Hlavní obsah

Nemá váš byt balkon? Nevadí, přidejte si k němu svůj vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemá-li byt balkon, může si ho majitel doplnit sám. Ačkoli to vypadá na první pohled jako šílenost, zcela mimo realitu tento projekt studentů fakulty architektury na Polytechnické univerzitě ve španělské Valencii zase není. V rámci svého výzkumu přišli s lehkou dřevěnou konstrukcí, která by mohla balkon u bytu do jisté míry opravdu suplovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti z Valencie vymysleli teleskopický balkon, který se dá přidat na fasáduVideo: Reuters

 
Článek

Dřevěná konstrukce pětiúhelníkového průřezu vypadá zejména v místě svého představení, tedy na půdě kampusu Polytechnické univerzity ve Valencii, spíš jako neobvyklý altánek, anebo stánek k prodeji limonády.

Ve skutečnosti je to ale návrh objektu, který je určen k připevnění - jak autoři z řad studentů proklamují - prakticky na jakoukoli fasádu domu.

Konstrukce je velmi lehká, určena je jako jednoduchá náhrada balkonu či terasy, které hrají v životě nejenom Španělů, ale i dalších Jihoevropanů velice důležitou roli.

Balkony totiž bývají místem pro společná popovídání s přáteli. Má to výhodu - lidé jsou doma, a přitom se vzájemně vidí a tráví spolu čas. Obrovský význam měly balkony v době nedávného lockdownu a pro mnoho lidí byly jedním z velice mála způsobů, jak spatřit druhé lidi.

Studenti z valencijské polytechniky tak vyňali z konceptu balkonu to základní - je to místo, které umožňuje postát, posedět venku, a být tedy na vzduchu, byť vlastně pořád doma. A právě to jejich konstrukce umožňuje.

Nekonečný balkon má plochu větší než osm středně velkých bytů v Praze

Tipy a trendy

Zda se jejich návrh dodatečného balkonu v praxi ujme a dočká se někde skutečné realizace, je otázkou. V některých městech může například být problém i kvůli omezením v rámci změny vzhledu fasády, a tedy i celého domu.

Lze si představit, že také spousta majitelů domů by nemusela být ze zavěšení podobných konstrukcí na jejich nemovitost nadšená.

Kdo ví, nápad ale jasně ukazuje to, v čem je u podobných projektů z per studentů architektury a designu největší přínos - přicházejí se zcela novými pohledy na určité téma, nezatíženi a nesvázáni tradicí a pravidly.

Anketa

Stačil by vám takovýto balkon, kdybyste neměli žádný?
Ano, určitě!
66,7 %
Možná ano...
4,6 %
Netuším.
2 %
Asi spíš ne.
3,9 %
Tak to rozhodně ne!
19,6 %
Žádný nepotřebujeme!
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5373 čtenářů.

Reklama

Související články

Nádoby na letničky překvapí rozmanitostí

Květináče a truhlíky na pěstování rostlin i bylinek zkrášlí balkon, terasu, schodiště i oblíbený koutek na zahradě. Většinou je snadno přeneseme. Řada z nich...

Výběr článků

Načítám