Hlavní obsah

Oblečte stůl i sebe do svátečního

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přípravě slavnostní vánoční tabule si dejme záležet – vyjadřujeme tak úctu k sobě samým i vděk za to, že jsme se také tento rok všichni sešli u jednoho stolu.

Foto: Westwingnow

Před jednoho hosta nedáváme více než dva talíře, položené na sobě. Aby talíře nevrzaly, položíme mezi ně ubrousek.

Článek

Štědrý večer je jedním z nejsvátečnějších dnů v roce, ke stolu proto usedáme ve slavnostním oblečení. Starším osobám přitom náleží čestné místo v čele stolu, děti se usadí po levém boku rodičů.

Na stůl nebo spojené stoly pokládáme ubrusy tak, aby se překrývaly vždy od čela stolu směrem k druhému konci. U stolu počítáme s asi 80 cm prostoru pro jednu osobu, jinak by se nám stolovalo nepohodlně.

Připravíme stůl

Sváteční vzhled podtrhnou látkové ubrusy a ubrousky. Umocníme ho řezanou květinou, adventním věncem, svícnem se svíčkami nebo dalšími dekoracemi. Využít můžeme i ty nejdrobnější ozdoby – na jednobarevném ubrusu vyniknou různé třpytky, hvězdičky, sněhové vločky.

Hlavní ubrus má přesahovat hranu stolu o 20 až 30 cm, zakrývat nohy stolovníků, případně se dotýkat plátěných ubrousků na jejich klínech.

Hitem v oblasti stolování jsou zlaté příbory, prostřené tabuli dodají punc luxusu

Tipy a trendy

Talíře položíme asi 2 cm od okraje stolu. Naleštěný příbor pokládáme směrem od talíře, nejblíže k němu je příbor pro hlavní chod, vzdálenější příbory budou na další chody.

Nezapomínáme, že nůž je vždy otočený ostřím k talíři a že maximální počet, který by se měl na stole objevit, jsou 3 vidličky, 3 nože, polévková nebo dezertní lžíce po stranách a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem.

Skleničky zakládáme po pravé straně buď do trojúhelníku, nebo do řady, nikdy by jich nemělo být více než tři. Sklenice k hlavnímu chodu je vždy nad špičkou základního nože, napravo od ní sklenice k předkrmu, mezi nimi sklenice na vodu.

Dodržujeme tradice

Na stole by neměla chybět snítka jmelí – má přinést do domu štěstí a lásku.

Kdo si chce zajistit pro příští rok štěstí a peníze, položí pod ubrousek kapří šupinu nebo minci pod talíř.

Zahalte stůl do slavnostního obleku

Tipy a trendy

Rodina smí zasednout ke slavnostnímu stolu, když se na nebi objeví první hvězda. Podle pověry máme štědrovečerní tabuli prostřít pro sudý počet lidí, aby se příští rok do naší rodiny nevloudilo neštěstí. Jedno prostřené místo má ale zůstat prázdné – pro náhodného hosta nebo jako vzpomínka na ty, kteří již s námi ke společnému stolu nezasednou.

Od štědrovečerního stolu nemá v průběhu hodování nikdo vstávat od jídla, aby se rodina na další Vánoce opět sešla. Vstát může snad jenom hospodyňka, ovšem ne příliš často.

Slavnostní večeře má mít sedm chodů, jako je sedm dnů v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrúdl, což jsou první dva chody. Poté následují předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, třeba kousky sýrů, paštiky na ochutnání – výběr záleží na hospodyňce.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Hra s ubrousky

Ubrousek vypadá pěkně upevněný do dekorativního kroužku nebo složený do zdobného tvaru.

Během jídla máme látkový ubrousek na klíně.

Po ukončení stolování ho položíme zprava vedle talíře.

Reklama

Související články

Zahalte stůl do slavnostního obleku

Atmosféru svátečních dnů i štědrovečerního hodování u jídelního stolu podpoří kvalitní vánoční ubrus a stylové ubrousky.

Výběr článků

Načítám