Hlavní obsah
Ostrůvková kuchyně má správně umístěný dřez i varnou desku na jednom místě. Hospodyně nemusí hrnce ani potraviny přenášet na jinou část linky. Foto: Grena (2x)

Moderní kuchyně mění podstatu, jsou prostornější a útulnější

Vliv rozmanitých kuchařských knih, masové sledování pořadů o vaření a obliba domácího kulinaření se odrazily na novém uspořádání linek. Výrobci nabízejí tzv. open kuchyně, do kterých je vidět, jsou prostornější, útulnější, součástí hlavního obytného prostoru.

Ostrůvková kuchyně má správně umístěný dřez i varnou desku na jednom místě. Hospodyně nemusí hrnce ani potraviny přenášet na jinou část linky. Foto: Grena (2x)
Moderní kuchyně mění podstatu, jsou prostornější a útulnější

Mnohem vyšší variabilita sestav, posuvné komponenty, např. ostrůvky a stoly, velké otevřené kuchyně, ale i řešení pro malé prostory, kdy spotřebiče lze chytře překrýt deskou, a během chvíle máte pocit, že nejste ani v kuchyni. To je trend, který nás čeká v nábytkových studiích.

Mezi dřezem a varnou deskou musí být dostatečná pracovní plocha. Optimální je délka 120 cm.

Foto: Ancor

Lidé se opět vracejí k vaření, a to samo o sobě určuje, jak bude kuchyň vypadat. Změna byla jasně vidět i na letošní výstavě Eurocucina v Miláně.

Kuchyň mění podstatu

U nás stále převládá trend bílých nebo světlých sestav, vše je precizně uspořádané ve skříňkách, zkrátka schované před okolním světem. To, co pak dotváří celkový dojem, jsou interiérové doplňky a spotřebiče.

Ale změna přijde i k nám, protože nyní jsou v zájmu dění otevřené kuchyně. A má to logiku.

Původní dispozice sestavy vyhovuje, majitelé si přáli jen vyměnit dvířka. Na výběr je mnoho tvarů, materiálů a povrchových úprav včetně dřevěných, s vysokým leskem, v matu či v metalickém odstínu.

Foto: Grena

Se sdíleným a častým vařením celé rodiny je praktické na vše vidět, nic nehledat, mít vše při ruce. Pánvičky, talíře, skleničky, různé pomůcky a doplňky jsou vystavené v policích nebo zavěšené na stěně.

„Poličky a hodně skla nebo průhledné materiály jsou důležitým prvkem sestav. Preferuje se střídmost, elegance, neutrální barvy a kombinace kov, nerez, černá barva. Důraz se klade na provedení, kvalitu materiálů a design spotřebičů,“ vysvětluje Pavel Šramota z firmy Philco.

Zelené rostlinky, sklo, osvětlení a dekory hrají důležitou roli v současné kuchyni. Je to otevřený obytný prostor, kde je nám dobře.

Foto: Philco

Módním doplňkem jsou také domácí vinotéky, u nichž se preferují tmavé barvy, sklo, kov nebo dřevo (poličky) a designové osvětlení, které doladí atmosféru.

Aby kuchyně působily svěže a útulně, doplňují se zelenými prvky: zavěšenými květináči s bylinkami, malými skleníky s rostlinkami, exotickými květinami, jako jsou orchideje, mech apod.

Zelené bylinky v truhlících a nádobách jsou v kuchyni jako doma. Voní, ochutí pokrm a osvěží sestavy, kde převládá kov, sklo.

Foto: Philco

Změna je i v materiálech. Plast a barevnost je v menšině, naopak teplé dřevo, kov, sklo společně se zelení vévodí otevřeným průhledným kuchyňským sestavám.

Prověřená pravidla platí dál

I s novými trendy dodržujeme prověřené zásady, které usnadní práci v kuchyni. Mezi nejznámější patří tzv. pracovní trojúhelník. O co jde?

Kuchyň je ergonomicky rozvržena do tří pracovních zón: na zásoby, mycí a varnou. To znamená, že se pohybujeme mezi ledničkou, dřezem a sporákem. Délka ramene trojúhelníku má být v rozmezí od 1,2 do 2,7 m, jinak se v kuchyni moc naběháme.

Útulnost, dřevěné materiály v kombinaci se sklem a kovem, otevřené sestavy s policemi a dekorace se zelení určují směr v kuchyňských sestavách.

Foto: Philco

Při navrhování kuchyně přemýšlíme nad činnostmi: kam uskladníme potraviny, kde odložíme nákupní tašku, kde budeme mýt a krájet zeleninu, jakou plochu vyžadujeme na vlastní vaření, pečení.

Důležité je i místo určené pro servírování, na to se často zapomíná. Každý jsme jiný, jinak vaříme, něco vyžadujeme, potřebujeme. Individualita se v návrhu objeví: různá výška pracovní desky, velikost plochy na vaření v početné rodině, výška horních skříněk, umístění a preference spotřebičů.

Jestliže nám plně vyhovuje dispozice stávající kuchyně, ale přesto chceme změnu vzhledu, je možné vyměnit dvířka, sestavu tzv. otevřít a dát jí nový šmrnc.

V malém bytě se vyplatí mít samostatné kusy nábytku a prosklené skříňky. Prostor je volný, přizpůsobivý. Uzavřená sestava by působila těžce.

Foto: Ikea

„Důležité je také zhodnocení stavu korpusů, zda je lze použít i nadále. Většinou ale dobře slouží, náchylná na provoz jsou obvykle jenom dvířka,“ konstatuje Michal Kračmer z firmy Mikopa.

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

Pět nástrah v kuchyni

1. Mezi varnou deskou a dřezem není dostatečná odkládací plocha, potřebujeme alespoň 90 cm. Varná deska nepatří na konec linky!

2. Samostatně stojící ostrůvky mají mít dřez i sporák. Jinak přenášíme hrnce na jinou část linky, což je nepraktické a nebezpečné.

3. Lednice musí být dobře přístupná pro ukládání nákupu. Jak pro ty, co vaří, tak i ostatní členy rodiny. Mikrovlnná trouba se často umísťuje moc vysoko.

4. Vyhneme se rohovým skříňkám, zvýší cenu sestavy, tolik místa navíc nepřinesou a ublíží vzhledu kuchyně. Lepší jsou otevřené police.

5. Myslíme na vhodnou dřezovou baterii, neměla by bránit otevření okna. Když už se stalo, pořídíme speciální baterii (Blanco Linus–S-F), kterou můžeme celou kolmo zvednout a položit na stranu při otevírání okna.
 

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků