Hlavní obsah

Kouzelná kamenná chalupa mimo civilizaci si i po rekonstrukci uchovala tradiční ráz

Součástí původních několika málo chalup, které se nacházejí mimo civilizaci uprostřed krásné přírody, kde jsou dominantou louky, pole, lesy a rybníky, je i tradiční kamenná chalupa. Právě tu čekala v roce 2021 částečná rekonstrukce.

Foto: Martin Šrajer a časopis Bydlení mezi panely

Klientka dala architektům na starost svoji srdcovou záležitost.

Článek

Zvláštní, jak se někdy cesty v životě propletou. Klient, kterému architekti navrhovali před pár lety jeho dům, je doporučil a oni se tak dostali ke skvělé klientce, která do nich vložila obrovskou důvěru.

„Skvělá klientka nám dala na starost svoji srdcovou záležitost. Chalupu, kde vyrostla a strávila dětství. Cílem bylo provést částečnou rekonstrukci a návrh interiéru. Jednalo se o nový interiér hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou a úplnou rekonstrukci zadní části chalupy, kde se nacházelo nevyhovující zázemí. Klientka měla jediný požadavek. Zachovat tradiční ráz kamenné chalupy a přidat do interiéru decentní, moderní prvky,” poznamenává architekt Roman Kučírek z ateliéru 3K Architects.

V hlavním obytném prostoru navrhli architekti kuchyň ve tvaru L doplněnou samostatnými vysokými skříňkami pro lednici a troubu s dostatkem úložného prostoru. Místo pro jídelní stůl a obývací část zachovali v původním rozměru.

S kamnářem navrhli nová kamna do míst, kde vždy stávala. Nevyhovující zadní část nechali celou vybourat a navrhli zcela novou dispozici koupelny se sprchovým koutem, komoru, která slouží zároveň jako spíž, a samostatnou ložnici.

Kamenné stěny dodávají interiéru toho správného ducha

„Materiály jsme chtěli použít tradiční. Takže jsme lokálně nechali odkrýt staré kamenné stěny, které dodávají interiéru toho správného ducha. Nové příčky jsme provedli z cihelného lícového zdiva, natřené bílou barvou. Stropy jsme nechali v hlavním prostoru dřevěné, trámové. Pro podlahy v chodbě, koupelně a komoře jsme zvolili šestiúhelníkovou dlažbu,” vysvětluje další z architektů Jan Komárek.

Foto: Martin Šrajer a časopis Bydlení mezi panely

Pro podlahy v chodbě, koupelně a komoře architekti zvolili šestiúhelníkovou dlažbu.

„V ložnici je provedena nová dřevěná prkenná podlaha. Kachlová kamna na pečení tvoří společně s nádherným stolem z masivu pro deset lidí dominanty hlavního obytného prostoru. Materiál nábytku jsme volili v kombinaci masivního dřeva v tmavě hnědé barvě, které krásně doplňuje pohledové korpusy a dvířkovinu se šedým krycím nástřikem. Spotřebiče jsou k tomu vybrány v černé barvě s mosaznými doplňky,” dodává.

Stylová světla, solitérní nábytek

„Interiér jsme navrhovali úplně kompletně, takže jsme vybrali stylová světla a vypínače a zároveň i solitérní nábytek. Ať už se jednalo o židle, pohovku, konferenční stolky i nábytek do ložnice. Dlouho jsme nedostali tak obrovskou důvěru od klientky, jako tomu bylo v tomto projektu. Věříme, že se to vyplatilo a ohlasy přímo od klientky, její rodiny a známých to jenom potvrzují, protože se interiér chalupy hodně líbí,” doplňují s úsměvem architekti.

Změna dispozice vyřešila potřebu úložných prostor pro čtyřčlennou rodinu

Bydlení

Jak na závěr dodávají, vždy chtějí, aby se klient cítil ve svém novém bydlení skvěle.

„Naším cílem je, aby pro vás cesta k vysněnému bydlení byla co nejjednodušší, my se postaráme o to složité. Vy si jen budete vybírat z variant, které my budeme předkládat,” uzavírají.

Anketa

Chtěli byste bydlet v tradiční venkovské chalupě?
Ano, to je můj sen
68,2 %
Ano, ale jen čas od času, natrvalo asi ne
25,5 %
Rozhodně ne, mám raději moderní byt či dům
6,3 %
Celkem hlasovalo 3445 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám