Hlavní obsah

Majitelé mají spoustu vnoučat i přátel. Aby je mohli hostit, pořídili si veliký dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům, do nějž by se vešla spousta přátel a vnoučat, si nechal postavit manželský pár nedaleko brazilského São Paula. Cílem bylo vytvořit domov, který své majitele i hosty potěší příjemnou atmosférou a zároveň výhledem do okolní krajiny.

Foto: Salvador Cordaro

Srdcem domu je veliká denní místnost s různými zónami, na niž v exteriéru přirozeně navazuje zastřešená terasa.

Článek

Majitelé pozemku o výměře 9000 čtverečních metrů, jehož velikou předností je nádherný výhled do okolí, se rozhodli postavit si konečně dům, kam by se vešla celá jejich široká rodina. Nocleh v jejich domácnosti měli mít možnost nalézt také četní přátelé, s nimiž jsou manželé zvyklí být v neustálém kontaktu.

S žádostí o návrh domu se obrátili na místní architektonický ateliér, Gilda Meirelles Arquitetura. Architekti pod vedením paní Gildy vymysleli rodině dům, který - navzdory své velikosti 1300 čtverečních metrů - snadno zapadne do krajiny plné zeleně (za domem začíná lesní rezervace), a to především díky citlivě zvoleným přírodním materiálům.

Na jeho fasádách se ve vkusné kombinaci střídají dřevo, přírodní kámen, sklo a omítka v pískové barvě. Dům uzavírá střecha skládaná z tradičního páleného prejzu.

Foto: Salvador Cordaro

Hlavní místnost domu

Srdcem domova je velká místnost, v níž jsou integrované klasické denní funkce - kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Na ni navazuje venku terasa, na níž je nejenom velký bazén, ale také grilovací kout. Právě zde chce rodina trávit většinu času, když se sejde pospolu. Nechybí ani televizní místnost.

Majitelé mají v domě pro sebe vyhrazenou ložnici, kde je i kancelář. Ložnici pak doplňují dvě koupelny, dámská a pánská. Další čtyři ložnice (každá s vlastní koupelnou) jsou vyhrazené pro děti páru, případně pro hosty a myšleno je i na ty dětské. Pro ně jsou přichystané hned dva velké pokoje.

Jak vysvětluje architektka, cílem bylo vytvořit v domě útulné prostředí, navzdory jeho velikosti. Zároveň bylo důležité, aby propojení jednotlivých místností a zón bylo funkční a pohyb domem logický, a proto i plynulý. Řešením, pro něž se nakonec rozhodla, je rozdělení objemu do několika bloků, jež propojuje prosklená galerie s výhledem.

Anketa

Máte také velkou rodinu, se kterou se doma scházíte?
Ano, přesně tak.
34,2 %
Velkou rodinu sice máme, ale obvykle se nescházíme všichni najednou.
13,4 %
Máme menší rodinu, ale také se často scházíme.
15,7 %
Máme menší rodinu, ale moc se nescházíme.
24,4 %
S rodinou se nescházíme vůbec.
12,3 %
Celkem hlasovalo 2594 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám