Hlavní obsah

Z garsonky do vlastnoručně rekonstruovaného domu. Majitelé si splnili životní sen

Novinky, Jana Nesvadbová

Čtyři roky trvala rekonstrukce rodinného domu, který zdědila po prarodičích naše čtenářka Veronika a její manžel Vítek. Většinu prací zvládli svépomocí, dnes žijí v moderně zařízeném domově, jemuž vévodí velký koníček hlavy rodiny – motorky.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Mladí majitelé si zrekonstruovali dům po prarodičích. Žijí v něm s ročním synem.

Článek

Veronika s Vítkem a dvouapůlletým synem Kubíkem bydleli původně v garsoniéře 1+1. Jejich rekonstruovaný dům stojí v klidné ulici menšího města v jižních Čechách.

Foto: Archiv čtenářky

Veronika s Vítkem pro svůj domov zvolili kombinaci klidných, přírodních barev.

„Dům, který jsme od roku 2013 do roku 2017 rekonstruovali svépomocí, patřil manželovým prarodičům. Manžel (40 let) zde od malička trávil hodně času, zejména se 'hrabal' v motorkách, což ho drží dodnes,” napsala nám Veronika.

Foto: Archiv čtenářky

Jídelní zónu tvoří stůl pro čtyři hodovníky a samostatná stolička pro malého Kubíka.

Není divu, že Vítek má dům rád, a jeho prodej proto nepřicházel vůbec v úvahu. Namísto toho se rozhodl pro rekonstrukci, kterou rodina financovala hypotékou. Veroničin manžel není žádný snílek a velmi dobře věděl, jaký úkol si na sebe bere.

„Čekalo ho bourání, odvoz materiálu, navážení nového a spousta času strávená těžkou práci. Chtěl si většinu udělat sám, protože je zručný a šikovný,” chválí jej za to Veronika.

Foto: Archiv čtenářky

V obývacím pokoji nechybí ani krb.

Se zednickými pracemi zejména v prvním půlroce, kdy bylo třeba zbourat dvě nosné zdi domu a postavit místo nich nové, přicházel během týdne pomáhat Vítkovi kamarád, který je profesionálním zedníkem.

„Do zimy stihli udělat i nový strop a střechu. Manžel se tehdy vracel z práce až po páté hodině a do večera dělal, co bylo třeba. Měli jsme štěstí na řemeslníky, kteří odvedli poctivou práci a mohli se nám věnovat v potřebnou dobu,” popisuje klidný průběh rekonstrukce Veronika, která si tak společně s manželem splnila sen o pěkném velkém bydlení.

Foto: Archiv čtenářky

Srdcem domácnosti je velký společenský prostor spojující obývací pokoj s jídelnou a kuchyní.

Foto: Archiv čtenářky

Základní paletu klidných barev šedé, světle hnědé a bílé postupně doplňují detaily v živé fialové a zelené.

Dispozice domu je řešena prakticky. V přízemí návštěvníka uvítá malé zádveří, z nějž se přichází do chodby. Odtud se vstupuje do obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou, ale také na toaletu a po schodech do sklepa.

Po schodech směrem vzhůru vede cesta do obytného podkroví, kde je dětský pokojík, ložnice majitelů, koupelna a samostatné WC.

Foto: Archiv čtenářky

Na kleštinách nad schodištěm dlí pýcha majitele - veterán ČZ.

Zajímavostí jsou kleštiny překlenující schodiště. Na nich spočívá největší Vítkova chlouba – veterán ČZ. Jednoho dne by v tomto prostoru mohl být eventuálně ještě druhý pokojík, ale to je zatím hudba daleké budoucnosti, uvažuje Veronika.

Foto: Archiv čtenářky

Dětský pokoj je v podkroví.

Dům je vytápěn pomocí čerpadla, na které je napojeno i podlahové topení. Jako podlahovou krytinu zvolili mladí manželé vinyl. Po roce bydlení jsou s touto volbou velmi spokojeni.

Foto: Archiv čtenářky

V podkroví je rovněž ložnice rodičů.

Zatímco interiér domu je již hotový, zbývá doplnit pár posledních detailů, exteriér domu čeká ještě na dokončení. Chybí především fasáda, úprava dvorku a zahrady jsou na programu do budoucna. Jak ale Veronika píše v závěru svého dopisu, jsou to práce, na které se spolu s manželem už těší.

Foto: Archiv čtenářky

Domu zatím chybí fasáda. Ale i té se brzy dočká. Zatím skoupá sněhová nadílka letošního roku vystačila tak tak na malou klouzačku na schodech pro Kubíka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

O koupi zanedbané usedlosti rozhodlo podloubí

Bylo to jen obyčejné, léty zanedbávané venkovské stavení, ale našemu čtenáři Jiřímu se hned zalíbilo. Mělo totiž něco, do čeho se prostě zamiloval - podloubí....

Jak si Češka stavěla rodinný dům v Chicagu

Dřevostavbu na předměstí amerického Chicaga si postavila společně se svým manželem naše čtenářka Barbora, která se do Spojených států přestěhovala před dvaceti...

Výběr článků

Načítám