná část 42,9 m2

Pozemek: 217 m2

Typ projektu: přístavba, stavební úpravy a interiér

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků