Hlavní obsah

Nejvyšší dřevěný mrakodrap vyroste v roce 2041 a bude měřit 350 metrů

Novinky, Jana Nesvadbová

Není pochyb o tom, že dřevostavby se v celém světě těší čím dál větší popularitě. Architekti ze všech zemí se proto předhánějí v tom, jaké výjimečné stavby jsou schopni ze dřeva navrhnout a realizovat. S velkou pozorností proto všichni pohlížejí na nejnovější japonský projekt, jímž je chystaná výstavba nejvyššího dřevěného mrakodrapu na světě. Stát má v Tokiu a měřit má 350 metrů.

Foto: Profimedia.cz

V Tokiu má v roce 2041 vyrůst nejvyšší dřevěná stavba světa – mrakodrap vysoký 350 metrů.

Článek

Výstavbu nejvyšší dřevostavby světa nazvané přiléhavě W350 oznámila japonská společnost Sumitomo Forestry, přičemž architektonickou kanceláří, jež stojí za jejím projektem, je společnost Nikken Sekkei. Výška ani název stavby nejsou zvoleny náhodně. V plánovaném roce dostavby, tedy v roce 2041, oslaví totiž přední zpracovatel dřeva a mj. i výrobce dřevostaveb Sumitomo Forestry výročí 350 let od založení.

Na stavbu bude podle současných výpočtů upotřebeno 184 060 m³ dřeva. Náklady přesáhnou 600 miliard yenů, tedy 115 miliard korun. Z technického hlediska nebude mrakodrap čistou dřevostavbou, půjde o hybridní systém používající dřevo a ocel v poměru 9 : 1. Důvodem pro vyztužení dřevěné konstrukce ocelí je především tektonicky aktivní prostředí Tokia.

Foto: Profimedia.cz

Stavba bude mít kolem svého povrchu plášť tvořený spostou dřevěných balkonů.

Kostra stavby bude mít podobu podpíraného tubusu, který kromě otřesů půdy dokáže odolat i silným větrům.  Vnější plášť budovy pak vytvoří síť dřevěných balkónů, které obyvatelům a návštěvníkům nabídnou možnost kochat se okolím, nadechnout se čerstvého vzduchu, ale stanou se rovněž nositeli nezanedbatelného množství zeleně, která se tak povine kolem všech čtyř stěn stavby, až k její zelené střeše.

Foto: Profimedia.cz

Na balkónech bude i růst i zeleň.

Jak připouštějí zástupci společnosti Sumitomo Forestry, mrakodrap budovaný jako dřevostavba vyjde zpočátku přibližně dvojnásobně dráž, než by vyšla tradiční budova. Z dlouhodobého hlediska se však vyplatí mnohem lépe. Už jenom její opravy budou mnohem levnější. Také likvidace eventuálních nevyhovujících či zastaralých částí bude zcela ekologická.

Foto: Profimedia.cz

Vybudováním dřevěného mrakodrapu není jediným cílem psolečnosti. Ve skutečnosti by se postupně mělo v japonské metropoli objevit mnohem a mnohem víc staveb podobného typu.

Mrakodrap je navržen jako multifunkční stavba. Chybět v ní nebudou byty, kancelářské prostory, část zabere hotel, důraz je kladen i na vytvoření velkého množství veřejně přístupných prostor.

Foto: Profimedia.cz

Jako v ostatních podobných stavbách, také v nově plánovaném mrakodrapu se počítá s velkým počtem veřejných prostranství.

Stavba dřevěného mrakodrapu není ovšem jediným cílem dřevozpracovatelského gigantu země vycházejícího slunce. Ve skutečnosti společnost plánuje vystavět takových domů spoustu a město pozvolna proměnit ve svého druhu „les”.

Foto: Profimedia.cz

Konstrukce domu má být dřevěná, deset procent bude ale tvořit ocel. To kvůli zpevnění, nezbytnému s ohledem na riziko zemětřesení a silných větrů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám