Hlavní obsah

Nejvyšší rodinný dům na světě měří téměř 40 metrů

Novinky, nes

Nejvyšší rodinný dům na světě stojí ve Spojených státech, v Arizoně. Na výšku měří 37,8 metru a obývá jej jediná rodina. Není překvapením, že z jeho nejvyššího podlaží se majitelům nabízí dechberoucí výhled do celého okolí. Ještě méně překvapí název, který svému domu dali - Sokolí hnízdo.

Foto: Profimedia.cz

Dům má specifický tvar a skrývá v sobě unikátní technická řešení. Především však nabízí impozantní výhled do celého okolí.

Článek

Dům je v současnosti na prodej, a tak každý, kdo má v kapse volnou sumu 1,5 miliónu dolarů (tj. cca 40 miliónů korun), a netrpí strachem z výšek, může se stát jeho novým vládcem.

Od roku 1994 se dům tyčí na okraji města Prescott, pro sebe a svou rodinu ho navrhl architekt z Phoenixu, Sukumar Pal. Architekt, jak uvádí server Phoenix Bussiness Journal, před stavbou navštívil na 200 míst v Arizoně, než si vybral právě tuto takřka půlhektarovou parcelu na okraji Prescottu.

Foto: Profimedia.cz

Pozemek o velikosti necelého půl hektaru si architekt vybíral ze dvou set míst, která v Arizoně navštívil.

Foto: Profimedia.cz

Dům má unikátní tvar a skrývá v sobě některá unikátní technická řešení. Především však nabízí impozantní výhled do celého okolí.

Interiér domu nabízí plochu o velikosti 576 čtverečních metrů a rozdělen je do deseti podlaží. Na nich lze nalézt trojici pokojů a čtyři koupelny.

V hlavním podlaží, které je zhruba v polovině výšky stavby a disponuje plochou 185 m2, je kuchyň, jídelna a velký společenský prostor, který má kromě všech zdí prosklenou i většinu stropu. Díky tomu je z domu přímo impozantní výhled na krajinu spíše pouštního rázu, která se v okolí rozkládá a která kdysi byla součástí toho, čemu se říkávalo „Divoký západ”.

Zároveň je z domu vidět na pohoří San Francisco Peaks, jež je vzdálené takřka 200 km.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní podlaží je zhruba uprostřed výšky domu a jeho rozloha je úctyhodných 185 čtverečních metrů.

Foto: Profimedia.cz

Dům je navržen v tzv. holistickém (celostním) stylu.

Dům někteří lidé označují za klenot už jen kvůli jeho architektonickému a technickému řešení. Jako samozřejmost se jeví jeho osazení výtahem, jenž je v tomto případě hydraulický. Spojuje všechna podlaží od garáže v přízemí až po šesté patro.

Další zajímavostí je unikátní systém, který interiér stavby v létě ochlazuje a v zimě prohřívá. Může za to záměrně navržený tubulární tvar stavby v horní polovině. To způsobuje, že horko zachycované v domě v letních měsících má přirozenou tendenci stoupat vzhůru, mimo hlavní obytné prostory.

V zimě naopak stejným způsobem zachycené teplo zůstává právě v obytných částech stavby.

Foto: Profimedia.cz

Tak vypadá kuchyň, kde i ten nejnadšenější kuchař samým úžasem z výhledu úplně zapomene vařit.

Foto: Profimedia.cz

Jídlena přirozeně navazuje na kuchyň, jejím centrálním prvkem je kruhový krb.

Architekt při návrhu stavby v holistickém neboli celostním stylu akcentoval tzv. „zelené technologie”, tj. měl na paměti především efektivitu zacházení se zdroji.

Dům získává elektrickou energii ze solárních panelů, zanechává po sobě minimální zelenou stopu a celkové náklady na jeho každodenní provoz jsou takřka nulové.

Víte, co je holistická (celostní) architektura?
Trend, který se snaží zakomponovat do díla veškeré aspekty a ohledy týkající se potřeb člověka i okolní přírody. Někdy proto bývá tento styl označován jako „zdravá architektura”. Znamená to, že vyhovuje potřebám lidí, ovšem tak, aniž by škodil přírodě.
Foto: Profimedia.cz

Říká se, že není nic hezčího, než usínat s pohledem na setmělé nebe plné hvězd. V této ložnici si ho majitelé užijí vrchovatě.

Ačkoli odborníci nad domem žasnou, jako mnoho podobně unikátních a nevšedních projektů i tento dům se nezalíbil všem, autor tak musel překonat značnou nespokojenost místních obyvatel. Nakonec se mu podařilo dosáhnout kompromisu a dům mohl spatřit světlo světa.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Bez výhledu není v Sokolím hnízdě ani koupelna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám