Hlavní obsah

Křesla inspirovaná zvířaty, od mravence až po býka

Novinky, tnk

Křesla a židle vzniklé na základě inspirace fascinujícím světem přírody rozhodně stojí za pozornost. Zobrazení zvířecí podoby nebo její části na různých předmětech je v kurzu i v soudobém designu a řadě designérů se opravdu daří zvířecí podobu zdařile ztvárňovat.

Článek

Organické tvary, které stvořila sama příroda, jsou velkým zdrojem inspirace pro někdejší i soudobé designéry. Řada moderního sedacího nábytku tak nese tvary živočichů, které návrháře okouzlily.

Secese i slavný designér Arne Jacobsen

Tvary přírodní říše se ve své tvorbě velmi inspiroval slavný skandinávský designér Arne Jacobsen. Jeho křesla se jmenují po přírodninách a často se zvířatům i tvarově podobají. V jeho tvorbě se tak objevují židle s názvem "mravenec" nebo "labuť".

Inspiraci v přírodní říši hledala ale hlavně secese. Tento styl byl plný ornamentů, ve kterých se často uplatnily tvary zvířat. Zvířecí tělo a příroda obecně byly jedním z pilířů tohoto stylu. Secese ale upřednostňovala zvířata, která byla díky svému vzhledu považována za vznešená - šlo např. o páva či labuť.

Inspirací pro interiérový design se však dnes může stát i obyčejná housenka nebo mravenec.

Designéři se snaží nábytku vtisknout zvířecí podobu a vystihnout její hlavní a nejcharakterističtější znaky. K tomu využívají i působení barev. Červená je tak například ideální barvou pro zdůraznění inspirace podobou býka. Právě tato barva je totiž barvou síly, dynamiky, krve a aktivity.

Sedací nábytek inspirovaný organickými tvary přírody má zpravidla ergonomicky příjemný design. Oblé linie zaujmou v minimalistickém i rustikálním interiéru.

Většina návrhů respektuje i barevnou podobu zvířecích tvorů a umocňuje tak podobnost s nimi.

Takovýto sedací nábytek perfektně zapadne do interiéru, který je v současné době velmi v kurzu a inspiruje se přírodou obecně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám