Hlavní obsah

Nejstarším předměstím Prahy je Karlín s unikátní historií svého vývoje

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj Karlína a jeho proměn představuje výstava v centru Prahy. K vidění je bohatá obrazová dokumentace tohoto poetického předměstí, které je dnes již neodmyslitelnou součástí Prahy. Málokdo ale ví, že právě Karlín je nejstarším pražským předměstím.

Článek

Počátky Karlína sahají do let 1816-17, kdy byl z moci úřední založen. Na počátku 20. století byla předměstská obec povýšena na město a po vzniku Československa se Karlín stal součástí hlavního města. Obrazová dokumentace předměstí, která je k vidění na výstavě v centru Prahy, představuje rytiny a kresby i fotografie, které vývoj této čtvrti dokumentují.

Při pohledu na někdejší podobu Špitálska (tak se nazývalo toto území řádu Křižovníků s červenou hvězdou ve středověku) a Invalidovny člověk nynější prostory nepoznává. Toto území bylo totiž poseto zahradami, ojedinělými hospodářskými usedlostmi a výletními hospodami.

Karlín byl řadu let průmyslovou zónou

Karlín se ale velmi brzy stal průmyslovou zónou. Dařilo se zde textilnímu i strojírenskému průmyslu.

Architektonicky je Karlín zajímavě řešen, zaujmou hlavně pravoúhle uspořádané ulice s menšími - jedno až dvoupatrovými domy v pozdně klasicistním slohu.

K vidění je i architektonicky zajímavá plynárna

Výstava dokumentuje i pozoruhodnou stavbu nejstarší plynárny, která vznikla před polovinou 19. století na území Karlína, aby zásobovala svítiplynem osvětlení pražských ulic a provizorní dřevěné kaple z počátku padesátých let tohoto století, která sloužila potřebám věřících do doby dokončení karlínského kostela sv. Cyrila a Metoděje.

Mezi dalšími zajímavostmi pro návštěvníka výstavy je i vyobrazení říčního nákladního přístavu mezi karlínským nábřežím a Rohanským ostrovem.

Archeologické nálezy Karlína jsou na výstavě představeny skromně, jsou totiž ojedinělé, (opakující se povodně byly příčinou řídkého osídlení v pravěku a středověku).

Povodně Karlín změnily i v roce 2002. Od té doby pokračuje revitalizace a řada výrobních staveb je přestavována na jiné účely.

K výstavě vydalo Muzeum hlavního města Prahy stejnojmennou publikaci, která zájemce o pražskou historii podrobněji seznamuje s vývojem a proměnami tohoto pražského předměstí.

Foto: Novinky

Talíř z kameniny zdobený zelenými révovými listy.

Expozice představující vývoj Karlína na obrazech, fotkách, užitných předmětech aj. má tři části - začíná - jak jinak než v Karlíně v Muzeu hlavního města Prahy, další část je k vidění v tzv. Bílém domě (v budově ÚMČ Praha 8 - U Meteoru 6, P8) a třetí část hostí Libeňský zámek (Zenklova 35, P8 – Libeň). Výstava trvá do 6. 11. 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám