Hlavní obsah

Luxusní mrakodrap se obyvatel nikdy nedočkal. Je z něj Věž duchů

Měl to být mrakodrap se 600 luxusními byty. Má 47 podlaží a ani v jednom nikdo nikdy oficiálně nebydlel. Sathorn Unique Tower (věž Sathornský unikát), jak se stavba v thajském Bangkoku jmenuje, je mezi místními známá jako Věž duchů a prokletá je proto, že stojí patrně na bývalém hřbitově. Anebo je to proto, že stíní nedaleký chrám?

BEZ KOMENTÁŘE: V opuštěné 49patrové budově mělo být 600 luxusních bytů Video: Newsflare, AP

 
Článek

Dům, který se měl stát prémiovým obytným mrakodrapem s plánovanou výškou 185 metrů a 600 luxusními byty rozličných velikostí navrhl místní architekt a zároveň developer Rangsan Torsuwan.

Stavba začala v roce 1990 v bangkokské čtvrti Sathorn a jen v lehce nadneseném duchu lze říci, že sudičky jí ani trochu nepřály. Mnozí z místních mají ostatně celkem jasno proč. Mrakodrap totiž začali stavět na bývalém hřbitově. A proto je prý stižen kletbou. Dle jiných je to proto, že vrhá stín na nedaleký buddhistický chrám Wat Yan Nawa.

Ať tak, či tak, první rána pro projekt přišla už tři roky po zahájení stavby. Od roku 1993 se dlouhých 15 let táhla kauza, při níž byl Torsuwan zatčen za údajné spiknutí, jež mělo za cíl vraždu prezidenta thajského Nejvyššího soudu Pramana Chansueho.

Ač k vraždě ve skutečnosti nikdy nedošlo, Torsuwan byl shledán vinným a v roce 2008 odsouzen, ale o dva roky později byl odvolacím soudem viny zproštěn.

Případ se ovšem neblaze promítl do financování stavby, protože architekt a developer v jedné osobě nedokázal během té doby zajistit dostatečnou finanční podporu pro svůj projekt. Stavba Sathorn Unique (Sathornský unikát) se tak zpozdila, posléze zcela zastavila.

Nejštíhlejší mrakodrap na světě je hotov. První nájemníci se začínají stěhovat

Tipy a trendy

Důvodem byla druhá rána, která tentokrát ovšem zasáhla nejenom tento mrakodrap, ale i přes 300 dalších rozestavěných projektů jenom v Bangkoku. V roce 1997 vypukla totiž asijská finanční krize. Společnosti, které stavbu mrakodrapu financovaly, zkrachovaly a přešly do likvidace. Na pokračování výstavby nebylo kde sehnat peníze.

Po několika letech se ekonomika v krajině vzpamatovala, spoustu staveb dokončili, nikoli ovšem už Věž duchů, jak se mezitím začalo zamýšlenému Unikátu přezdívat.

Na australském mrakodrapu vznikne nejvyšší vertikální zahrada světa

Cestování

Pozemek stavby, která zabírá plochu 3200 čtverečních metrů, je po léta obehnán plechovým plotem zakončeným ostnatým drátem, aby za něj nemohli pronikat vandalové. Přesto se to občas někomu povede.

V roce 2014, připomíná agentura Newsflare, bylo tak ve 43. podlaží objeveno tělo oběšeného turisty ze Švédska. Zastánci myšlenky, že je stavba prokletá, měli v tu chvíli jasno.

Mrakodrap je dokončen z 80 až 90 procent. Má 49 podlaží, z toho dvě podzemní. Na záběrech pořizovaných zpoza oplocení je dosud patrné, jak impozantní budovou se měl stát – vstup je lemován napodobeninami antických sloupů korintského slohu, nedokončená fasáda se vlní stovkami obloučkovitých balkonů, terasy zakončují zdobné kamenné balustrády...

Tam, kde zejí temné prázdné otvory, měly být luxusní domovy nejbohatších obyvatel země i ze zahraničí. Jediným nedobrovolným zpestřením ponuré šedi jsou ilegální díla sprejerů, která lze na některých podlažích zahlédnout.

V současné době je stavba ovšem v patové situaci. Její dostavba i stržení by totiž byly přespříliš nákladné. Její budoucnost je proto zatím nejasná.

Anketa

Co byste doporučili udělat s domem vy?
Strhnout jej a nic na jeho místě už raději nestavět.
13,8 %
Strhnout jej, a na jeho místě postavit něco jiného.
3,4 %
Dostavět jej.
82,8 %
Celkem hlasovalo 7089 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám