Hlavní obsah

Manželé žijí ve skleněném bludišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou domy, které člověk mine a ani jej nijak zvlášť neupoutají. A pak jsou domy, které zahlédne třeba jen na obrázku a musí se podívat znovu, aby se ujistil, že ho nešálí zrak. Do druhé skupiny patří dům nazvaný Labri (z francouzského l'abri – přístřeší) ve vietnamském městě Hue. Na první pohled totiž připomíná skleněné bludiště.

Foto: Hiroyuki Oki

Dům připomíná svým vzhledem skleněné bludiště.

Článek

Na konci úzké uličky v blízkosti menšího jezírka stál běžný rodinný dům. Manželský pár, příbuzní majitelů, měl k dispozici sousedící stometrový pozemek a na něm si nechal pořídit svůj vlastní dům. S žádostí o jeho návrh se obrátil na architekty z místního studia Nguyen Khai Architects & Associates.

Ti páru ve věku přes 55 let, tedy v období života, kdy nejeden člověk začíná plánovat co a jak bude v důchodu, navrhli velice nevšední dům. Jeho základním stavebním materiálem je sice beton, ovšem ten v nebývalé míře doplňuje sklo a ocel.

Dům je tvořen čtyřmi samostatnými, různě vysokými bloky, z nichž každý je zasvěcen jedné funkci – ložnice, obývací pokoj s jídelnou, kuchyň a koupelna.

Velice důležitou roli v návrhu domu hraje zeleň, zejména pak popínavé rostliny pnoucí se interiérem a proplétající se mezi sebou. Každý blok je tak tvořen třemi vrstvami – sklem, zelení a betonem.

Na zelených střechách jsou pak ještě rozmístěny dřeviny, konkrétně plumérie, které v dané části Vietnamu běžně rostou i divoce. Až se důkladně rozrostou, stanou se jakousi střechou nad střechou, která bude v horkých dnech stínit obytné bloky pod sebou.

Foto: Hiroyuki Oki

Na střechách domu jsou plumérie.

Dům dohromady pokrývá na pozemku 55 čtverečních metrů a jak říkají architekti, možná je to spíše les než dům.

Obytné boxy pak připodobňují ke skleněným jeskyním v něm. Ty ovšem nejsou tmavé, ale naopak plné světla a proudí skrz ně volně vzduch.

Bydlení v zeleni a u vody – to nabízí vila uprostřed rušného města

Tipy a trendy

Jednotlivé bloky jsou zařízeny tak, aby uspokojovaly všechny potřeby obyvatel, zároveň ale nejsou zaplněny zbytečnostmi, kterých se má člověk ve druhé půli života spíše tendenci zbavovat.

Život v tomto domě by možná nebyl pro každého a někdo by si musel zvykat, ovšem v každém případě je velmi zajímavý –- díky absenci jakýchkoli zástěn a viditelných zdí je možné celý dům a dění v něm kdykoli přehlédnout.

Dokonce i když někdo vystoupí po kaskádě žebříků na střechy, skrz prosklené hrany na něj bude dobře vidět.

Foto: Hiroyuki Oki

Dům má připomínat jeskyni.

Na druhé straně s sebou dům přináší i nepřehlédnutelnou porci romantiky. Majitelé skrz prosklení mohou pozorovat před usínáním měsíc na obloze, v dešti pak nejenom poslouchat dešťové kapky, jak dopadají na povrch skla, ale i sledovat je, jak stékají po stěnách.

Architekti schovali dům za mřížoví, majitelé z toho mají užitek

Tipy a trendy

„Je příjemné splynout s přírodou, dýchat uprostřed přírody a vrátit se ke starému životnímu stylu, v němž bývalo vše mnohem prostší. Věříme, že existence minimalismu v tom, jak myslíme, cítíme a jednáme, nás dovede k udržitelné hodnotě. Labri je domovem pro každého, kdo chce najít vnitřní klid a rozpoznat náš původ jakožto těch, kdo milují přírodu,“ uzavírají architekti.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v domě, který by byl celý prosklený?
Ano, to by bylo zajímavé.
14,7 %
Kdyby byl okolo vysoký neprůhledný plot, proč ne?
5,5 %
Asi bych tam chtěl/a pobýt jen na pár dní.
15,9 %
Nějak mě to leká...
4,7 %
Ne, to by mi určitě nevyhovovalo.
59,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9408 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Korálovou vilu zdobí krajkovitá fasáda

Korálová vila je název letního domu ve vietnamském Danangu. Své jméno získal podle fasády, která českému čtenáři připomene spíš vzor krajky. Místním lidem...

Výběr článků

Načítám