Článek
Mnohem vyšší variabilita sestav, posuvné komponenty, např. ostrůvky a stoly, velké otevřené kuchyně, ale i řešení pro malé prostory, kdy spotřebiče lze chytře překrýt deskou, a během chvíle máte pocit, že nejste ani v kuchyni. To je trend, který nás čeká v nábytkových studiích.
Lidé se opět vracejí k vaření, a to samo o sobě určuje, jak bude kuchyň vypadat. Změna byla jasně vidět i na letošní výstavě Eurocucina v Miláně.
Kuchyň mění podstatu
U nás stále převládá trend bílých nebo světlých sestav, vše je precizně uspořádané ve skříňkách, zkrátka schované před okolním světem. To, co pak dotváří celkový dojem, jsou interiérové doplňky a spotřebiče.
Ale změna přijde i k nám, protože nyní jsou v zájmu dění otevřené kuchyně. A má to logiku.
Se sdíleným a častým vařením celé rodiny je praktické na vše vidět, nic nehledat, mít vše při ruce. Pánvičky, talíře, skleničky, různé pomůcky a doplňky jsou vystavené v policích nebo zavěšené na stěně.
„Poličky a hodně skla nebo průhledné materiály jsou důležitým prvkem sestav. Preferuje se střídmost, elegance, neutrální barvy a kombinace kov, nerez, černá barva. Důraz se klade na provedení, kvalitu materiálů a design spotřebičů,“ vysvětluje Pavel Šramota z firmy Philco.
Módním doplňkem jsou také domácí vinotéky, u nichž se preferují tmavé barvy, sklo, kov nebo dřevo (poličky) a designové osvětlení, které doladí atmosféru.
Aby kuchyně působily svěže a útulně, doplňují se zelenými prvky: zavěšenými květináči s bylinkami, malými skleníky s rostlinkami, exotickými květinami, jako jsou orchideje, mech apod.
Změna je i v materiálech. Plast a barevnost je v menšině, naopak teplé dřevo, kov, sklo společně se zelení vévodí otevřeným průhledným kuchyňským sestavám.
Prověřená pravidla platí dál
I s novými trendy dodržujeme prověřené zásady, které usnadní práci v kuchyni. Mezi nejznámější patří tzv. pracovní trojúhelník. O co jde?
Kuchyň je ergonomicky rozvržena do tří pracovních zón: na zásoby, mycí a varnou. To znamená, že se pohybujeme mezi ledničkou, dřezem a sporákem. Délka ramene trojúhelníku má být v rozmezí od 1,2 do 2,7 m, jinak se v kuchyni moc naběháme.
Při navrhování kuchyně přemýšlíme nad činnostmi: kam uskladníme potraviny, kde odložíme nákupní tašku, kde budeme mýt a krájet zeleninu, jakou plochu vyžadujeme na vlastní vaření, pečení.
Důležité je i místo určené pro servírování, na to se často zapomíná. Každý jsme jiný, jinak vaříme, něco vyžadujeme, potřebujeme. Individualita se v návrhu objeví: různá výška pracovní desky, velikost plochy na vaření v početné rodině, výška horních skříněk, umístění a preference spotřebičů.
Jestliže nám plně vyhovuje dispozice stávající kuchyně, ale přesto chceme změnu vzhledu, je možné vyměnit dvířka, sestavu tzv. otevřít a dát jí nový šmrnc.
„Důležité je také zhodnocení stavu korpusů, zda je lze použít i nadále. Většinou ale dobře slouží, náchylná na provoz jsou obvykle jenom dvířka,“ konstatuje Michal Kračmer z firmy Mikopa.
Pět nástrah v kuchyni
1. Mezi varnou deskou a dřezem není dostatečná odkládací plocha, potřebujeme alespoň 90 cm. Varná deska nepatří na konec linky!
2. Samostatně stojící ostrůvky mají mít dřez i sporák. Jinak přenášíme hrnce na jinou část linky, což je nepraktické a nebezpečné.
3. Lednice musí být dobře přístupná pro ukládání nákupu. Jak pro ty, co vaří, tak i ostatní členy rodiny. Mikrovlnná trouba se často umísťuje moc vysoko.
4. Vyhneme se rohovým skříňkám, zvýší cenu sestavy, tolik místa navíc nepřinesou a ublíží vzhledu kuchyně. Lepší jsou otevřené police.
5. Myslíme na vhodnou dřezovou baterii, neměla by bránit otevření okna. Když už se stalo, pořídíme speciální baterii (Blanco Linus–S-F), kterou můžeme celou kolmo zvednout a položit na stranu při otevírání okna.