Hlavní obsah

Jak vybrat správnou židli

Právo, Gisela Růžičková

Trend stohovatelných a skládacích židlí odráží dnešní uvolněný způsob stolování. Pryč jsou doby dokonale sladěných jídelních souprav. Dnes se častěji setkáme s kombinací stylů. Přesto by židle kolem jídelního stolu měly být především pohodlné a odolné vůči způsobu, jakým s nimi zacházíme.

Článek

Snad proto na celé čáře vyhrávají omyvatelné a praktické druhy nad čalouněnými židlemi náchylnými k pohlcování kuchyňských pachů. Kdysi masivní židle nabývají na ladnosti a lehkosti. Za elegantními tvary se skrývají výsledky ergonomických výzkumů, za transparentností nové materiály, k jejichž vlastnostem patří prodyšnost a snadná údržba.

Převládá jednoduchost

Židle jsou součástí jídelního stolu a zároveň nejdůležitějším a nejpoužívanějším sedacím nábytkem. Dnešní židle jsou navíc jednoduché. I když mají čtyři nohy, jedno sedadlo a opěradlo, objevují se neustále nové tvary, materiály i barvy při dodržení ergonomických parametrů. Každý designový kus vychází z anatomie lidského těla a odpovídá módním trendům z hlediska rozměru, tvaru i materiálu.

Židle je důležitou součástí nábytku.

Moderní židle je subtilní a zároveň dynamická. Může být ze dřeva, z tvarované překližky či oceli v různých úpravách kůže, textilu i plastu a jejich vzájemných kombinacích. Mezi materiálové novinky patří i židle z transparentních a barevných akrylátů. Při aplikaci barvy dřevin převažují světlé tóny. Konstrukce nábytku zůstává kovová, často nachází uplatnění hliník s různorodou povrchovou úpravou.

Důležitá ergonomie

K základnímu vybavení každé jídelny patří bezesporu židle, jejíž pohodlnost či nepohodlnost určuje výška, materiál, tvar či úhel sezení. To jsou při výběru, kromě vzhledu, rozhodující parametry. Pokud židle pořizujeme již k určitému typu stolu, vezmeme v úvahu nejen materiál, ale zejména jeho výšku. Ideální je výškově nastavitelná deska, která většinou chybí u masivních dřevěných stolů.

Vždy je z čeho vybírat.

Častěji se setkáme s výškovým nastavením u stolů z lehkých konstrukcí. Důležitý je volný prostor mezi sedákem židle a deskou stolu, který má mít alespoň 30 cm, také výška židle od země i výška židle v poměru k jídelnímu stolu.

Vybíráme kvalitu

Všechny ergonomické parametry vyzkoušíme přímo v obchodě. U stolu především výšku, u židle, zda je dostatečně pohodlná, ale i tvrdost sedáku a úhel, který s ním svírá opěrák. Hrana sedací plochy nemá být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Také tvrdý sedák, pokud je dobře tvarovaný, může být pohodlný.

Židle by měla mít dobře formované opěradlo. Na závadu nejsou ani područky, které ocení především starší a méně pohybliví lidé. Vyhovuje-li stůl i židle, zhodnotíme, zda se k sobě hodí tvarově, stylově a barevně. Jídelních židlí je na trhu nepřeberné množství, proto by si měl vybrat každý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám