Hlavní obsah

Plast, dřevo, kov? Materiály oken lze spojit

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastová okna patří k nejlevnějším, díky barevným provedením se těší širokému využití. Hliník vyhovuje oknům větších rozměrů i tvarově atypickým. Dřevo zase sluší roubenkám, srubům a starším rekonstruovaným domům. Kterému materiálu dát přednost?

Foto: Velux (4x)

Plastová střešní okna s dřevěným jádrem jsou kombinací dřeva a polyuretanu, která zaručuje výrobku vysokou odolnost proti zašpinění a vlhkosti.

Článek

Samotné okno tvoří rám, křídlo, zasklení, podkladový (parapetní) profil, vnitřní a venkovní parapet. Má-li dobře plnit izolační funkci, musí všechny tyto složky fungovat dohromady jako jeden systém, bez ohledu na to, o jaký materiál jde.

Při výběru tedy spoléháme na prověřené výrobce. Dodatečné opravy netěsností či problémy s vlhkostí se totiž finančně opravdu nevyplácejí.

Foto: Dafe-plast

Výhodou hliníkových profilů je vysoká nosnost, hodí se tudíž pro velké prosklené plochy.

Plast je dobrý imitátor

Plastová okna patří ve srovnání s hliníkem a dřevem k cenově nejdostupnějším. Pozor ale na velmi levné výrobky, u nichž často dochází ke zkroucení křídel. U větších rozměrů musí být kvůli nutnosti zpevnění profily opatřeny skleněnými vlákny nebo ocelovými výztuhami, které však mohou snížit tepelně izolační vlastnosti rámu.

Výrobci problém řeší kovovou výztuhou s tzv. přerušeným tepelným mostem. Kovové části jsou do jednoho celku spojeny speciální tvrzenou PUR pryskyřicí. Do komor v části směrem k exteriéru může být profil navíc vyplněn speciální izolační vložkou z vysoce síťovaného polyetylénu opatřeného reflexní fólií, která působí jako tepelné zrcadlo.

Foto: Vekra

Plastová okna Premium Evo mají kovovou výztuhu s tzv. přerušeným tepelným mostem – kovové části jsou do jednoho celku spojeny speciální tvrzenou PUR pryskyřicí.

Klasikou je bílé provedení plastových oken, šedé varianty používané v moderních zástavbách se hodně podobají hliníku. K nejoblíbenější barevné variantě patří dřevodekor – povrch plastového okna je potažen fólií v dekorech dřeva, ale barvu lze zvolit v podstatě jakoukoli.

Okenní profily jsou z odolného tvrzeného plastu. Nemusíme se však obávat ani tzv. regenerátu. Jde o materiál z odřezků a nevydařených či náběhových kusů okenních profilů z PVC, který je možné vyhodit a zlikvidovat jako odpad, anebo znovu zpracovat a použít na nová okna. Je to hospodárnější, a navíc i šetrnější vůči životnímu prostředí.

Spoléháme však v takovém případě na seriózního výrobce, který garantuje, že vlastnosti okenního profilu s podílem regenerátu jsou zcela totožné s profily z prvomateriálu.

Kov vládne velkým rámům

Hliník, ale i levnější ocel, jsou vhodnými materiály pro větší prosklené plochy, tedy nejen pro okna, ale i např. pro velkoformátové posuvné systémy.

Moderní technologie si v konstrukci kovových rámů poradily s přerušením tepelných mostů plastovými vložkami. Vypěněním dutin profilů se zlepšují jejich izolační vlastnosti.

Foto: Vekra

Okno Integral má dřevěné okenní křídlo zcela zakryté hliníkovým opláštěním, takže se může pochlubit čistými liniemi a nemusí řešit péči o povrchovou úpravu.

Jsou-li pro nás ryze hliníková okna příliš drahá, zvolíme ta s hliníkovou obložkou, která je z vnější strany umístěna na plastovém profilu. Okna tak mají svým vzhledem blízko k luxusním hliníkovým oknům, navíc se vyznačují lepší tepelnou izolací.

U kovů se nabízí široká škála možností povrchových úprav, třeba ochranné práškové lakování či eloxování hliníku, které vytvoří ochrannou vrstvu oxidu hliníku na upravovaném povrchu. Tato vrstva již dále neoxiduje, čímž chrání i samotný hliník.

Foto: Rehau

Probarvené plastové profily jsou vhodné v moderní výstavbě, u které se často používají antracitové, respektive šedé odstíny.

Dřevo není vždy citlivé

Dřevěná okna patří k dražším. Voní však tradicí a na přírodních stavbách v menších rozměrech vypadají přirozeně. Jenže měkký masiv z borovice či smrku trpí střídáním teplot i vlhkosti.

Tvarově stálejší a dražší jsou dub, akát a tropické dřeviny. Dřevo lze také kvůli zvýšení odolnosti upravit tepelně (metoda TMT) a ošetřit např. polyuretanovou vrstvou.

Foto: Vekra

Dřevěná okna Natura 94 díky stavební hloubce 94 mm dosahují maximální tepelné izolace. Vyrábí se ze 4vrstvého lepeného profilu.

Tvarovou stálost i odolnost proti střídání vlhkosti zaručují také vícevrstvé, nejlépe čtyřvrstvé, lepené dřevěné lamely.

Nejpoužívanějším typem lamelového dřevěného okna je eurookno. Kvalitní vodostálá lepidla a pružné nátěry mu zaručují dlouhou trvanlivost, jejich obnova není nutná dříve než za 5 až 7 let.

Foto: Velux

Čirý lak a systém izolace Thermo-Technology ochrání dřevěné okno před vlhkostí speciální tepelnou úpravou.

Foto: Velux

Bezúdržbové střešní okno GGU kombinuje tepelně upravené dřevěné jádro s vrstvou ochranného polyuretanu. Povrch je hladký bez rohových spár, usnadňuje čištění.

Vnější stranu dřevěného okenního profilu ochrání i hliníková obložka, takže obnovovací nátěry se provádějí až za 15 let.

Foto: Velux

Dřevo s čirým lakem vypadá v přírodně laděném interiéru přirozeně.

Dřevohliníkové okno musí mít mezi dřevěným rámem a hliníkovým profilem vzduchovou mezeru – dřevo potřebuje dýchat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám