Hlavní obsah

Moderní stínicí prvky se o sebe umí postarat samy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horkých letních dnech jsou venkovní rolety a žaluzie či markýzy doslova k nezaplacení. Poskytují příjemný stín a chrání interiér domu před přehříváním. Jejich výhody lze ovšem ještě umocnit propojením s nejrůznějšími čidly, která z nich učiní samostatná zařízení, jež se doslova umí sama o sebe postarat.

Foto: Vekra

Pokud vybavíme stínicí techniku správnými čidly, ochrání dům nejenom před přehříváním, nebo nadměrný osvětlením, ale také sebe samotnou proti poškození nepříznivým počasím.

Článek

Výrobci a prodejci dnes k roletám, žaluziím i markýzám nabízejí nejrůznější systémy pro jejich automatický provoz. Lze je připojit k systému chytré domácnosti, lze je ovládat na dálku pomocí aplikace, třeba i když jsou majitelé mimo domov...

Tyto systémy bývají ovšem někdy zaměřené pouze na to, aby stínicí prvek ochránil interiér domu před zbytečným přehříváním a tím snížil náklady na energie potřebné k jeho ochlazení, případně aby simuloval přítomnost majitelů v domě v době jejich dovolené či pobytu v práci. Neméně důležitá jsou ovšem čidla, která mají za úkol chránit stínicí prvky jako takové.

Jejich pořizovací cena není zanedbatelná, a tak je praktické, mají-li možnost se ochránit samy.

„Pro zajištění ochrany žaluzií před silnějším větrem se používá větrné čidlo, které se nastaví na hodnotu sílu větru, kterou má konkrétní provedení žaluzií vydržet. V momentě, kdy čidlo zaznamená vyšší rychlost větru, automaticky dá signál k zatáhnutí žaluzií, aby nedošlo k jejich poškození,” popisuje David Šejvl ze společnosti Vekra.

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Jak na to

„Podobně funguje otřesové čidlo, které se používá pro markýzy. V momentě, kdy se markýza začne vlivem silnějšího větru třepat, motor ji automaticky zatáhne a nedojde tak k jejímu případnému poškození,“ dodává.

Ochrání i okna

Není to ovšem jen poškození samotných stínicích prvků, kterému mohou vhodně zvolené senzory zabránit.

Foto: Isotra

Venkovní stínicí prvky mohou ochránit nejenom sebe, ale i okna, před nimiž jsou umístěné.

„Větrná a dešťová čidla, která vyšlou signál k automatickému vysunutí stínicích prvků, mohou zachránit okna například před krupobitím, i když jste zrovna v danou chvíli v práci nebo na dovolené,“ upozorňuje Jan Žižlavský ze společnosti Isotra.

Moderní stínicí prvky a jejich užitečné funkce

Tipy a trendy

Vyplatí se propojení s inteligentním systémem

Zatímco někteří výrobci osazují dešťovým senzorem automaticky veškerá okna, jejichž otevírání je poháněné motorem, větrné či pohybové čidlo každé už automaticky mít nemusí.

Foto: Velux

Venkovní roleta je z pevné, nepropustné tkaniny a ovládá se pohodlně na dálku.

„Přesto se mohou automaticky preventivně zavřít při očekávaném silném větru. V tomto případě je podmínkou nejen vybavení okna motorem, ale i jeho napojení na inteligentní systém. Informace o síle větru pak nepředává žádné čidlo, ale místní předpověď počasí, na kterou je systém napojen,“ popisuje Jakub Mrázek ze společnosti Velux.

Anketa

Už se vám stalo, že vám vítr nebo třeba kroupy poničily okna?
Ano, to jsme už, bohužel, zažili.
15,7 %
Nám ne, ale známým/sousedům ano.
4,9 %
Ne, s tím jsme se nikdy nesetkali.
79,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 223 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stínění oken oceníte nejen v parném létě

Ne vždy jsou sluneční paprsky v interiéru vítaným hostem. Jejich svit komplikuje pohled do monitorů, v teplých měsících dokážou zvýšit teplotu v místnosti....

Načerpejte energii ze světla, které ovládáte

Sluníčko nás dobíjí energií. Pokud je ale světla příliš, může být efekt opačný. Může to nabourat naše vnitřní hodiny řídící denní rozvrh bdělosti a spánku....

Výběr článků

Načítám