Hlavní obsah

Nábytek z ohýbaného dřeva od renomovaných i neznámých designérů

Novinky, Kristýna Křížová

Důmyslná židle od českého designéra Reného Šulce, houpací křeslo od Michala Riabice působící jako prostorový solitér, nebo židlové křeslo od Alexandra Guflera - to jsou některé z novinek, které zaujmou z novodobého ohýbaného nábytku. Připravili jsme pro vás obrazovou ochutnávku snoubení tradice a moderních designérských nápadů.

Foto: Novinky

Sáňky z ohýbaného dřeva navrhlo studio Olgoj Chrorchoj, vpravo: školní práce - variace na klasickkou thonetku.

Článek

Letos jsme už obdivovali historický vývoj ohýbaného nábytku na výstavě s názvem Ohýbaný nábytek v 1. pol. 20. století. [celá zpráva]

Nyní nastala vhodná příležitost podívat se také na designovou budoucnost těchto nábytkových kusů. Protože má ale nábytek z ohýbaného dřeva u nás dlouhou tradici, proto, řada nových návrhů je jen pouhým redesignem těch předchozích.

Působivým návrhem z ohýbaného dřeva je křeslo Wawe

Nejzajímavějším designovým návrhem se letos stalo křeslo Wave, které je vítězem soutěže o nejlepší redesign klasického houpacího křesla, vyhlášené k výročí 150 let založení firmy s ohýbaným nábytkem. Mladý slovenský designér Michal Riabic vytvořil návrh na pomezí houpacího křesla, lounge křesla a prostorového solitéru.

Redesignem je i barová židle Rioja, která svým vzhledem odráží charakter nábytku ze španělské oblasti.

Kolekci nábytku z ohýbaného dřeva pro děti navrhli studenti

Letos zaujala i kolekce židlí pro děti z ohýbaného dřeva, která vznikla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Semestrální práce ateliéru Design výrobků vznikly pod vedením docenta Michala Froňka a docenta Jana Němečka a dokazují, že ohýbaný nábytek má velký potenciál.

Foto: Novinky

Zajímavý studentský koncept hravého posezení pro děti.

Řada návrhů byla velmi originálních. Některé vycházely z klasických forem, jiné se inspirovaly v moderně.

Foto: Novinky

Návrh židle v dětské velikosti vychází z historických vzorů.

Nová moderní židle Merano od mladého italského designéra žijícího v Rakousku, Alexe Guflera, zase nese název jeho rodiště, italského lázeňského města Merano. Dominantními prvky židle jsou dvě osově se křížící ohnuté překližky, sloužící jako sedák a zádová opěrka. Zaujme i studentský návrh, který spojil funkci židle a tabule v jeden objekt.

Foto: Novinky

Zlava: zajímavý studentský návrh spojení židle s tabulí a vpravo: židle Merano.

Židle Era od českého designéra Reného Šulce je naopak konstrukčně jednoduchou židlí sestávající ze dvou hlavních materiálů, ohýbaného bukového dřeva a překližky. Designově neurazí u jídelního stolu v domácnosti ani v restauraci. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Zleva: židle Era a studenstký projekt houpací židle pro děti.

Nevšedním návrhem, který je vzpomínkou na kdysi velmi oblíbený nábytkový kus do pánských pokojů - němého sluhu, letos zaujal italský designer Minerva Eugenius. Jeho návrh je funkční i esteticky velmi zdařilý a dává vyniknout oblým liniím ohýbaného nábytku. Je navíc vzpomínkou na tvary nejslavnější židle z ohýbaného dřeva - thonetku. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Netradiční sluha z ohýbaného dřeva s názvem Petalo je moderní verzí staré klasiky (design: Minerva Eugenia).

Zajímavým návrhem je i pelech pro psa s úložným prostorem. Elegantní design dává vyniknout organickým liniím, které jsou pro nábytek z ohýbaného dřeva typické.

Nábytek z ohýbaného dřeva má u nás více než stopadesátiletou tradici a je většinou velmi elegantní a decentní. Perfektně se hodí do interiérů zařízených ve střídmém francouzském stylu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správnou židli

Trend stohovatelných a skládacích židlí odráží dnešní uvolněný způsob stolování. Pryč jsou doby dokonale sladěných jídelních souprav. Dnes se častěji setkáme...

Výběr článků

Načítám