Hlavní obsah

Muž si pod domem sám postavil nádherný vinný sklípek s klenutými stropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krmelín

Snímky vlastnoručně vyrobeného vinného sklípku nám zaslal náš čtenář Otmar z Krmelína na Frýdecko-Místecku. Sklípek stavěl společně s rodinným domkem, který si podle vlastního návrhu rovněž postavil sám. Sklípek na první pohled zaujme svou řemeslnou dokonalostí.

Foto: Archiv čtenáře

Pan Otmar si postavil nádherný vinný sklípek.

Článek

Sklípek je budovaný netradičně, upozorňuje hned zpočátku náš čtenář. A nepřehání. Jeho sklípek s typickými klenutými stropy je totiž možné objevit ve sklepních prostorách jeho domku. Přímo pod obývacím pokojem.

„Nejdříve jsem provedl výkop pro základy domu a v místě budoucího sklípku jsem je vykopal do hloubky 240 cm pod úroveň terénu. Následně jsem základové rýhy zalil betonem. Následovala příprava bednění nadzemní části základů. Po zatvrdnutí betonu jsem vykopal jámu v místě prohloubených základů. Na její dno jsem vybetonoval podkladní beton pod izolaci,” popisuje pracovní postup stavby sklípku pan Otmar.

S dalšími pracemi ale počkal až po zastřešení domku.

Byla třeba zaizolovat sklípek proti vodě a také vyzdít jeho stěny. „Na horní hranu vyzdívky jsem položil bednění klenby, provedené z ocelového plechu tak, aby se dalo posouvat,” pokračuje pan Otmar.

Klenbu zdil po etapách, které byly čtyři. Vrch klenby zarovnal násypem, na který navázal konstrukcí podlahy obývacího pokoje. Na sklípek ještě navazuje menší prostor, jehož strop tvoří také klenba.

Květinová zahrada na Hané je pastvou pro oči a lékem na duši

Zahrada

„Vyzdění klenby jsem prováděl skoro dva měsíce zcela sám, což znamenalo dopravit cihly, namíchat maltu, vyzdít, provést cementový potěr na horní plochu klenby jako zpevňující vrstvu. Před posunutím bednění bulo nutné vyčkat na zatvrdnutí malty a betonu, cca 10 dní,” vypočítává pan Otmar.

Sklípek je zcela pod okolním terénem, a tak se teplota v něm pohybuje od 12 do 15 stupňů. Právě s teplotou a vzduchem ve sklípku pan Otmar velmi šikovně nakládá. Přívod vzduchu je regulovaný, a je veden dvěma otvory o průměru 15 cm.

Pokud by ve sklípku bylo až příliš chladno, lze si v něm přitopit pomocí přímotopného zářiče. (Jak ale s lehkou dávkou humoru upozorňuje pan Otmar, víno vlastně také zahřívá...)

V modré chaloupce dýchne na člověka atmosféra hygge

Tipy a trendy

Skutečně šikovným nápadem je ovšem propojení obývacího pokoje a sklípku. Když je v létě příliš horko, stačí zapnout ventilátor v potrubí ve sklípku a do místnosti nad ním proudí chladnější vzduch.

Ve sklípku se může pohodlně rozesadit 10 hostů, přičemž tento počet omezuje pouze množství nábytku k sezení. Po doplnění dalších židlí a lavic by se sem vešlo ještě více lidí.

Ač původním povoláním elektrikář, dceři na zahradě postavil pergolu jako profesionál

Jak na to

„Půdorysné rozměry jsou 522 cm x 285 cm, světlá výška 210 cm. Ve sklípku mám dva 10 litrové soudky, ale převážně kupuji kvalitní lahvové víno,” uzavírá pan Otmar.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám