Hlavní obsah

První 3D tištěný most z betonu představí designéři na Architektonickém bienále 2021 v Benátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý projekt si na letošní ročník Architektonického bienále v italských Benátkách, které začíná tuto sobotu, připravil tým architektů, techniků a designérů z ateliéru Zaha Hadid Architects Computation and Design Group a Spolkové vysoké technické školy v Curychu. Je jím první trojrozměrně tištěný most z betonu na světě. Jeho název zní Striatus.

BEZ KOMENTÁŘE: První 3D tištěný betonový mostVideo: Zaha Hadid Architects

 
Článek

Jak vysvětlují designéři, při práci na Striatu utvářeli zároveň nový jazyk, jímž se může beton v architektuře od nynějška vyjadřovat. Za tímto vzletným sdělením se skrývá skutečnost, že pro návrh trojrozměrně tištěného mostu z betonu bylo třeba propojit tradiční zednické postupy s pokročilými technologiemi.

Při pohledu na tvar mostu si každý jistě brzy všimne výrazně geometrických tvarů. Nejde tu ovšem pouze o organickou estetiku, jež je pro díla ateliéru pokračujícím v odkazu slavné architektky íránského původu Zahy Hadid tolik příznačná. V tomto případě geometrie podporuje sílu a stabilitu mostu.

Technici a designéři použili stejného principu, jako když se staví kupole či oblouk z přiřezaných kamenů či cihel. Tím, jak se jednotlivé prvky vzájemně o sebe opírají, vytvářejí samonosnou konstrukci bez potřeby jakékoli podpěry. To je tradiční technologický postup, který je stavitelům známý už po staletí.

Naopak nejnovější technologické postupy reprezentuje počítačový návrh tvaru, a především pak robotizovaný trojrozměrný tisk i vytvoření správné betonové směsi, z níž jsou jednotlivé díly vytištěny.

Velkou zajímavostí mostu, která zároveň přesně odpovídá potřebám objektu vytvořeného na výstavu, je jeho snadná složitelnost a rozložitelnost. Nepotřebuje žádné výztuhy ani pojiva, montáž probíhá tzv. suchou cestou. Zároveň, stejně jako u ostatních staveb vytvářených metodou trojrozměrného tisku, také při výrobě mostu nevznikl žádný odpad, neboť veškerý použitý materiál se spotřeboval.

Most vytvořili designéři a technici ve spolupráci se společností Holcim, jež vyrábí stavební materiály, pro letošní ročník Architektonického bienále v Benátkách. Jeho pořadatelem je Evropské kulturní centrum a název výstavy tentokrát zní Time Space Existence (tedy Čas Prostor Existence). Expozice se návštěvníkům otevře již tuto sobotu, 22. května, a zůstane přístupná až do 21. listopadu letošního roku.

Anketa

Líbí se vám 3D tištěný most?
Ano, vypadá velmi elegantně.
83,8 %
Docela ujde.
4,6 %
Nevím, musel/a bych ho vidět na vlastní oči.
3,2 %
Něco mi na něm vadí.
2,8 %
Ne, takový se mi nelíbí.
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 216 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám