Hlavní obsah

Moderní kuchyně mění podstatu, jsou prostornější a útulnější

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vliv rozmanitých kuchařských knih, masové sledování pořadů o vaření a obliba domácího kulinaření se odrazily na novém uspořádání linek. Výrobci nabízejí tzv. open kuchyně, do kterých je vidět, jsou prostornější, útulnější, součástí hlavního obytného prostoru.

Foto: Grena (2x)

Ostrůvková kuchyně má správně umístěný dřez i varnou desku na jednom místě. Hospodyně nemusí hrnce ani potraviny přenášet na jinou část linky.

Článek

Mnohem vyšší variabilita sestav, posuvné komponenty, např. ostrůvky a stoly, velké otevřené kuchyně, ale i řešení pro malé prostory, kdy spotřebiče lze chytře překrýt deskou, a během chvíle máte pocit, že nejste ani v kuchyni. To je trend, který nás čeká v nábytkových studiích.

Foto: Ancor

Mezi dřezem a varnou deskou musí být dostatečná pracovní plocha. Optimální je délka 120 cm.

Lidé se opět vracejí k vaření, a to samo o sobě určuje, jak bude kuchyň vypadat. Změna byla jasně vidět i na letošní výstavě Eurocucina v Miláně.

Kuchyň mění podstatu

U nás stále převládá trend bílých nebo světlých sestav, vše je precizně uspořádané ve skříňkách, zkrátka schované před okolním světem. To, co pak dotváří celkový dojem, jsou interiérové doplňky a spotřebiče.

Ale změna přijde i k nám, protože nyní jsou v zájmu dění otevřené kuchyně. A má to logiku.

Foto: Grena

Původní dispozice sestavy vyhovuje, majitelé si přáli jen vyměnit dvířka. Na výběr je mnoho tvarů, materiálů a povrchových úprav včetně dřevěných, s vysokým leskem, v matu či v metalickém odstínu.

Se sdíleným a častým vařením celé rodiny je praktické na vše vidět, nic nehledat, mít vše při ruce. Pánvičky, talíře, skleničky, různé pomůcky a doplňky jsou vystavené v policích nebo zavěšené na stěně.

„Poličky a hodně skla nebo průhledné materiály jsou důležitým prvkem sestav. Preferuje se střídmost, elegance, neutrální barvy a kombinace kov, nerez, černá barva. Důraz se klade na provedení, kvalitu materiálů a design spotřebičů,“ vysvětluje Pavel Šramota z firmy Philco.

Foto: Philco

Zelené rostlinky, sklo, osvětlení a dekory hrají důležitou roli v současné kuchyni. Je to otevřený obytný prostor, kde je nám dobře.

Módním doplňkem jsou také domácí vinotéky, u nichž se preferují tmavé barvy, sklo, kov nebo dřevo (poličky) a designové osvětlení, které doladí atmosféru.

Aby kuchyně působily svěže a útulně, doplňují se zelenými prvky: zavěšenými květináči s bylinkami, malými skleníky s rostlinkami, exotickými květinami, jako jsou orchideje, mech apod.

Foto: Philco

Zelené bylinky v truhlících a nádobách jsou v kuchyni jako doma. Voní, ochutí pokrm a osvěží sestavy, kde převládá kov, sklo.

Změna je i v materiálech. Plast a barevnost je v menšině, naopak teplé dřevo, kov, sklo společně se zelení vévodí otevřeným průhledným kuchyňským sestavám.

Prověřená pravidla platí dál

I s novými trendy dodržujeme prověřené zásady, které usnadní práci v kuchyni. Mezi nejznámější patří tzv. pracovní trojúhelník. O co jde?

Kuchyň je ergonomicky rozvržena do tří pracovních zón: na zásoby, mycí a varnou. To znamená, že se pohybujeme mezi ledničkou, dřezem a sporákem. Délka ramene trojúhelníku má být v rozmezí od 1,2 do 2,7 m, jinak se v kuchyni moc naběháme.

Foto: Philco

Útulnost, dřevěné materiály v kombinaci se sklem a kovem, otevřené sestavy s policemi a dekorace se zelení určují směr v kuchyňských sestavách.

Při navrhování kuchyně přemýšlíme nad činnostmi: kam uskladníme potraviny, kde odložíme nákupní tašku, kde budeme mýt a krájet zeleninu, jakou plochu vyžadujeme na vlastní vaření, pečení.

Důležité je i místo určené pro servírování, na to se často zapomíná. Každý jsme jiný, jinak vaříme, něco vyžadujeme, potřebujeme. Individualita se v návrhu objeví: různá výška pracovní desky, velikost plochy na vaření v početné rodině, výška horních skříněk, umístění a preference spotřebičů.

Jestliže nám plně vyhovuje dispozice stávající kuchyně, ale přesto chceme změnu vzhledu, je možné vyměnit dvířka, sestavu tzv. otevřít a dát jí nový šmrnc.

Foto: Ikea

V malém bytě se vyplatí mít samostatné kusy nábytku a prosklené skříňky. Prostor je volný, přizpůsobivý. Uzavřená sestava by působila těžce.

„Důležité je také zhodnocení stavu korpusů, zda je lze použít i nadále. Většinou ale dobře slouží, náchylná na provoz jsou obvykle jenom dvířka,“ konstatuje Michal Kračmer z firmy Mikopa.

Pět nástrah v kuchyni

1. Mezi varnou deskou a dřezem není dostatečná odkládací plocha, potřebujeme alespoň 90 cm. Varná deska nepatří na konec linky!

2. Samostatně stojící ostrůvky mají mít dřez i sporák. Jinak přenášíme hrnce na jinou část linky, což je nepraktické a nebezpečné.

3. Lednice musí být dobře přístupná pro ukládání nákupu. Jak pro ty, co vaří, tak i ostatní členy rodiny. Mikrovlnná trouba se často umísťuje moc vysoko.

4. Vyhneme se rohovým skříňkám, zvýší cenu sestavy, tolik místa navíc nepřinesou a ublíží vzhledu kuchyně. Lepší jsou otevřené police.

5. Myslíme na vhodnou dřezovou baterii, neměla by bránit otevření okna. Když už se stalo, pořídíme speciální baterii (Blanco Linus–S-F), kterou můžeme celou kolmo zvednout a položit na stranu při otevírání okna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám