Hlavní obsah

Koupací jezírka navodí romantickou atmosféru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou národem bazénářů. Ovšem v posledních letech se trend mění. Namísto křišťálově čisté vody upravené chemickými přípravky dává stále více lidí přednost přírodnímu koupání. Místo bazénů se tak na zahradách objevují čím dál častěji biotopy.

Foto: Wienerberger

Vnější tvar jezírka není nijak limitovaný. Záleží jen na prostoru, který nabízí zahrada.

Článek

Koupací jezírko, či chcete-li biotop, přinese do zahrady zvláštní a zajímavý vzhled, dokonale s ní splyne. Pokud o něm uvažujete pro příští sezonu, je nejvyšší čas začít s plánováním.

Stavba biotopu totiž patří mezi náročnější záležitosti jak na čas, tak na zručnost. S potřebnou přípravou ji zvládnete i sami, nebo můžete vše nechat na odbornících, eventuálně zvolit nějaký kompromis mezi těmito variantami (např. výkop může udělat stavební firma).

Základní věci, co a jak byste chtěli mít, si ale stejně musíte rozmyslet vy. Co je tedy dobré vědět?

Plavecká zóna

Vnější tvar jezírka není nijak limitovaný. Záleží jen na prostoru, který nabízí vaše zahrada, a také na vaší fantazii. V každém případě je základem biotopu hlavní hluboká část (tzv. bazénová vana). Tedy ta část, kde budete plavat.

Proto by měla být co nejdelší, ideálně alespoň 5 m. Přece jenom tu určitě budete chtít udělat alespoň pár temp. Nejčastěji se tedy dělá obdélníková, případně oválná. Šíře této zóny postačuje 2 až 3 m.

Důležitá je i hloubka: za minimum se považuje 1,5 m. Když bude hlubší, tím lépe. Bude to totiž ku prospěchu stability jezírka, tedy přesněji vody v něm.

Zadržte dešťovou vodu v zahradě

Jak na to

Koupací část se často trvale zpevňuje (např. betonovými tvarovkami nebo může být vylitá betonem). Tak se na malé ploše docílí potřebné hloubky pro plavání.

Zamyslete se rovněž nad řešením vstupu do koupací zóny, zvláště když máte menší děti. Koupací jezírko lze vybavit dřevěným molem nebo schůdky.

Rostlinná zóna

Koupací část obklopuje regenerační (břehová) zóna, jež vytváří přechod mezi jezírkem a zahradou.

„Mokrá zóna neboli bažina je do 10 až 15 cm a je vhodná pro pobřežní rostliny, které nemají rády příliš hluboké umístění,“ popisuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Foto: Hornbach

Břehy můžete osázet, s volbou rostlin poradí odborník, který je dobře zná a ví, jak budou vypadat v biotopu za několik let, co potřebují, jak reagují na přímé slunce či polostín.

„Bahenní zóna je mělká voda od 15 do 50 cm, tato část je biologicky extrémně důležitá, protože se tady daří nejdůležitějším bahenním a vodním rostlinám,“ dodává.

Hloubková (plavecká) zóna je od 60 cm hlouběji.

Jak vypadá „spojka“?

Rozdělení prostoru na část pro plavání a část pro regeneraci bývá provedeno zábranami na fólii nebo pod fólií.

V prvním případě jsou v dělicí ploše umístěny výplně s filtračním materiálem, takže když plaveme uprostřed bazénu, voda se hrne ke krajům a zpět se dostává těmito vrstvami, přičemž dochází k částečnému zachytávání mechanických nečistot.

Šetřete vodou a chraňte její kvalitu

Jak na to

Ve druhém případě jsou pod fólií vytvořeny vrstvy tak, aby kačírek nemohl padat do koupací zóny. Obě řešení mají své výhody a nevýhody a rozhodnutí je individuální.

Co je důležité pro stavbu

Musíte mít plánek výkopu, aby bylo možné správně vymodelovat jednotlivé hloubkové zóny. Z povrchu je nutné odstranit všechny kameny, zbytky kořenů apod. Platí totiž, že jak hladké stěny a dno máte, takový bude konečný bazén.

Dno jámy se vysype pískem (cca 10 cm) a vyloží se netkanou textilií. Na tyto dvě vrstvy se pak rozprostře fólie. Není ale jedno jaká!

Šetříme vodou? Jak kdy, jak kdo

Jak na to

„Pro vytvoření hydroizolace biotopu se používá speciální fólie z měkčeného PVC. Nelze použít běžnou jezírkovou fólii ani fólii určenou pro bazény,“ upozorňuje Viktor Kaulich, produkt manažer pro bazénové a jezírkové fólie ze Stavebnin DEK. Např. Alkorplan Natural Pool. Osázení rostlinných zón zkonzultujte s odborníkem.

Jezírka můžete doplnit také o reflektory nebo třeba fontánky.

Nezapomeňte na čističku

Biotopy se chovají podobně jako jezírka v přírodě. Jinými slovy, tvoří se v nich organické sedimenty (bláto).

Mohou za to nečistoty, které padají na hladinu, např. prach, pyl či hmyz, stejně tak přírůstek biomasy v nádrži a její odumírání (např. řasy, zbytky vodních rostlin).

Foto: Stavebniny DEK

Skladba hydroizolace je u zahradních jezírek důležitá bez ohledu na to, zda je okrasné, nebo koupací.

Na místě je tedy i otázka, jak udržet jezírko co nejčistší, aby nedošlo k zahnívání, které by negativně ovlivnilo kvalitu vody.

Důležité je z tohoto pohledu dobré proudění vody v jezírku, a zvláště v případě koupacího jezírka i dostatečně výkonná filtrace, která s procesem čištění pomůže. Samotné rostliny by to u větší plochy nejspíš nezvládly. V jezírkovém filtru se voda čistí biologicky.

Voda v zahradě má mnoho podob

Zahrada

Odborné firmy vám poradí se správným výběrem skimmeru, filtru i čerpadla podle plochy a objemu jezírka.

Vhodným doplňkem může být i jezírkový vysavač. S tím snadno vyčistíte i mělké příbřežní zóny jezírka, které jsou na zanášení choulostivé nejvíce.

Anketa

Máte na zahradě jezírko okrasné, nebo koupací?
Okrasné
57,5 %
Koupací
19,7 %
S oběma funkcemi
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 895 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět kroků k úspoře vody doma i na zahradě

Jeden člověk spotřebuje denně přibližně 150 litrů pitné vody. Jenom využití dešťovky k závlaze zahrady a při úklidu nahradí až 40 % této spotřeby. A to je...

Výběr článků

Načítám